Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На ЮУАЕС розпочалося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін
AA

На ЮУАЕС розпочалося комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін

З 19 по 23 жовтня на Южно-Українській АЕС проходить  комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблоку №2 до експлуатації в надпроектний термін. Комісію очолює директор Департаменту з питань безпеки ядерних установок - заступник Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Борис Столярчук. Крім представників ДІЯРУ до складу комісії входять керівники та провідні фахівці інших центральних органів виконавчої влади: Міністерства енергетики і вугільної промисловості України, Департаменту державного нагляду в сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту Державної служби з НС, Національної гвардії України, Науково-дослідницького інституту радіаційного захисту Академії технологічних наук, Державної екологічної інспекції в Миколаївській області, управління з питань надзвичайних ситуацій Миколаївської облдержадміністрації. У якості експертів до перевірки залучені фахівці Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки.

Мета роботи комісії - перевірити повноту, достовірність і відповідність інформації, представленої НАЕК «Енергоатом» для внесення змін до ліцензії на право здійснення діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки ЮУАЕС» стосовно продовження терміну експлуатації енергоблоку №2, фактичному стану справ, а також переконатися в наявності умов для виконання заявленої діяльності.

Проведення комплексної цільової перевірки перед продовженням експлуатації енергоблоку виконується відповідно до Закону «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії». Відкриваючи стартову нараду, Борис Столярчук зазначив: «Як відомо, нашим урядом прийнято рішення про необхідність і можливість продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків. Це рішення закріплене в Енергетичній стратегії України до 2030 року. Необхідність - це постулат, а можливість - ми маємо визначити. Що стосується другого блоку, зрозуміло, що Южно-Українська станція декілька років йшла до цієї мети. Ми разом працювали і зараз вийшли на фінішну пряму. Ми маємо в реальності підтвердити ту інформацію, яку атомна станція надавала нам документально». На установчій зустрічі 19 жовтня визначено обсяги майбутніх робіт, а також кураторів з боку ЮУАЕС, які супроводжуватимуть представників інспекції та відповідатимуть за підготовку і надання всіх необхідних матеріалів.

Відповідно до розробленої програми, перші три дні роботи комісії буде присвячено перевіркам і обходам станції, четвертий - підготовці підсумкового акту інспекції. Остаточний документ за результатами комплексної цільової перевірки планується підписати в п'ятницю, 23 жовтня. «Відповідно до закону, акт буде публічним, - акцентує Борис Столярчук. - Попередні підсумки аналізу Звіту переоцінки безпеки, Акт інспекційного обстеження та проект рішення буде оприлюднене, на що відводяться стислі терміни - місяць. Тому після роботи нашої комісії впродовж декількох днів акт буде виставлено на загальне громадське обговорення».

- Ми націлені на результат: 17 грудня блок №2 пустити в експлуатацію, - сформулював завдання, які стоять перед колективом підприємства в найближчій перспективі генеральний директор Южно-Українського енергокомплексу Володимир Лісніченко. - До пуску залишилися лічені дні, і ми докладемо всіх зусиль, аби укластися в графік.

 

Читайте також

Мітинг-реквієм до Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років та відкриття Алеї Пам'яті в селищі Костянтинівка

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Сьогодні, 07 травня 2024, в селищі Костянтинівка відбувся мітинг-реквієм до Дня пам'яті та перем...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. При безпосередній участі у захо...

Інформаційно-історична година «В серцях і книгах пам'ять про війну». Южноукраїнська міська бібліотека

Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

До Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні в читальному залі Южноукраїнсь...

Комунальний заклад висловлює вдячність

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг...

Перелік вакантних посад, наявні в м.Южноукраїнську станом на 06.05.2024

Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості

  Южноукраїнський відділ Вознесенської філії Миколаївського обласного центру зайнятості н...