Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ДІТИ та наркотики
AA

ДІТИ та наркотики

За статистикою МВС в Україні офіційно нараховується 500 тис. наркоманів, при цьому близько 5 тис. з них не досягло 18 років. За даними МОЗ України кожен п'ятий 16-річний вживав наркотики. Кожен рік в Україні близько 150 тис. молодих людей стають наркоманами.

Не кожен, хто спробує наркотики, обов'язково стане наркоманом, але цілком безперечно, що кожен, хто вже звик до них, розпочав із того, що одного разу спробував наркотик...

Причини, які можуть сприяти розвитку наркоманії серед дітей і підлітків:

- відсутність успіху в реалізації власних цілей і прагнень, нерозуміння перспектив у житті; - підвищений рівень агресії, лояльне відношення до насилля;

 - недостатньо високий рівень зрілості, занижена самооцінка (особливо на фоні завищених батьківських очікувань);

- відсутність сформованої системи цінностей, авторитетів;

- наявність стресових і кризових ситуацій в особистому і сімейному житті;

- входження в групу ровесників, що мають сумнівні ціннісні орієнтири;

- низька шкільна успішність, небажання вчитися, відсутність захоплень.

Ознаки при вживанні різних видів наркотиків

Ознаки куріння конопель:

Препарати конопель об’єднані однією загальною назвою «каннабіноїди». Це марихуана, ганжа, анаша, гашиш, чарас, кіф та інші.

Ознаки та симптоми вживання препаратів конопель у поведінці: досить короткий період ейфорії відразу після вживання. Постійне облизування губ, безпричинний сміх, і нестримність у розмові. Сильний голод або спрага. Якщо доза була невелика, то після ейфорії настає почуття розслабленості, загострення сприйняття кольору. Якщо доза була значною, то ейфорію змінює або різка апатія та млявість, або, навпаки, напади буйства з галюцинаціями та вираженими страхами. Втрачається логічне мислення, послаблюється пам’ять.

Зовнішні ознаки та симптоми вживання: специфічний запах диму від одягу, частішає пульс, підвищується артеріальний тиск, розширення зіниць, блиск в очах. Звертає увагу сухість слизових, світлобоязнь.

Вживання речовин: збуджуючі ЦНС або стимулятори.

До цієї групи належать кокаїн, метамфетамін, амфетамін, катинон.

Симптоми наркоманії у поведінці при вживанні психостимуляторів характеризуються вираженим збудженням, підвищеною активністю та витривалістю залежного. Відчуття всемогутності та тимчасове підвищення розумової активності з відсутністю втоми на тлі безсоння та зниження апетиту. Постійна потреба у русі та наявність емоційного підйому, підвищена балакучість, виражена сексуальна активність, поява галюцинацій.

Які ознаки наркоманії визначаються зовні: почастішання серцебиття, підвищення артеріального тиску, почастішання дихання, помірна гіперемія шкіри. Зрідка спостерігається тремтіння в кінцівках. Так само характерним буде розширення зіниць і, як наслідок, світлобоязнь..

Ознаки вживання опіоїдної групи наркотиків.

Цей розділ наркотиків об’єднав морфін, опіум, кодеїн, героїн, фентаніл та їх синтетичні аналоги (метадон).

У поведінці ознаками наркоманії є: спочатку добродушна ейфорія з розв’язністю та поступливістю, яка змінюється млявістю, сонливістю, значною апатією та втратою інтересу до навколишнього. Супроводжується скнарістю мови, обмеженістю мислення та логіки.

Зовнішні симптоми та ознаки розвитку наркоманії: виражене звуження зіниць, почервоніння та сухість склер, блідість та сухість шкіри із свербінням, що супроводжується поверхневим уповільненим диханням, помірним зниженням температури тіла з урідженням пульсу. Пригнічення всіх рефлексів (у тому числі кашльового, блювотного та дихального). Всі ці ознаки проходять на фоні потужної знеболювальної дії.

Поведінка при вживанні галюциногенів.

Під такою назвою об’єднали фенциклідин, кетамін, ЛСД та мескалін. Ці препарати при попаданні в організм викликають зміну свідомості та галюцинації. Вони трансформують характер настрою, думки та сприйняття.

