Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Право дружини та чоловіка на зміну прізвища
AA

Право дружини та чоловіка на зміну прізвища

Під час подання заяви на державну реєстрацію шлюбу, наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватись дошлюбними прізвищами, або приєднати до свого прізвища прізвище нареченого (нареченої).

Якщо наречені бажають мати подвійне прізвище, то за їх спільною заявою визначається, з якого прізвища буде починатися обране ними прізвище.

Складання більше двох прізвищ не допускається, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належить наречена і (або) наречений.

Якщо на момент державної реєстрації шлюбу прізвище нареченої (нареченого) вже є подвійним, вона (він) має право замінити одну із частин свого прізвища на прізвище другого, про що вказується у заяві про державну реєстрацію шлюбу.

Якщо особа під час державної реєстрації шлюбу змінила прізвище, то на першій сторінці паспорта у формі книжечки робиться відмітка про те, що зазначений документ підлягає обміну в місячний строк у зв’язку зі зміною прізвища при державній реєстрації шлюбу.

Якщо при реєстрації шлюбу дружина, чоловік зберегли дошлюбні прізвища,  вони мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану, який зареєстрував їхній шлюб, або відповідного органу за місцем їхнього проживання заяву про обрання прізвища одного з них як їхнього спільного прізвища або про приєднання до свого прізвища прізвища другого з подружжя.

До заяви додаються такі документи:

  • Паспорт книжечка або в форматі ID;
  • Витяг з територіальної громади про реєстрацію місця проживання;
  • Свідоцтво про шлюб.

 У разі зміни прізвища орган державної реєстрації актів цивільного стану видає нове свідоцтво про шлюб та на першій сторінці паспорта у формі книжечки робить відмітку про те, що зазначений документ підлягає обміну в місячний строк.

 При зміні батьком або матір'ю прізвища після реєстрації шлюбу,  можливо внести зміни  до актового запису про народження їх спільних дітей, якщо народження реєструвалося за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, та отримати нове свідоцтво про народження.


 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...