Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | В країні спалах поліомієліту. Як запобігти захворюванню?
AA

В країні спалах поліомієліту. Як запобігти захворюванню?

Через те, що протягом останніх років рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту не перевищував 80%, в Україні накопичилась критична маса дітей без імунної відповіді до поліовірусу, яка набувається лише завдяки вакцинації.

За повідомленням Офіційного сайту Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, у жовтні 2021 року в державі зафіксували перший випадок поліомієліту (Рівненська область). А вже в січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини із Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу.

Втім, навіть один випадок такого небезпечного захворювання класифікується як спалах захворювання в країні.

Відтак поліомієліт належить до 10 вакцинокерованих хвороб, він присутній у Національному календарі профілактичних щеплень. А це означає, що дітей щеплять в медзакладах безоплатно.

Таким чином, до першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. У 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ). Також краплі дитина отримує у 1,5 роки, 6 років та 14 років. Отже,6 доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

На жаль, деякі батьки на власний розсуд вирішують відмовлятися від щеплення. Внаслідок цього під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення, адже імунітет невакцинованої дитини слабкий і неспроможний подолати збудника. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина та доросла людина.

У Центрі громадського здоров’я наголошують - нині усі діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, перебувають у небезпеці! Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, у лютому 2022 року, незважаючи на військову агресію, розпочалася кампанія імунізації проти поліомієліту.

Подолати спалах захворювання можна лише за допомогою затвердженої схеми вакцинації. Держава разом з партнерами забезпечує медичні заклади безпечною вакциною: опікується їхньою логістикою, дотриманням температурного режиму, навчає медичних працівників правильно робити щеплення тощо.

Відтак, все, що потрібно зробити батькам - прийти зі своєю дитиною до медзакладу та надолужити щеплення. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем.

Довідково: поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду. Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Інколи хвороба може призвести до смерті.

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. Тому вакцинація — єдина можливість вберегтися від недуги та ускладнень, які вона здатна спричинити.

Читайте також

 Шановні Почесні донори!

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

14 червня відзначається Всесвітній день Донора крові. Бюджетом Южноукраїнської міської територіал...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням Южноукраїнської міської ради від 22.04.2021 № 324 за 2023 рік

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Бюджетом Южноукраїнської міської територіальної громади з 01.01.2023 по 31.12.2023 (далі – зві...

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській міській територіальній громаді" на 2021 – 2025 роки

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Звіт про виконання міської комплексної програми "Охорона здоров’я в Южноукраїнській мі...

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні...