Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС пройшла науково-практична конференція
AA

На Южно-Українській АЕС пройшла науково-практична конференція

20 квітня на ЮУАЕС пройшла науково-практична конференція "Стан справ на Южно-Українській АЕС та її вплив на навколишнє середовище". Форум зібрав представників Миколаївської обласної державної адміністрації (ОДА), виконкому міста-супутника атомної станції Южноукраїнська, районних громадських організацій "Союз Чорнобиль України", а також молодіжної колегії при облдержадміністрації, ліквідаторів ЧАЕС та ін. Серед учасників - керівники та провідні фахівці ВП ЮУАЕС. Зустріч організована в рамках заходів, присвячених 30-річчю Чорнобильської аварії, і проводилася спільно адміністрацією області, міста та ЮУАЕС.

Науково-практична конференція розпочалася з відвідування її учасниками інформаційного центру, а також екскурсії на Ташлицьку ГАЕС і повномасштабний тренажер АЕС та продовжилась за круглим столом у конференцзалі атомної станції. У форматі діалогу фахівці Южно-Української атомної електростанції розповіли гостям про стан справ у атомній енергетиці світу та, зокрема, України, про процес продовження терміну експлуатації енергоблоків. Крім цього, йшлося про радіаційний контроль навколишнього середовища у ВП ЮУАЕС, систему екологічного менеджменту, а також про рівень онкологічних захворювань персоналу станції та мешканців Миколаївської області. Окремий блок конференції було присвячено системі соціального захисту людей, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, і участі громадських організацій у цьому процесі. Про завдання та найбільш актуальні проблеми з цього напрямку говорили директор департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Ольга Сивопляс і голова Миколаївської Всеукраїнської громадської організації інвалідів (ВГОІ) "Союз Чорнобиль України" Рубік Симонян.

Питання, на яких наголошували учасники форуму, дійсно важливі та злободенні, вважають земляки: "Теми сьогодні були порушені правильно, - зазначає голова ВГОІ "Союз Чорнобиль України" м.Первомайська, ліквідатор наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Василь Чехоня. - Конференція була продуктивною, цікавою, насиченою різною інформацією. Звичайно, деякі питання залишилися за лаштунками, тому що в двогодинному форматі обговорити все просто не встигли, проте головні - безпека, екологія та охорона здоров'я - було висвітлено в достатніх обсягах. Усі сьогодні розуміють, що без атомної енергетики важко уявити сучасне життя, тому безпека АЕС має стояти на першому місці. Сподіваюся, що надалі ми продовжимо спілкування на ці теми з фахівцями Южно-Української атомної станції, аби бути якомога більше поінформованими".

Актуальність порушених тем у сучасному постчорнобильському просторі підкреслює і директор департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА Ольга Сивопляс: "Під час відвідин Южно-Української АЕС, ми отримали підтвердження тому, що безпеці тут приділяється пильна увага. Крім того, це ще й зразкове підприємство області в царині соціального захисту персоналу та, зокрема, ліквідаторів наслідків Чорнобильської аварії. У кожному районі Миколаївщини створено та функціонують громадські організації, які захищають права чорнобильців. Сьогодні для кожної з них дуже важливий матеріальний критерій, який оцінює якість життя цих людей, проте не менш значимий і моральний. Об'єднання в громадські організації дозволяє чорнобильцям вирішувати ті чи інші проблеми, спілкуватися, вивчати питання, що виникають, та порушувати їх перед керівництвом області".

Ведучи мову про підсумки конференції, голова Миколаївської Всеукраїнської громадської організації інвалідів (ВГОІ) "Союз Чорнобиль України" Рубік Симонян підсумував: "Аварія на Чорнобильській АЕС досі не має аналогів за своєю потужністю. За три десятиліття після неї та 5 років після аварії на Фукусімі відрадно зазначати, що людство зробило, напевно, найголовніший висновок: у першу чергу гроші треба вкладати в безпеку атомних станцій".

Гості подякували організаторам зустрічі за надану можливість на власні очі ознайомитися з роботою Южно-Української АЕС і обговорити найболючіші питання.

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...