Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі пройшли антитерористичні навчання
AA

На Южно-Українському енергокомплексі пройшли антитерористичні навчання

20 квітня на Южно-Українському енергетичному комплексі пройшли планові тактичні навчання антитерористичної спрямованості. Мета заходу - перевірка готовності сил і засобів, задіяних у забезпеченні фізичного захисту, протидиверсійній і антитерористичній захищеності об'єктів енергокомплексу, до виконання покладених на них завдань.

Навчання проводилися згідно з планом-сценарієм, затвердженим президентом НАЕК «Енергоатом» і процедурою узгодження зі Службою безпеки України, структурами Національної гвардії, Національної поліції, а також іншими учасниками об'єктового плану взаємодії на випадок виникнення диверсійної чи терористичної загрози.

У  антитерористичних навчаннях на Южно-Українському енергокомплексі взяли участь керівники та персонал підприємства, командування і особовий склад військової частини, що охороняє атомну електростанцію, місцеві підрозділи СБУ, ДСНС і Національної поліції. Координував дії антитерористичний штаб ВП ЮУАЕС. Посередниками та спостерігачами виступали представники УСБУ в Миколаївській області, ДІЯРУ, Дирекції фізичного захисту та спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом», Головного управління Національної гвардії України, начальники штабів військових частин з охорони атомних електростанцій України, начальники відомчої воєнізованої охорони інших АЕС України.

Антитерористичні навчання на Южно-Українському енергокомплексі проходили на трьох  його основних об'єктах -  Олександрівській ГЕС, Ташлицькій ГАЕС і Южно-Українській АЕС. За тактичним задумом,  навчально-диверсійною групою було здійснено проникнення на територію, що охороняється, та створено загрозу (умовно за навчанням) обладнанню, персоналу і самим об'єктам. Серед  навчальних завдань була, наприклад, закладка  імітаторів вибухових пристроїв.

«Сили реагування  відпрацювали усі необхідні в заданій ситуації дії, підтвердивши на практиці свою боєздатність і готовність до співпраці, - констатує заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет. - Відмінною рисою нинішніх навчань було те, що вони проводилися як протягом дня, так і у вечірній та нічний час. Додала складнощів і погода - увесь день і ніч ішов сильний дощ з поривчастим вітром. Тим не менш, сценарій навчань відпрацьовано повністю. Учасники з поставленими завданнями впоралися: успішно виконано пошук і блокування «навчальних порушників», виявлено  предмети, які, згідно з умовами  навчань,  могли представляти небезпеку, а також вжито заходів щодо запобігання наслідкам приведення їх у дію зловмисниками».

За інформацією Івана Жебета, практичні навчання антитерористичної спрямованості - плановий захід. У ВП ЮУАЕС вони проводяться щорічно впродовж 20 років. Сьогодні ж їх значення істотно зростає, оскільки вони дозволяють виробити алгоритми взаємодії всіх служб, що відповідають за забезпечення охорони та оборони особливо важливого об'єкта - атомної станції. Нині в зв'язку зі складною обстановкою на сході України це дуже важливо. Для персоналу енергокомплексу проведено спеціальні інструктажі та доведено рекомендації щодо дій у разі виявлення сторонніх осіб, сторонніх предметів, схожих на вибухові пристрої, отримання погроз по телефону чи письмово, а також якщо людина потрапить у заручники. Рекомендації розроблено постійнодіючою Регіональною координаційною групою Антитерористичного центру Служби безпеки України. Вжито також додаткових заходів щодо забезпечення безпеки та посилення режиму охорони об'єктів Южно-Українського енергокомплексу.

19 квітня, напередодні тактичних станційних навчань, Координаційна група антитерористичного центру при УСБУ в Миколаївській області провела  виїзне командно-штабне навчання. Частина ввідних, що відпрацьовувалися у його перебігу,  співпадала з програмою навчань на Южно-Українському енергокомплексі.

 

 

 

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...