Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Вбережи себе від туберкульозу!
AA

Вбережи себе від туберкульозу!

24 березня за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Цього дня більше ста років тому, у 1882-му, німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про відкриття збудника туберкульозу. В 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою людства. Щороку хвороба забирає життя в майже півмільйона людей, абсолютна більшість з них – жителі країн, що розвиваються.

Прийнята ВООЗ програма передбачає покінчити з цією хворобою до 2035 року. Проте поки що Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми. Щороку в Україні реєструється близько 30 тис. випадків захворювання на туберкульоз. В умовах соціально-економічної кризи та конфлікту на Сході України, де проживає 15% хворих на туберкульоз, у найближчі роки прогнозується погіршення епідемічної ситуації щодо туберкульозу,

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишківник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо.

Досить велику загрозу для українців становить мультирезистентна форма туберкульозу (це форма туберкульозу, що стійка до щонайменше двох найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів). За даними епідеміологічного дослідження, серед нових випадків захворюваності на туберкульоз стійкість до протитуберкульозних препаратів реєструється у кожного п’ятого хворого. Натомість серед пацієнтів, що потребують повторного лікування туберкульозу, мультирезистентна форма відзначається у кожного другого. Серед причин високої розповсюдженості мультирезистентної форми захворювання — неконтрольоване застосування антибіотиків, переривання та недотримання протоколів лікування.

Туберкульоз - підступна хвороба, вона може деякий час себе взагалі ніяк не проявляти, і людина дізнається про нього випадково за підсумками щорічної флюорографії або туберкулінодіагностики (р. Манту). А може протікати як звичайна ГРВІ - слабкістю, підвищеною стомлюваністю, субфебрильною температурою,кашлем, блідістю і пітливістю, особливо ночами. При туберкульозі пацієнт худне, часто у нього збільшуються лімфатичні вузли. Причому збільшуються не всі вузли, а окремі групи.

Для профілактики туберкульозу легень необхідно:

  •  своєчасно робити щеплення від туберкульозу дітям. Згідно календаря профілактичних щеплень України планова вакцинація дітей проводиться у пологовому відділенні та ревакцинація в 7 років.
  • своєчасно проходити флюорографічне обстеження органів грудної клітини  дорослим  (раз на рік), та щорічну туберкулінодіагностику дітям.
  • вести здоровий спосіб життя – повноцінне раціональне харчування, відмова від тютюнопаління, не зловживати алкоголем, дотримання режиму праці та відпочинку, займатися фізичною культурою.
  • суворо дотримуватися елементарних правил гігієни ( мити руки після вулиці, утримувати своє житло в чистоті, часте проведення вологого прибирання та провітрювання квартири).
  • дотримуватись правил поведінки в суспільстві – не смітити в під’їздах та на вулиці, не плювати мокротиння на пол., при кашлі та чханні прикривати ніс та рот хустинкою.

Зверніться до лікаря якщо у вас – тривалий кашель з виділення мокроти, тривале підвищення температури тіла, втрата апетиту, безпричинне схуднення, надмірні нічні потовиділення, задуха та слабкість.

ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Туберкульоз значно легше попередити, ніж лікувати!

Вчасне виявлення захворювання та кваліфіковане лікування забезпечить подолання хвороби!

 

Читайте також

Профілактика онкологічних захворювань

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

  За даними Національного канцер-реєстру, в Україні понад 1 млн хворих на рак. Кожного року бли...

Що таке кір?

Вознесенський РВ ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

С 5 грудня 2023року на території Румунії оголошено національну епідемію кору через тривалий спалах ц...

Сальмонельоз – це небезпечно

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

В поточному році на територіях ОТГ Вознесенського району склалась напружена ситуація щодо захворюван...

Профілактика грипу та ГРВІ

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічний сезон 2023 року в Южноукраїнській МТГ почався з росту захворюваності на ГРВІ. Тільки за...

Сказ – це небезпечно!

Вознесенський РВ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в Україні залишається неблагополучною. Природні вогнища...

Профілактика сезонних кишкових захворювань

Вознесенський районний відділ ДУ "Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗУ"

З липня  поточного року на території Вознесенського району, зокрема в місті Южноукраї...