Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Сказ - це вкрай небезпечно
AA

Сказ - це вкрай небезпечно

      Ситуація щодо захворюваності тварин на сказ в Україні, Миколаївської області, м. Южноукраїнську у цілому оцінюється як неблагополучна. Носіями вірусу сказу на території Миколаївської області є лисиці та вовки.

     В 2014 р. було зареєстровано сказ у свійської корови у Братському районі, в 2015 р. у вовка в с. Агрономія Арбузинського району. В обох випадках постраждали люди.

     В м. Южноукраїнську випадки сказу у тварин були в 2010 р. (домашня кицька на дачах с. Олексіївка) та в 2015 р. (скажена лисиця, яку було вбито на території МЕЗ).

     Щорічно в СМСЧ-2   звертається 50-100 постраждалих від покусів. До 2015 р. серед осіб, що звернулись за медичною допомогою,  кількість постраждалих від контактів з  бродячими тваринами (собаки, кішки) складала 30-40 відсотків. В 2015 р. доля таких звернень зросла до 72 відсотків, за 3 місяці 2016 р. вже склала 62 відсотки. 

    Бродячи тварини у нашому місті являються загрозою для мешканців, у першу чергу - для дітей. Вони збираються зграями, сердобольні мешканці їх підкормлюють (особливо кішок), а зграя охороняє місце свого харчування. Зграї виходять за межи місця, де не виключена можливість контакту з дикими тваринами, що хворіють на сказ. В перші дні захворювання тварина має звичайний вигляд, але вірус у неї в слюні вже є. В зв`язку з цім тварина, яка нанесла покуси,  повинна знаходитися під наглядом ветеринарів на протязі 15 діб.  Якщо за цей час вона остається здоровою, постраждалому лікувальні щеплення не призначаються. Якщо тварина дика, невідома  або за 15 діб нагляду померла, утекла, захворіла - щеплення призначаються негайно. 

   Хвора на сказ тварина частіше нападає мовчки, ззаду. У такий  тварини підібраний хвіст, опущена голова, у пізні стадії захворювання - піна з роту.  Тварина не може глитати, у т.ч. воду,  питається сховатись у темних місцях.

   Слід пом`ятати, що хворі на сказ дики тварини не лякаються людей, можуть заходити в міста, села, садиби, на пляжі, де нападають на людей, собак, кішок, корів, інших домашніх тварин. 

    Захворювання на сказ у тварин та людей - це смертельна хвороба. Для людини тільки лікувальні щеплення антирабічними препаратами, які призначаються лікарем, є захистом від вірусу. Вірус при попадання до організму поражає нервові клітини та їде по нервам від місця травми  до головного мозку. Щеплення діють таким чином, що зупиняють вірус на його шляху до мозку. Якщо лікування призначити несвоєчасно, не у повному обсязі, або перервати - вірус доходить до своїй цілі,  поражаючи  клітини мозку. Ці ураження вже є такими, що не лікуються, ї людина гине. 

   З метою попередження  можливого контакту з бродячими, хижими тваринами необхідно: - уникати місць їх скупчення,  - не робити ризьких рухів якщо ви потрапили в оточення тварин, - не створювати умови для їх існування в місті (підкормлювання), -  не жаліти хворих тварин та не питатись допомагати їм, - на дачних ділянках створювати умови недопущення хижих тварин на територію.

   Необхідно  оберігати своїх собак, кішок від контакту, проводити їм  щорічні щеплення проти сказу. Якщо вони контактували з хижою, бродячою твариною,  отримали пошкодження - треба звернути до ветеринарної служби.   

   При нанесенні покусів їх важкість, необхідність лікування може вирішити тільки лікар. Крім того, слід пом`ятати, що важливим моментом є правильна первинна обробка місця покусу, яку може провести фахівець. Ми рекомендуємо у таких випадках негайно звертатись за медичною допомогою. Якщо це неможливо, потрібно промити рану проточною водою з милом, при необхідності накласти не тугу  суху пов`язку. У подальшому консультація лікаря обов’язкова!

Читайте також

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...