Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Обов’язок громадян України щодо мобілізації
AA

Обов’язок громадян України щодо мобілізації

Відповідно до Конституції України захист Вітчизни, її суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України є справою всього Українського народу та обов'язком громадян України.

На всій території України Указами Президента України №64/2022 та №65/2022, затверджених законами, з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан та оголошено і проводиться загальна мобілізація, які триватимуть до 19.02.2023 року.

Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період.

Резервісти зобов’язані прибувати до військової частини, в якій вони проходять службу у військовому резерві, за викликом командира цієї військової частини або керівника відповідного ТЦК та СП.

Громадянам, які перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення мобілізації забороняється зміна місця проживання без дозволу керівника ТЦК та СП.

Громадяни та посадові особи, винні у порушення законодавства у сфері мобілізації та оборони України несуть адміністративну та кримінальну відповідальність.

АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Стаття 210 КУпАП:

порушення військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 грн)

Стаття 210-1  КУпАП:

порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особливий період тягне за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 5100 грн) і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 – 8500 грн).

Стаття 211 КУпАП:

за зіпсуття громадянами військово-облікових документів чи втрата їх з необережності в особливий період тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн).

КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Стаття 336 ККУ:

ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років

Стаття 337 ККУ

ухилення від військового обліку карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року;

ухилення від навчальних (спеціальних) зборів карається штрафом від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років.

Читайте також