Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС працює місія технічної підтримки ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській АЕС працює місія технічної підтримки ВАО АЕС

З 15 по 17 вересня на Южно-Українській АЕС працює місія технічної підтримки Московського центру ВАО АЕС (Всесвітня асоціація операторів, що експлуатують атомні електростанції). Її присвячено темі «Використання інструментів запобігання помилок персоналу». У складі міжнародної команди експерти з АЕС Козлодуй (Болгарія), Смоленської АЕС (Росія) і ТОВ «НПЦ «Прогноз-Петербург» (Росія). Очолює її радник Московського Центру ВАО АЕС Галім Мусін. «Основне завдання нашої місії, - зазначив він у інтерв'ю відомчим ЗМІ, - надати підтримку Южно-Українській атомній станції в підвищенні безпеки шляхом обміну інформацією, співставлення результатів роботи та наслідування прикладів кращих».

У листопаді 2014 року під час проведення партнерської перевірки ВАО АЕС на Южно-Українській атомній станції було виявлено область для покращення за напрямком «Робота персоналу та людський чинник». За її результатами розроблено Коригуючі заходи, які увійшли до «Програми безпосередніх дій ВП ЮУАЕС на 2015-2016 рр., спрямованих на становлення та розвиток культури безпеки». У червні 2015-го в рамках проекту міжнародної допомоги «Підвищення ядерної безпеки за допомогою розуміння впливу «людського чинника» було розроблено перспективний план дій з удосконалення стратегій запобігання помилкових дій персоналу. Для вивчення міжнародного досвіду з цього напрямку було прийнято рішення запросити місію технічної підтримки Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують атомні електростанції.

У процесі роботи міжнародні експерти проаналізували інформацію южно-українських фахівців щодо використання інструментів запобігання помилок персоналу, провели інтерв'ю з відповідальними за цей напрямок працівниками атомної електростанції, поділилися досвідом щодо класифікації, опису засобів і методів запобігання помилок, а також надали рекомендації з удосконалення процесів за обговорюваною темою.

- Робота в царині людського чинника важлива з тієї точки зору, що помилок персоналу можна та треба запобігати, - поділився досвідом представник Смоленської АЕС Дмитро Базарєв. - Для цього є певні методи, у тому числі використання інструментів запобігання помилок. Вони описані та широко відомі. Необхідно лише впровадити їх на станції, аби кожен працівник АЕС був з ними ознайомлений і успішно застосовував. Повний пакет таких інструментів надано нашим южно-українським колегам. Сподіваюся, що досвід Смоленської АЕС  буде в цьому корисним.

Проведення місії технічної підтримки є однією з ефективних програм ВАО АЕС, які сприяють підвищенню безпеки та надійності експлуатації атомних електростанцій усього світу. Програма місії технічної підтримки ВАО АЕС є добровільною і виконується за заявкою атомної станції.

Додатково

На сьогодні усі організації, що експлуатують АЕС, є членами ВАО АЕС, яка діє незалежно від державних і регулюючих органів і працює виключно від імені та в інтересах своїх членів - атомних електростанцій. У рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та ін. У структуру ВАО АЕС входять чотири регіональні центри: Московський, Атланський, Паризький і Токійський. Московський центр ВАО АЕС об'єднує атомні станції Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словаччини, України, Фінляндії, Чехії, Китаю та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться в Лондоні.

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...