Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Чи має право дружина загиблого Захисника України на позачергове забезпечення житловою площею або компенсацію за самостійно придбане житло після отримання ОГД 15 млн грн?
AA

Чи має право дружина загиблого Захисника України на позачергове забезпечення житловою площею або компенсацію за самостійно придбане житло після отримання ОГД 15 млн грн?

«Чи має право дружина загиблого Захисника України на позачергове забезпечення житловою площею або компенсацію за самостійно придбане житло після отримання ОГД 15 млн грн?»

З таким питанням до Сервісного офісу у справах ветеранів звернулася жителька Южноукраїнської територіальної громади.

За роз’ясненням ми звернулися до юристів з «Єдиної ветеранської лінії», системи «Безоплатної правничої допомоги» та ГО «Український центр захисту прав людини». Як результат, отримали відповідь:

«Дружина загиблого Захисника України має право на позачергове забезпечення житловою площею місцевими радами чи державними адміністраціями протягом двох років з дня взяття на квартирний облік (пункт 15 статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»). Для взяття Вас на квартирний облік необхідно до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради подати заяву про взяття на квартирний облік. Заява підписується членами сім’ї, які разом проживають, мають самостійне право на одержання жилого приміщення і бажають разом стати на облік. У заяві також необхідно зазначити про право на позачергове отримання житла, долучивши копію посвідчення члена сім’ї загиблого Захисника чи Захисниці України.

Щодо компенсації за самостійно придбане житло – дружина загиблого Захисника має право на отримання грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення (згідно з Порядком виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України).

Дане право НЕ поширюється на членів сім’ї загиблого Захисника, які отримали одноразову грошову допомогу (ОГД) у зв’язку із загибеллю військовослужбовця (15 млн грн.), яка призначається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та та їх сім’ям під час дії воєнного стану».

Отже, підсумовуємо: Якщо дружина загиблого перебуває на квартирному обліку – її право на отримання житла не обмежується фактом отримання ОГД у розмірі15 млн грн. А у випадку з компенсацією – тут уже потрібно обирати, або компенсація за самостійно придбане житло, або 15 млн грн. – так як компенсація не виплачується при отриманні ОГД і навпаки.

Читайте також

До уваги ветеранів!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

«Як УБД отримати земельну ділянку?» - це одне з найчастіших питань з яким звертаються до...

Отримали гуманітарну допомогу

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

10 червня Южноукраїнський міський центр соціальних служб отримав від  Відокремленого підрозділу...

Дякуємо за допомогу!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

07 червня до Денного центру соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього насильства...

До уваги військовослужбовців!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

Інформація від юриста Що робити якщо не приймають рапорт? Військовослужбовець має право зверну...