Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українському енергокомплексі президент Енергоатома провів виїзну нараду
AA

На Южно-Українському енергокомплексі президент Енергоатома провів виїзну нараду

21 березня 2016 року представники дирекції НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом компанії Юрієм Недашковським провели виїзну нараду з питань реалізації проектів реконструкції системи техводопостачання Южно-Української АЕС і добудови  Ташлицької ГАЕС.

Початку обговорення передував огляд будівельного майданчика першого пускового комплексу бризкальних басейнів - основного об'єкту проекту реконструкції системи техводопостачання   Южно-Української АЕС, а також зони реконструкції та будівництва гідроагрегатів ТГАЕС.

У виїзній нараді з питань реалізації проектів реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС і добудови  ТГАЕС взяли участь представники дирекції Енергоатома, фахівці Южно-Українського енергокомплексу, генпроектувальники (ВАТ «Харківський науково-дослідний проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» і ПАТ «Укргідропроект»), представники генерального підрядника (ПАТ «Юженергобуд»)  і підрядника (ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж»).

Реалізація проекту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1-3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС», дозволить уникнути втрат виробітку електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води. Пj завершеннs робіт буде повністю знято обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в жаркі літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає реалізацію трьох проектів: будівництво 5 бризкальних  басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача. Загальна  вартість будівництва об'єктів складає 1214,4 млн грн. Тривалість будівництва - 36 місяців.           

На виїзній нараді зазначалося, що минулого тижня розпочато підготовчі роботи з реалізації проекту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС. Його перша черга включає 2 бризкальні басейни та насосну станцію подачі води на бризкальні басейни, струменеспрямовуючу  споруду, насосну підживлення Ташлицького ставу-охолоджувача №2. Сьогодні триває облаштування будмістечка, під'їзних шляхів, проїздів і розворотів, розпочато вертикальне планування території бризкальних басейнів №1 і №2.

«Необхідність проведення виїзної наради викликана тим, що президент Енергоатома Юрій Недашковський підписав новий графік будівництва бризкальних басейнів  - повідомила представникам ЗМІ директор з інвестицій і перспективного розвитку компанії Тетяна Амосова. - Найголовніше: прийнято рішення щодо початку будівництва та фінансування робіт на цей рік. Практично всі питання, що перебували у нас на червоній лінії, сьогодні були обговорені та вирішені». У числі таких питань, за словами Т. Амосової, - фінансове забезпечення проекту: «У зв'язку з тим, що проект було підписано Кабміном у січні, його фінансування поки не включене до тарифу на електроенергію Енергоатома. Проте розпорядженням президента компанії ми зможемо виділити фінансування на цей найважливіший для нас на сьогодні об'єкт шляхом перерозподілу внутрішніх ресурсів компанії. Дуже важливою є закупівля основного обладнання - насосів для бризкальних басейнів. На сьогоднішній нараді президент дав доручення наблизити це фінансування впритул до початку квітня поточного року».

Для оперативного вирішення всіх критичних питань, що виникають під час  будівництва, наказом президента Енергоатома створено робочий штаб, засідання якого на южно-українському майданчику проходитимуть щомісяця.

 Другим питанням порядку денного виїзної наради за участі представників дирекції НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом компанії Юрієм Недашковським було продовження будівництва Ташлицької ГАЕС, зокрема, добудова її третього гідроагрегата. Орієнтовна вартість об'єкта на сьогодні визначається в розмірі 2,9 млрд грн, з яких більше 260 млн передбачено на соціальний розвиток регіону.

За даними фахівців управління капітального будівництва ВП ЮУАЕС, станом на 01.03.2016 р. на монтажному майданчику будівлі ГАЕС виконано основні монтажні роботи зі збирання гідрогенератора-двигуна агрегата №3. Готовність статора - 78%, ротора - 97%. Необхідне постачання електротехнічного устаткування. Через зміни нормативної бази та збільшення вартості будівельних матеріалів, робіт і необхідного обладнання на нинішньому етапі є потреба у перезатвердженні проекту в Кабінеті Міністрів.

Тетяна Амосова зазначає: «У рамках добудови третього агрегата ТГАЕС у нас є низка критичних питань, які  необхідно вирішити в поточному році, ще до закінчення перерахунку проекту. Для цього президентом Енергоатома також виділені кошти в сумі 71,4 млн грн. Усі віддані ним на сьогоднішній нараді розпорядження будуть оформлені протягом найближчого тижня, і ми сподіваємося, що роботи і по ГАЕС, і з реконструкції  системи техводопостачання ЮУАЕС підуть дуже  інтенсивно».

 

Читайте також

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...