Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На другому енергоблоці ЮУАЕС розпочато наладку модернізованої системи нормальної експлуатації турбінного обладнання
AA

На другому енергоблоці ЮУАЕС розпочато наладку модернізованої системи нормальної експлуатації турбінного обладнання

9 вересня на другому енергоблоці Южно-Української АЕС розпочато процес наладки модернізованої системи нормальної експлуатації турбінного відділення (СНЕ ТВ). Роботи виконують фахівці Кузнецовського налагоджувально-монтажного підприємства «Електропівденмонтаж» і цеху теплової автоматики та вимірювань (ТАВ) ЮУАЕС, шеф-монтаж здійснюють представники фірм-виробників - науково-виробничих підприємств «Радій» (Кіровоград) і «Моноліт Енерго» (Харків). У роботах задіяно близько 300 фахівців.

Реконструкція системи контролю та управління СНЕ ТВ виконується в рамках підготовки до продовження експлуатації блоку №2 і включена до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України. Вона є однією з найбільш масштабних у перебігу поточної ремонтної кампанії. Об'єктом модернізації є обладнання, що контролює та обробляє всі параметри роботи турбінного відділення: температуру підшипників, підживлювальної води, металу, рівень у теплообмінниках, параметри турбіни (частоту обертання, вібрацію тощо), тиск у технологічному обладнанні другого контуру, положення регулюючих клапанів, засувок і т. ін.

У процесі реконструкції стару систему, що відпрацювала 30 років, повністю оновлено.  Замінено шафи програмно-технічного комплексу, планшети мнемосхем блочного щита управління, датчики та стенди контрольно-вимірювальних приладів, а також інше морально застаріле обладнання. Змонтовано більше 5540 м імпульсної труби, прокладено 235 тис. м нового кабелю, встановлено 1 тис. метрів кабельних коробів і лотків. Головна мета масштабної модернізації, що триває вже більше трьох місяців, - підвищити точність діагностування та обробки даних, забезпечити їх архівацію, привести обладнання у відповідність до сучасних  вимог, і як наслідок - посилити надійність роботи енергоблоку.

У числі переваг нової системи - можливості самодіагностування та  аналізу подій. Канали надходження аналогової інформації тройовані, тобто кожен параметр вимірюється трьома датчиками, тож навіть вихід з ладу одного з них не призведе до відмови системи чи каналу вимірювань. Характеризуючи нове обладнання, начальник цеху ТАВ ЮУАЕС Михайло Васильченко підкреслює: «Всі функції, які було закладено під час проектування, тут реалізовані. Це, перш за все, допомога операторам, які ведуть безперервне спостереження за процесом, надання їм нової додаткової інформації. Вона легша для читання, її більше за обсягом, виходячи з чого можна якісніше вести технологічний процес».

За інформацією М.Васильченка, наладка нового обладнання триватиме до пуску блоку. Минулого року аналогічну масштабну модернізацію пережила система нормальної експлуатації реакторного відділення другого енергоблоку. Свого часу такі ж роботи в розрізі підготовки до надпроектної експлуатації було виконано на першому блоці-мільйоннику станції. Сьогодні фахівці АЕС констатують відмінну роботу нових систем.

 

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...