Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Наркотична сіль — небезпека, захоплення чи хвороба?
AA

Наркотична сіль — небезпека, захоплення чи хвороба?

Проблема наркоманії корінням сягає у давні часи. Але тільки в наш час люди можуть уявити поширеність і небезпеку цієї хвороби. Героїн, опіум, марихуана давно здали позиції самих затребуваних речовин. Разом з віком тих, хто вживає, змінюються уподобання. Сіль наркотична ще вчора була просто словосполученням. Нічого спільного зі звичною для нас сіллю речовина не має. Це синтетичний наркотик, який здатний зруйнувати людину, все її життя в короткий термін.

Детальніше про речовину сіль-наркотик

Молоде покоління бажає отримати кайф швидко, дешево і максимально легко. Ставши заручниками реклами в мережі, люди купують спайс, різні курильні суміші та сіль. Ніякого натурального складу, безпечного вмісту, який обіцяє реклама, не існує. Все це синтетичні, кустарні наркотики, які небезпечні одним своїм походженням.

Найзагадковішим наркотиком залишається сіль. Це кристалічна речовина білого або сірого відтінку, зовні має вигляд звичайної кухонної солі. Щоб полегшити збут наркотику, торговці упаковують її як косметичну продукцію, наприклад для прийняття ванн.

Сіль використовують декількома шляхами:

  • подрібнюючи, вдихаючи через ніс;
  • перорально;
  • розчиняючи для внутрішньовенної ін’єкції.

Останній спосіб не такий популярний тому, що вимагає більше часу, підготовки залежного. Але навіть у разі вживання іншим шляхом небезпека не зменшується. Оригінальний склад солі неможливо встановити. Щоб здешевити виробництво, зробити дозу сильнішою, наркоторговці додають домішки, інші речовини. Провідними у складі є мефедрон і метилон або один із них. Розрахувати дозування, яке принесе задоволення, не так вже й просто, особливо якщо це ін’єкція або кристалик для ковтання. В країні відомі сотні випадків, коли підлітки вмирали від передозування під час першого вживання.

Ознаки залежності від солі

Не завжди є можливість перевірити наявність наркотичних речовин у крові традиційними методами. При підозрах на наркоманію слід звернути увагу на наступні симптоми:

  • зіниці не реагують на світло, червоні очі;
  • збуджений стан психіки, рухова активність, балакучість;
  • неадекватна поведінка, яку не може контролювати людина, що вживає;
  • підвищений тиск, температура тіла;
  • аритмія, тахікардія;
  • розмахування руками, рухове розгальмування, хитка хода.

Як визначити наявність солі в крові?

Сліди речовини допоможе виявити звичайний тест з аптеки або детальне лабораторне дослідження. У будь-якому випадку людина не зможе довго приховувати хворобу або прикидатися, що все добре. Навіть після першої дози токсини накопичуються в організмі, відкладаючись у тканинах і рідинах:

  • кров містить речовину 2-3 доби;
  • сеча — до 8 днів;
  • слина — 3 доби;
  • волосся, нігті — від 5 місяців до трьох років.

Нирки, печінка намагаються вивести токсини, але наркотик погіршує їхню роботу. Навіть через тиждень лабораторні аналізи крові виявлять факт наркоманії. Обсяг накопичених отруйних речовин залежить від тривалості вживання, але вже перша доза залишається в організмі.

Наслідки сольової залежності.

Сліпо довіряти рекламі, прикладу інших людей або просто сподіватися на краще — повільне вбивство. Наркоманія не залишає живого місця. Вживання солі провокує:

  • порушення психіки (параноя, галюцинації, тривожність, депресія, БАР);
  • сплутане мислення;
  • агресивну поведінку;
  • адиктивну поведінку;
  • втрату ваги, виснаження;
  • хвороби шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів.

Часто залежні схильні до психозу, який виникає як під дією наркотику, так і в період абстиненції. Цей стан небезпечний для життя того, хто вживає, не менше, ніж для навколишніх.

