Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи можливо визнати батьківство, якщо державна реєстрація народження уже проведена? Особливості визнання батьківства щодо повнолітньої особи
AA

Чи можливо визнати батьківство, якщо державна реєстрація народження уже проведена? Особливості визнання батьківства щодо повнолітньої особи

Загальними підставами виникнення прав та обов’язків матері, батька і дитини є походження дитини від них, тобто наявність кровного споріднення та реєстрація цього походження у порядку, встановленому законом.

Порядок визначення походження дитини залежить від наявності чи відсутності шлюбу між її батьками.

Главою 12 Сімейного кодексу України встановлено порядок визначення походження дитини від матері і батька.

У статтях 125,126,135 Кодексу закріплено порядок визначення походження дитини у випадках, коли мати дитини не перебуває у шлюбі.

Так, якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документу закладу охорони здоров’я про народження нею дитини, а походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини про визнання батьківства або за рішенням суду.

Визнання батьківства може відбутись і після державної реєстрації народження дитини за ст.135 СКУ в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Заява про визнання батьківства є підставою для внесення змін до актового запису про народження. Така заява може бути подана за місцем проживання заявників чи за місцем зберігання першого примірника актового запису про народження.

Заява про визнання батьківства подається спільно  батьком та матір’ю дитини.

Якщо в актовому записі про народження дитини батьком указаний чоловік заявниці або інша особа(за винятком випадків, передбачених ст.135 СКУ) то в унесенні змін стосовно визнання батьківства буде відмовлено до вирішення судом  питання щодо виключення з актового запису про народження відомостей про батька.

За наявності заяви матері та батька дитини про визнання батьківства в актовий запис про народження уносяться відомості про батька. Змінюється по батькові дитини і, на бажання батьків, змінюється її прізвище.

З урахуванням  внесених змін батькам повторно видається свідоцтво про народження.

Визнання батьківства можливе також відносно повнолітньої особи.

Відповідно до ст.6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Тобто,  при визнанні батьківства щодо повнолітньої особи необхідно отримати згоду самої особи щодо зміни її прізвища на прізвище батька.

    

 

Читайте також

Отримання витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян для підтвердження родинних стосунків

Южноукраїнський відділ державної реєстрації актів цивільного стану

Видача витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян  регулюється постановою Каб...