Res --> Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Державна реєстрація народження покинутої, підкинутої, знайденої дитини
AA

Державна реєстрація народження покинутої, підкинутої, знайденої дитини

Державна реєстрація народження дитини, яку не забрали з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) за письмовою заявою представника органу опіки та піклування та при наданні рішення органу опіки та піклування про державну реєстрацію народження дитини.

У разі, коли батьки дитини відомі, походження дитини від них визначається відповідно до Сімейного кодексу України, а саме:

  • якщо дитина народилась у подружжя, вони записуються батьками дитини, (ст.133СКУ);
  • якщо мати дитини не перебуває у шлюбі, прізвище дитини визначається за її прізвищем, батько також зазначається за прізвищем та громадянством матері(ст135СКУ);

Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі, можливе подання спільної заяви батьків про визнання батьківства(ст.126 СКУ), однак з ситуацією залишення дитини в закладі охорони здоров’я він малоймовірний.

У рішенні органу опіки та піклування зазначаються прізвище, власне ім’я, по батькові, які присвоюються дитині, прізвища, власні імена та по батькові її батьків.

Прізвище, власне ім’я,  по батькові дитини, батьки якої невідомі, та відомості про батьків зазначаються на підставі рішення органу опіки та піклування.

Державна реєстрація народження підкинутої, знайденої дитини проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану за письмовою заявою представника органу опіки та піклування та при наданні рішення органу опіки та піклування про державну реєстрацію народження дитини, а також довідки закладу охорони здоров'я про вік підкинутої, знайденої дитини.

У випадку, коли батьки підкинутої, знайденої дитини невідомі, прізвище, ім'я, по батькові такої дитини та відомості про батьків зазначаються на підставі рішення органу опіки та піклування.

У графі "Місце народження" актового запису про народження зазначається місце державної реєстрації народження підкинутої, знайденої дитини.

У разі коли батьки підкинутої, знайденої дитини відомі, визначення походження дитини від матері та батька здійснюється з дотриманням норм Сімейного кодексу України(ст.ст.126,133,135 СКУ)

У графі "Підстава запису відомостей про батька" вказується одна з підстав: місце та дата державної реєстрації шлюбу, номер актового запису; дата подачі спільної заяви батьків про визнання батьківства та проставляються підписи батьків; заява матері дитини та проставляється її підпис.

У графі "Для відміток" зазначається: "Рішення органу опіки та піклування (найменування районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті ради, дата та номер рішення)".

Представнику органу опіки та піклування видаються свідоцтво про народження та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України.

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...