Ейфорія — головна мета всіх залежних. Після прийому дози настає відчуття всемогутності, сили, бадьорості. Людина здатна на вчинки, поводиться весело і невимушено. Але цей ефект швидко закінчується, змінюючись контрастним станом. Сили щезають, настає апатія, небажання говорити, що-небудь робити. Поведінка нагадує людину в глибокій депресії, але причини зовсім інші. Небажання залишатися в зневірі спонукає прийняти нову дозу.

У момент психологічної залежності важко помітити істотну зміну поведінки. Яскраві ознаки присутні тільки під дозою. У тверезості людина повертається до норми. Але подальший прийом стирає цю межу. Залежний неадекватно реагує на ситуацію, людей, події у житті. З’являються симптоми манії переслідування, напади паніки, страху. Ілюзорний світ в очах наркозалежного стає реальним.

Лікування залежності, наслідків сольової наркоманії

Головна відмінність солі від інших відомих наркотиків — слабо виражена фізична залежність. Кинувши вживати, людина відчує більше психологічний, ніж фізичний дискомфорт. Тіло може видавати симптоми абстиненції, але це відбувається не завжди або не так яскраво, як при вживанні іншого роду речовин.

Ця ситуація не дає залежному відчути всю тяжкість ситуації, відтягуючи момент звернення за допомогою. Дивна поведінка, відсутність сну, апетиту, пропажа грошей викликають питання з боку членів сім’ї. Якщо описана ситуація вам знайома, варто негайно звернутися за допомогою.

ЩО РОБИТИ, якщо ви підозрюєте ДИТИНУ у вживанні наркотиків?

Більшість батьків, діти яких починають вживати наркотики, стикаються з питанням – що робити і як поводитися в цій ситуації. Чи потрібно щось робити, якщо дитина тільки «спробувала»? Діяти потрібно неодмінно і терміново, не можна залишати ці експерименти без уваги. Звісно, зовсім не обов’язково, що ваша дитина стане наркозалежним. Досвід вживання наркотиків може виявитися для нього неприємним або безрезультатним, і він втратить до них інтерес. Тим не менше, краще все-таки зробити все можливе, щоб уникнути можливої трагедії. Інакше згодом ви будете себе корити за бездіяльність.    Проведіть з дитиною відверту розмову. Дізнайтесь все про прийом наркотиків дитиною: що приймала, скільки, як часто, з якими наслідками, ступінь тяги, усвідомленість або неусвідомленість небезпеки; - все про те оточення або компанію, де дитина виявилась втягнута в наркотики. Проконсультуйтесь у спеціаліста, це допоможе Вам оцінити тяжкість ситуації. Не проявляйте агресії, не кричіть на дитину, не наказуйте її. Покажіть свою готовність допомогти, підтримати. Сьогодні у вільному продажу знаходяться експрес-тести, які дозволяють визначити, чи знаходиться наркотик у сечі чи крові і, якщо так, то який саме. Ці тести надійні та прості у використанні. Якщо бачите, що Ваша сім'я не може вирішити цю проблему самостійно, без спеціальної допомоги, не зволікайте - зверніться за допомогою до фахівців - лікаря нарколога та психолога.

Пам'ятайте, що лише довірливі відносини з дитиною, Ваша любов і підтримка, розуміння один одного може вберегти його від багатьох проблем в житті, в тому числі і від наркотиків.

 

 

Читайте також

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.06.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

"Голоси янголят"

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

  4 червня щороку в Україні відзначається День вшанування пам'яті дітей, які загинули вн...

З днем захисту дітей!

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Щороку в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей - прекрасне свято радості та...

Подарунки та привітання для дітей

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято – День...

День захисту дітей в КЗ ЦСПРД

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

  1 червня щорічно відзначається Міжнародний день захисту дітей. Всіх дітей,  гостей, к...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

22.03.2024 під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дениса КРАВЧЕНКА відбулося чергов...

Подяка благодійникам

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Комунальний заклад "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ра...