Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС розпочалося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін
AA

На ЮУАЕС розпочалося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін

З 19 по 23 жовтня на Южно-Українській АЕС проходить  комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін. Комісію очолює директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Борис Столярчук. Крім представників ДІЯРУ до складу комісії входять керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, Департаменту державного нагляду в сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Державної служби з НС, Національної гвардії України, Науково-дослідницького інституту радіаційного захисту Академії технологічних наук, Державної екологічної інспекції в Миколаївській області, управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації. У якості експертів до перевірки залучені фахівці Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Мета роботи комісії - перевірити повноту, достовірність і відповідність інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» стосовно продовження терміну експлуатації енергоблоку №2, фактичному стану справ, а також переконатися в наявності умов для виконання заявленої діяльності.

Проведення комплексної цільової перевірки перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії». Відкриваючи стартову нараду, Борис Столярчук зазначив: «Як відомо, нашим урядом прийнято рішення про необхідність і можливість продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків. Це рішення закріплене в Енергетичній стратегії України до 2030 року. Необхідність - це постулат, а можливість - ми маємо визначити. Що стосується другого блоку, зрозуміло, що Южно-Українська станція декілька років йшла до цієї мети. Ми разом працювали і зараз вийшли на фінішну пряму. Ми маємо в реальності підтвердити ту інформацію, яку атомна станція надавала нам документально». На установчій зустрічі 19 жовтня визначено обсяги майбутніх робіт, а також кураторів з боку ЮУАЕС, які супроводжуватимуть представників інспекції та відповідатимуть за підготовку і надання всіх необхідних матеріалів.

Відповідно до розробленої програми, перші три дні роботи комісії буде присвячено перевіркам і обходам станції, четвертий - підготовці підсумкового акту інспекції. Остаточний документ за результатами комплексної цільової перевірки планується підписати в п'ятницю, 23 жовтня. «Відповідно до закону, акт буде публічним, - акцентує Борис Столярчук. - Попередні підсумки аналізу Звіту переоцінки безпеки, Акт інспекційного обстеження та проект рішення буде оприлюднене, на що відводяться стислі терміни - місяць. Тому після роботи нашої комісії впродовж декількох днів акт буде виставлено на загальне громадське обговорення».

- Ми націлені на результат: 17 грудня блок №2 пустити в експлуатацію, - сформулював завдання, які стоять перед колективом підприємства в найближчій перспективі генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу Володимир Лісніченко. - До пуску залишилися лічені дні, і ми докладемо всіх зусиль, аби укластися в графік.

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...