Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Пільги та компенсації за роботу  в шкідливих умовах праці
AA

Пільги та компенсації за роботу  в шкідливих умовах праці

Згідно ст.7 ЗУ «Про охорону праці» за  роботу в несприятливих умовах праці працівники мають право на пільги та компенсації, такі, як:

-    пенсія за віком на пільгових умовах;

-    доплата до тарифної ставки (посадового окладу);

-    щорічна додаткова відпустка;

-    скорочена тривалість робочого тижня;

-    отримання молока чи інших рівноцінних харчових продуктів.

Всі пільги та компенсації за роботу  в шкідливих умовах праці встановлюються тільки за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Роботодавець може  за  свої  кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою,  трудовим  договором)  працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством.

Відповідно до  ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" пенсії за віком на пільгових умовах призначаються працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими, із шкідливими і важкими умовами праці,  за Списками № 1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016  №461.

Умови, при яких працівнику буде підтверджено пільговий пенсійний стаж за роботу з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці,  шкідливими і важкими умовами праці:

-   наявність назви виробництва, робочого місця, професії,  посади у Списках №1 і №2 на пільгове пенсійне забезпечення;

-  зайнятість працівника в шкідливих та важких умовах праці повний робочий день(80% робочого часу);

-  наявність показників шкідливих виробничих факторів, кількості яких достатньо для підтвердження пільгового пенсійного забезпечення.

Відповідно до ст.7 ЗУ «Про відпустки» щорічна додаткова відпустка за роботу із шкідливими і важкими умовами   праці   тривалістю  до  35  календарних  днів  надається працівникам, зайнятим на роботах, пов'язаних із негативним впливом на здоров'я шкідливих виробничих факторів,  за Списком виробництв, цехів,  професій  і  посад,  затверджуваним  Кабінетом   Міністрів України.

Конкретна тривалість відпустки встановлюється  колективним  чи  трудовим договором залежно від результатів атестації робочих місць за  умовами  праці та часу зайнятості працівника в цих умовах. Щорічна додаткова відпустка за роботу в шкідливих і важких умовах праці надається працівникам за Списками виробництв, цехів, професій і посад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1290.

Цими Списками визначена максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки, яка може встановлюватися, тобто та, яка гарантована Законом. У випадках, коли тривалість щорічної додаткової відпустки за результатами атестації робочих місць перевищує максимальну тривалість, зазначену у Списку, відпустка може бути продовжена на кількість днів цієї різниці за рахунок власних коштів підприємств. Однак, якщо економічне становище підприємства не дозволяє це зробити, то таке продовження щорічної додаткової відпустки не надається.

Щорічна додаткова відпустка надається працівнику, коли він фактично був зайнятий на роботах у шкідливих і важких умовах праці не менше половини тривалості робочого дня, пропорційно фактично відпрацьованому часу. 

Щорічна додаткова  відпустка  за  особливий  характер   праці надається:

1) окремим  категоріям  працівників,  робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням  або виконується  в  особливих  природних  географічних  і  геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я,- тривалістю до 35  календарних  днів  за  Списком виробництв,  робіт,  професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України;

2) працівникам з ненормованим робочим днем - тривалістю до  7 календарних  днів  згідно  із  списками посад,  робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість   щорічної   додаткової   відпустки   за особливий  характер  праці  встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Ст.100 КЗпП України передбачено, що на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно Типового положення про оцінку умов праці на робочих місцях та порядку застосування галузевих переліків робіт, на яких можуть встановлюватися доплати робітникам за умови праці:

-   на роботах із шкідливими та важкими умовами праці встановлюються доплати - 4, 8 і максимально - 12 %;

-  на роботах із особливо шкідливими та особливо важкими умовами - 16, 20 і максимально - 24%.

На роботах з шкідливими умовами праці працівникам видаються безплатно за встановленими нормами молоко або інші рівноцінні харчові продукти.

На роботах з особливо шкідливими умовами праці надається безплатно за встановленими нормами лікувально-профілактичне харчування.

Молоко надається відповідно до Порядку безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів   робітникам та службовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці" на підставі Переліку хімічних речовин, під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживати молоко або інші рівноцінні харчові продукти, у разі перевищення гранично допустимих концентрацій цих речовин на робочому місці.

 

Читайте також

Засідання круглого столу по підведенню підсумків проведення заходів до Всесвітнього Дня охорони праці

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Щороку 28 квітня в Україні відзначається Всесвітній день охорони праці. Відповідно до рекомендацій М...

МОЗ нагадує: евакуація постраждалих українців та онкохворих дітей на лікування за кордон — безоплатна

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Вже понад рік Міністерство охорони здоров’я разом із партнерами організовують евакуаційні рейс...

"Дитина не одна"- тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2024 р. № 331 «Деякі питання провадження...

Кіберзалежність

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На початку свого розвитку комп’ютерні технології здебільшого застосовувалися для роботи, але з...

До уваги ветеранів війни, членів  їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради повідомляє. 20 березня 2024...