Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг в умовах низької водності
AA

Встановлено режими роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну річки Південний Буг в умовах низької водності

Фахівці каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу взяли участь у позачерговому засіданні Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем басейну Південного Бугу. Необхідність його скликання була пов’язана з критично низькою водністю ріки, яка зберігається вже більше 3 місяців (зазвичай тривалість літнього наймаловоднішого проміжку складає 11-17 днів). У протоколі наради визначено рівні та конкретні об’єми спрацювання для 12 водосховищ, розташованих на руслі Південного Бугу, а також 15 штучних водойм на його притоках Соб, Синюха, Гнилий Тікич, Гірський Тікич та Інгул.

На зустрічі, зокрема, зазначалося, що нині Укргідрометцентр фіксує найнижчі рівні води за багаторічний період спостережень практично на всіх річках басейну. Середні витрати, зафіксовані на гідропостах, відповідають мінімальним у порівнянні з даними багаторічних спостережень.

На середніх річках басейну стік значно зменшився, на малих він відсутній взагалі. Низькі припливні витрати до водосховищ ускладнюють ведення режимів їх роботи. Наприклад, середні припливні витрати до Ладижинського водосховища з 16,3 м3/с в травні зменшилися до 2,6 м3/с у липні, в серпні ж цей показник складав менше 1,0 м3/с. Схожа ситуація і з Олександрівським водосховищем. По гідропосту «Олександрівка» середні витрати в травні  становили 40,4 м3/с, червні - 22 м3/с, липні – 16,9 м3/с, серпні – 11,4 м3/с. 

У таких умовах стік води по течії річки забезпечується лише за рахунок спрацювання водосховищ та ставків. Для дотримання санітарних витрат у нижній течії Південного Бугу станом на 2 вересня нижче нормального підпірного рівня вже спрацьовано 7 руслових водосховищ. Серед них Олександрівське. Його рівень знижено на 116 см, загальний об’єм скиду склав 11,2 млн м3.

Враховуючи все вищезазначене, міжвідомча комісія прийняла рішення встановити для водосховищ і водогосподарських систем басейну Південного Бугу режими роботи в умовах низької водності. У протоколі засідання, зокрема, зазначено, що нижче Олександрівського водосховища цілодобово мають проходити витрати, рівні припливним. Саму ж водойму для забезпечення санітарних попусків у нижньому б’єфі передбачено спрацювати до рівня мертвого об’єму - позначки 14,0 м.

Коментуючи ситуацію, учасник наради начальник гідроцеху каскаду ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу Олексій Гірський підкреслює: «Щоб забезпечити санітарні попуски та безперебійну роботу водозабору м.Вознесенська за подальшого зниження водності ріки ми готові спрацювати водосховище до 14 метрів. Без стороннього підживлення існуючого запасу вистачить на 9 днів (за витрати 8 м3/с). При цьому прогнози метеорологів на найближчі 15 діб погодних змін не передбачають. Такої гострої ситуації можна було б уникнути, якби рівень Олександрівського водосховища відповідав передбаченій проектом позначці 20,7 м.  У такому разі накопиченого протягом весняної повені запасу води вистачило б для безпроблемного водозабезпеченння населення, а також підтримки належної санітарно-епідеміологічної та екологічної обстановки».

Станом на 15 вересня, згідно з листом Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, з метою економного використання ємності Олександрівського водосховища,  погоджено відкриття регулюючого щита греблі на 8 см.  

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...