Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Отримання витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян для підтвердження родинних стосунків
AA

Отримання витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян для підтвердження родинних стосунків

Видача витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян  регулюється постановою Кабінету Міністрів України №1064 від 22.08.2007(зі змінами) «Про затвердження Порядку ведення державного реєстру актів цивільного стану громадян»,  наказом Міністерства юстиції України №1269/5 від 24.07.2008р(зі змінами) «Про затвердження Інструкції з ведення державного реєстру актів цивільного стану громадян», законом України №2398-VІ від  01.07.2010р. «Про державну реєстрацію актів цивільного стану».

Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, стосовно відомостей про себе та про своїх родичів  за умови пред’явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

Послуга з видачі витягів з Реєстру доступна онлайн через портал ДІЯ та офлайн у відділах ДРАЦС.

Особа має право звернутися за витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян незалежно від місця її проживання та реєстрації акту цивільного стану.

Чи можна отримати ці послуги ДРАЦС за кордоном?

Так, послуги та документи доступні такими способами:

- у дипломатичних представництвах та консульських установах України за кордоном;

 - через Міністерство закордонних справ України за заявою або анкетою. Заяву має підписати особа, яка запитує документи.

Документи органів ДРАЦС можуть видаватись третій особі за наявності довіреності. Вона має бути посвідчена відповідно до Закону України «Про нотаріат», або документа, що посвідчує повноваження представника, відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Якщо довіреною особою є адвокат, йому потрібно показати ордер та завірену копію договору про надання правової допомоги.

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред’явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається (пункт 13 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян).

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію смерті видається:

другому з подружжя, а також батькам, дітям, братам, сестрам, онукам, дідові, бабі та іншим родичам померлої особи за умови пред’явлення ними паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки;

спадкоємцям померлої особи, якщо родинні стосунки та/або право на спадкування підтверджуються документально, за умови пред’явлення паспорта або паспортного документа;

особі, що згідно з договором особистого страхування життя, укладеним у фінансовій установі, утвореній відповідно до Закону України «Про страхування» є вигодонабувачем, за умови пред’явлення договору, паспорта або паспортного документа;

особі, що згідно із спадковим договором є вигодонабувачем, за умови пред’явлення договору, паспорта або паспортного документа;

банку або іншій фінансовій установі, яка має ліцензію на надання коштів у позику, зокрема на умовах фінансового кредиту, за умови пред’явлення відповідного договору або іншого документа, що згідно із законодавством підтверджує наявність заборгованості померлої особи, а також документів, які підтверджують особу та повноваження керівника чи представника банку або іншої фінансової установи;

особі, що є власником або користувачем земельної ділянки, суміжної із земельною ділянкою сільськогосподарського призначення спадкодавця, за умови пред'явлення відомостей про кадастрові номери земельної ділянки спадкодавця та суміжної земельної ділянки, паспорта або паспортного документа.

Витяг з Реєстру про державну реєстрацію шлюбу (розірвання шлюбу)  видається: чоловіку, дружині, щодо яких складено актовий запис про шлюб(розірвання шлюбу).

 Для отримання витягу з Реєстру реєстраторові подається заява, у якій зазначається одна з таких відомостей про фізичну особу, щодо відомостей про яку видається витяг з Реєстру:

 прізвище, ім’я та по батькові, дата та місце народження особи, щодо відомостей про яку отримано запит;

 серія і номер свідоцтва про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану, дата його видачі;

 реєстраційний номер, за яким зареєстровано внесення відомостей про акт цивільного стану (пункт 15 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян).

До заяви додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру, яка становить 73 грн.

 

Читайте також