Ознаки вживання наркотиків цієї групи: яскраві зорові та слухові галюцинації, які можна помацати, понюхати і побачити на тлі відчуття або безмірного щастя, або паніки і страху. Симптоми також включають порушення зору, слуху, втрата пам’яті та роздвоєння особистості, втрата орієнтації у просторі та часі, запаморочення.

При огляді спостерігається підвищення артеріального тиску та пульсу, сухість шкіри, нудоту та блювання, розширення зіниць.

Ознаки вживання седативних та снодійних речовин.

Речовини, що входять до групи: барбітурати – фенобарбітал, тіопентал, а також хлоралгідрат і бензодіазепін.

Ознаки наркоманії в людини у поведінці: у залежного утруднена і скупа мова, сонливість і млявість із порушенням координації та рівноваги. Визначається симптом в’язкості мислення, пригніченість та нерішучість у вчинках, гальмування всіх рефлексів та реакцій. Нездатність зосередитися та сплутаність свідомості.

Зовнішні характерні ознаки наркоманії: блукаючий, неспроможний сфокусуватися погляд. При вживанні цих речовин знижуються артеріальний тиск та частота пульсу; реєструються більш поверхневе та рідкісне дихання, деяке зниження температури тіла, блідість шкіри, слабкість у м’язах та сухість у роті.

ЩО РОБИТИ, якщо ви підозрюєте ДИТИНУ у вживанні наркотиків?

Більшість батьків, діти яких починають вживати наркотики, стикаються з питанням – що робити і як поводитися в цій ситуації. Чи потрібно щось робити, якщо дитина тільки «спробувала»? Діяти потрібно неодмінно і терміново, не можна залишати ці експерименти без уваги. Звісно, зовсім не обов’язково, що ваша дитина стане наркозалежним. Досвід вживання наркотиків може виявитися для нього неприємним або безрезультатним, і він втратить до них інтерес. Тим не менше, краще все-таки зробити все можливе, щоб уникнути можливої трагедії. Інакше згодом ви будете себе корити за бездіяльність. Проведіть з дитиною відверту розмову. Дізнайтесь все про прийом наркотиків дитиною: що приймала, скільки, як часто, з якими наслідками, ступінь тяги, усвідомленість або неусвідомленість небезпеки;  все про те оточення або компанію, де дитина виявилась втягнута в наркотики. Проконсультуйтесь у спеціаліста, це допоможе Вам оцінити тяжкість ситуації. Не проявляйте агресії, не кричіть на дитину, не наказуйте її. Покажіть свою готовність допомогти, підтримати. Сьогодні у вільному продажу знаходяться експрес-тести, які дозволяють визначити, чи знаходиться наркотик у сечі чи крові і, якщо так, то який саме. Ці тести надійні та прості у використанні. Якщо бачите, що Ваша сім'я не може вирішити цю проблему самостійно, без спеціальної допомоги, не зволікайте - зверніться за допомогою до фахівців - лікаря нарколога та психолога.

Пам'ятайте, що лише довірливі відносини з дитиною, Ваша любов і підтримка, розуміння один одного

може вберегти його від багатьох проблем в житті,

в тому числі і від наркотиків.

 

Читайте також

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

22.03.2024 під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дениса КРАВЧЕНКА відбулося чергов...

Подяка благодійникам

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Комунальний заклад "Центр соціально-психологічної реабілітації дітей Южноукраїнської міської ра...

Як надати впевненість дитині

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Впевненість у собі - це важлива якість, яку можна розвинути у дитині. Ось деякі поради, як це зробит...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

20.02.2024 під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дениса КРАВЧЕНКА відбулося чергов...

Як не допустити суїциду у підлітка

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Що в поведінці підлітка має насторожити батьків ■ Дитина прямо або опосередковано говорить про ба...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

19.01.2024 під головуванням заступника голови комісії Дроздової Марії відбулося чергове засідання ко...

Увага! Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім – порушення норм чинного законодавства України

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

За останні 20 років споживання алкоголю в нашій країні збільшилося майже в два рази. Україна входить...