Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС перемогла в інвестиційній бізнес-грі «Нові атомні блоки. Хто перший?»
AA

Южно-Українська АЕС перемогла в інвестиційній бізнес-грі «Нові атомні блоки. Хто перший?»

Команда ВП «Южно-Українська АЕС» на чолі з генеральним директором  Володимиром Лісніченком стала переможницею інвестиційної бізнес-гри «Нові атомні блоки. Хто перший?», яка проходила в рамках Дня атомної енергетики на щорічному Міжнародному форумі паливно-енергетичного комплексу «ПЕК: сьогодення та майбутнє» (22-24 вересня 2015 р., Міжнародний виставковий центр, м. Київ).

Аби довести, що саме їхній майданчик є найперспективнішим для спорудження нового ядерного енергоблоку сучасного дизайну,  южно-українці надали беззаперечні обґрунтовані докази: зручне географічне розташування, що дає можливість доставки великогабаритного обладнання морським шляхом, наявна земельна ділянка, безпечні сейсмотектонічні умови, достатність водних ресурсів (з урахуванням реалізації низки проектів щодо забезпечення водопостачання АЕС), споруджені ЛЕП для видачі електроенергії, розгалужена загальностанційна інфраструктура, потужна будівельно-монтажна база, колектив професіоналів-експлуатаційників, сприяння місцевої влади, підтримка населення тощо. Усі ці аргументи було викладено в динамічній презентації, яка й переконала журі конкурсу, що складалося з провідних фахівців компанії «Енергоатом» на чолі з президентом Юрієм Недашковським, у перевагах ЮУАЕС та спонукала його віддати перемогу саме цій команді.

За словами генерального директора ВП «Южно-Українська АЕС» Володимира Лісніченка, такого результату вдалося досягти завдяки напруженій підготовчій роботі спеціально зібраної команди, яка являла собою сплав досвіду та молодості: «Ми вибрали правильну стратегію, яка привела нас до перемоги. Я дуже радий за свою команду, за нашу станцію, за її майбутнє. Це невеличкий крок, та ми його все ж зробили. Скажу більше: ми всі віримо у втілення наших задумів. Інакше з таким ентузіазмом не працювали б над підготовкою до цього заходу».

Інвестиційна бізнес-гра у рамках Дня атомної енергетики проводилася вперше. Не зважаючи на це, член журі, виконавчий директор з ядерної та радіаційної безпеки і науково-технічної підтримки Енергоатома Наталя Шумкова впевнена, що вона вдалася: «Задумка щодо очолювання команд саме генеральними директорами виявилася дуже слушною, бо це задало саме той високий рівень, який продемонстрували атомні станції». Н.Шумкова вважає, що кожен майданчик надав зважені аргументи, тому у грі є переможець, але немає переможених.

Бізнес-гра, організована Енергоатомом та Українським ядерним товариством,  стала завершальним акордом Дня атомної енергетики, що проводився в рамках міжнародного форуму ПЕК. Цей захід традиційно використовується як відкритий майданчик для обговорення нагальних питань галузі. Нинішнього року темою заходу була «Оптимальна стратегія розвитку атомної енергетики: умови енергетичної незалежності». Її обговоренню було присвячено три панельні дискусії. Роль атомної генерації у запобіганні кліматичним змінам, антикризові заходи та готовність українських АЕС до роботи в умовах надзвичайної ситуації в ПЕК, реформа енергоринку, продовження ресурсу та модернізація атомних енергоблоків, енергетична безпека, стратегія розвитку атомної енергетики відповідно до сучасних глобальних реалій - це не повний перелік тем, порушених у перебігу багатосторонньої дискусії.

У Дні атомної енергетики взяли участь представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Державної інспекції ядерного регулювання, фахівці ДП НАЕК «Енергоатом», підприємці та наукова громадськість. З доповідями на дискусійних майданчиках виступили голова Ради керуючих Всесвітньої асоціації операторів АЕС Жак Регальдо, генеральний директор Європейського атомного форуму Жан-Поль Понселе, представник транснаціональної фірми «Westinghouse» та ін.

 Щодо загальної програми ХІІІ форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє», то вона була не менш насиченою. Відкривав щорічний міжнародний захід міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин. Огляд галузевої виставки підприємств і національних компаній, що демонструвала потенціал паливно-енергетичного комплексу країни, очільник міністерства розпочав зі стенду ДП НАЕК «Енергоатом», де особливу увагу приділив діючому макету унікального Южно-Українського енергокомплексу. Розташований на півночі Миколаївської області, він об’єднує Южно-Українську атомну станцію (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівську гідростанцію на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і високоманеврену Ташлицьку гідроакумулюючу станцію (у експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, друга черга - гідроагрегат №3 - у стадії будівництва). Це єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг. Електричної енергії, що виробляється Южно-Українським енергокомплексом, достатньо для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської та частково Кіровоградської областей. Тут генерується приблизно 10% від загального обсягу електроенергії в країні та близько 20% виробітку українських атомних електростанцій.

За допомогою діючого макету енергокомплесу відвідувачі виставки змогли не лише познайомитися з роботою трьох його складових - атомної, гідро- та гідроакумулюючої станцій, а й побачити перспективи розвитку підприємства, зокрема, реконструкції системи технічного водопостачання АЕС і будівництва 4-го атомного блоку, про можливість та необхідність якого так переконливо доповіла команда ВП ЮУАЕС на інвестиційній бізнес-грі.

                   

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...