Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Увага! Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім – порушення норм чинного законодавства України
AA

Увага! Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім – порушення норм чинного законодавства України

За останні 20 років споживання алкоголю в нашій країні збільшилося майже в два рази. Україна входить в першу п’ятірку серед 41 держави світу по рівню дитячого алкоголізму. Середній вік осіб, що зловживають пивом, коктейлями, вином знизився з 14  до 11 років.

Легкий доступ до алкоголю – одна з причин, чому неповнолітні особи вживають алкогольні напої. Чим раніше людина починає вживати алкоголь, тим швидше відбувається руйнація її як особистості. Як наслідок, збільшується рівень злочинності в країні, знижується рівень здоров’я населення, працездатності, розвиваються психологічні і фізіологічні дефекти дитини й деградує суспільство в цілому.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, працівників підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування, що відповідно до статті 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», заборонено продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, тютюнових виробів, електронних сигарет, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння:

     – особами, які не досягли 18років

     – у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, крім ресторанів, що знаходяться на території санаторіїв;

     – у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, які здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій;

     – у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

     – з торговельних автоматів;

     – на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, пива);

     – поштучно (для тютюнових виробів, крім сигар);

     – у споживчих упаковках, що містять менш як 20 сигарет;

    – з рук;

    – у невизначених для цього місцях торгівлі.

Заборонено продаж товарів дитячого асортименту, що імітують тютюнові вироби.

Також продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів зобов’язаний отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, що підтверджують вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ, продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється.

Продаж неповнолітнім алкоголю є правопорушенням, за який передбачена відповідальність.

За продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, законодавством передбачено адміністративне стягнення у вигляді штрафу.

На теперішній час до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції – накладення штрафу у розмірі від 6800 грн  до 13600 грн або анулювання ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами.

Служба у справах дітей Южноукраїнської  міської ради звертає увагу суб’єктів господарювання міста щодо неухильного виконання чинного законодавства та необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед працівників підпорядкованих об’єктів торгівлі з питання недопущення продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім.

Подбаємо разом про здорове майбутнє наших дітей!

Читайте також

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

22.03.2024 під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дениса КРАВЧЕНКА відбулося чергов...

Подяка благодійникам

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Комунальний заклад "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ра...

Як надати впевненість дитині

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Впевненість у собі - це важлива якість, яку можна розвинути у дитині. Ось деякі поради, як це зробит...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

20.02.2024 під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дениса КРАВЧЕНКА відбулося чергов...

Як не допустити суїциду у підлітка

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Що в поведінці підлітка має насторожити батьків ■ Дитина прямо або опосередковано говорить про ба...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

19.01.2024 під головуванням заступника голови комісії Дроздової Марії відбулося чергове засідання ко...