Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | До уваги суб’єктів господарювання!
AA

До уваги суб’єктів господарювання!

Система управління – це загальновизнана світова практика управління певною сферою діяльності організації. Розробка та впровадження певної системи управління передбачає детальний поетапний опис кожного кроку того чи іншого процесу та приведення його потім до норм стандартів і постійне відстежування того, чи немає відхилень від цих норм. У наш час, коли традиційні методи контролю та управління далеко не завжди можуть забезпечити бажаний результат, впровадження таких систем набуває дедалі більшої популярності. Сучасні умови ринку, чинне законодавство та вимоги, які висувають іноземні партнери, спонукають вітчизняні підприємства до впровадження систем управління своєю діяльністю у таких стратегічно важливих сферах, як якість продукції та послуг, вплив на довкілля, гігієна та безпека праці, безпечність харчових продуктів, інформаційна безпека, соціальна відповідальність тощо.

Впровадження систем управління на підприємствах дає змогу значно підвищити конкурентоспроможність продукції та послуг, вивести їх на європейський ринок, заощадити кошти за рахунок ефективної організації виробництва, створити необхідне підґрунтя для впровадження міжнародних стандартів, звести до мінімуму ризики, пов’язані з виробництвом неякісної продукції та претензіями незадоволених клієнтів.

Сертифікація - це процедура, спрямована на підтвердження відповідності певних товарів і послуг стандартам якості. 

УкрСЕПРО — українська національна система сертифікації, роботи в якій визначають 149 органів з сертифікації продукції (робіт, послуг) та 811 випробувальних лабораторій (центрів).

Сертифікат УкрСЕПРО - це аналог міжнародного сертифікату серії ISO 9000 і є офіційно затвердженим індикатором якості на території нашої країни. У даній системі проводиться як обов`язкова, так і добровільна сертифікація.

Види сертифікації:

-         обов’язкова сертифікація;

-         добровільна сертифікація.
 

Ознаки

Обов’язкова сертифікація

Добровільна сертифікація

Мета сертифікації

Запобігання реалізації продукції, небезпечної для життя, здоров'я та майна громадян і навколишнього природного середовища

Сприяння споживачеві в компетентному виборі продукції; підвищення конкурентоспроможності продукції на товарному ринку

Хто здійснює сертифікацію

Проводиться виключно в державній системі сертифікації

Проводиться органами, що акредитовані в державній системі сертифікації, а також підприємствами, організаціями, іншими юридичними особами, які взяли на себе функції органу з добровільної сертифікації

Хто є заявником сертифікації

Виробники, постачальники продукції

Виробники, продавці, споживачі продукції, органи державної виконавчої влади, громадські організації та окремі громадяни

Хто визначає схему сертифікації

Орган з сертифікації

Заявник за погодженням з органом з сертифікації

Які параметри перевіряються

Віднесені нормативними документами до обов'язкових для виконання

Не віднесені актами законодавства та нормативними документами до обов'язкових (за вибором заявника)

Об'єкт сертифікації

Головним національним органом з оцінки відповідності

Визначається заявником сертифікації

 Переваги підприємств у результаті сертифікації:    

       - покращання менеджменту управління;

       - поглиблення знань щодо процедурних питань, що сприяє прискоренню усунення    процедурних проблем;

       - підвищення ступеня задоволення потреб споживачів;

       - додаткові конкурентні переваги продукції порівняно з несертифікованими товарами-конкурентами;

       - розширення частки ринку. 

 

Схеми сертифікації:

        - сертифікація одиничних виробів - за даної схеми сертифікації проводяться випробування виробів згідно з нормативними документами, і видається сертифікат. Термін дії сертифікату - до 1 року.

        - сертифікація партії - за даної схеми сертифікації продукція, яка виготовлена за певний період часу або ввезена в Україну за одним інвойсом, проходить випробування згідно з порядком органу з сертифікації. Якщо випробування позитивні, оформлюється сертифікат дією до 1 року із зазначенням кількості продукції. 

        - серійна сертифікація продукції - за даної схеми сертифікації проводяться випробування тих моделей, які визначені органом сертифікації на підставі наданої документації (опис, сфера застосування, технічні характеристики моделей тощо).Якщо продукція відповідає нормам, видається сертифікат на 1 рік і оформлюється ліцензійна угода. Також проводиться технагляд шляхом контрольних випробувань зразків продукції з періодичністю, в обсязі та в порядку, встановлених органом з сертифікації.

- серійна сертифікація продукції з обстеженням виробництва - дана схема схожа на зазначену вище, і сертифікат може бути виданий строком до 2 років, також проводяться контрольні випробування та інспекція виробництва.

           - сертифікація серійної продукції з атестацією виробництва - даний вид передбачає атестацію виробництва згідно з ДСТУ 3414-96 Система сертифікації УкрСЕПРО. Атестація виробництва. Порядок проведення. При проведенні позитивних випробувань і отриманні атестату виробництва видається сертифікат відповідності на термін до 3-х років.
            - сертифікація серійної продукції з оцінкою системи якості - система управління якістю або оцінка її згідно ДСТУ 3419-96. Сертифікація систем якості. Сертифікат оформлюється на термін - до 5 років.

 

 

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...