Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | День Соборності України
AA

День Соборності України

22 січня відбувається святкування Дня Соборності України – свята, встановленого у честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки УНР і ЗУНР.

Незалежність Української Народної Республіки була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року.

19 жовтня 1918 року було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки.

1 грудня 1918 року в м.Фастів підписано «Передвступний договір» про об’єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, у якому було заявлено про непохитний намір в найкоротший строк створити єдину державу.

22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві, відбулось офіційне проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Галичина, Буковина і Наддніпрянська. Здійснилися віковічні мрії, для яких жили і за які умирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ увільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної української держави, на добро і щастя українського народу».

23 січня 1919 року – Єдиним державним гербом визнано тризуб замість раніше затвердженого для ЗУНР золотого лева на блакитному полотні.

Фактично, 22 січня є Днем Незалежності України, а 24 серпня 1991 року можна вважати днем Відновлення Незалежності після тривалої окупації.

Історичні витоки положення статті 1 Конституції України: «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава», беруть свій початок в Акті Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

Перше офіційне та масштабне святкування відбулось аж у 1939 році, в столиці Карпатської України, місті Хуст. На той час ці землі знаходились у складі Чехословаччини, а День Соборності став найбільш масовим заходом українців за 20 років. На демонстрацію вийшло понад 30 тисяч українців.

В сучасній Україні, на державному рівні, вперше відзначався цей день вже у 1999 році. Хоч свято досить молоде, але ж насправді у цьому році відбудеться вже 20-та річниця! Це свято є нагадуванням того, яких зусиль та жертовності коштувало об’єднання українських земель.

Указом Головною традицією у День Соборності став живий ланцюг — історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили так символічно продемонструвати державну єдність. Живий ланцюг протягувався з Києва до Львову та Івано-Франківську, Стрия, Тернополя, Житомира та Рівного.

З 2000-х років у Києві щорічно влаштовують живий ланцюг вздовж моста Патона, котрий пролягає між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. У різних містах України влаштовують символічний живий ланцюг, в знак поваги до цього свята. Усі охочі долучитись до дійства беруть із собою державні жовто-блакитні прапори, та просто приєднуються, ставши частинкою ланцюга.

 

Читайте також

Особливості державної реєстрації шлюбу з іноземцями та особами без громадянства

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Статтею 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Ук...

Особливості опрацювання заяв про державну реєстрацію шлюбу, поданих через єдиний портал державних послуг Дія

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Дії працівників відділів державної реєстрації актів цивільного стану - учасників пілотного проекту (...

Гендерна рівність у соціально-трудових відносинах: скорочення тривалості робочого часу та додаткова відпустка при народженні дитини

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Розпорядженням Кабінету Міністрів України №752-р від 12.08.2022 р. схвалено Державну стратегію забез...