Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Доманівська райрада погодила Заяву про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища
AA

Доманівська райрада погодила Заяву про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня Олександрівського водосховища

9 вересня депутати Доманівської районної ради на ХХХV позачерговій сесії 6-го скликання погодили «Заяву про наміри щодо підвищення нормального підпірного рівня (НПР) Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м в рамках реалізації проекту «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС». У роботі сесії взяли участь представники місцевої влади, Миколаївської  облдержадміністрації та Южно-Українського енергокомплексу на чолі з генеральним директором ВП «Южно-Українська АЕС» Володимиром Лісніченком.

У рамках обговорення винесеного на розгляд питання депутати заслухали інформацію фахівців-гідроенергетиків про критичну ситуацію, що склалася через надзвичайну маловодність річки Південний Буг. Було наголошено на тому, що витрати води в річці зменшились до рівня 4,8 куб. метра на секунду. При цьому рівень води в Олександрівському водосховищі знижено з позначки 16 м до 14,5 м. Було також зазначено: подальше зниження рівня водойми призведе до повної зупинки Ташлицької ГАЕС, що, в свою чергу, значно погіршить збалансованість енергосистеми півдня України.

У виступах присутніх на сесії звучало: підтримка Заяви про наміри ВП ЮУАЕС щодо підвищення рівня водосховища вкрай важлива для всієї громади Миколаївської області; у рамках проекту буде вирішено не лише питання енергозабезпечення, а й реалізовано цілу низку заходів програми соціального партнерства. Так, з початку відновлення будівництва ТГАЕС (протягом 2001-2014 рр.) Миколаївщина отримала понад 160 мільйонів гривень, які було направлено на розвиток інфраструктури регіону.

Після ретельного обговорення за узгодження Заяви про наміри з 24 присутніх депутатів проголосував 21, троє – утримались, тих, хто висловився проти не було. Раніше зазначений документ узгодили представники Южноукраїнської міської ради, райрад Арбузинського та Вознесенського районів. Рішення доманівських депутатів завершило процес погодження Заяви про наміри южно-українських гідроенергетиків щодо підняття НПР водосховища до позначки 20,7 м, що в майбутньому допоможе уникнути проблем водозабезпечення населених пунктів нижче за течією.

 

Додатково:

Олександрівське водосховище входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу в якості нижнього водоймища Ташлицької ГАЕС. З 2010 року, коли рівень води у водоймі було піднято до позначки 16,0 м, водосховище набуло додаткового призначення. Упродовж останніх 5 років воно використовується як для гідроенергетики (забезпечення роботи Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС), так і для питного водопостачання та зрошування. За  позначки НПР 16,0 м водойма має корисну ємність 20,95 млн м3, з яких 13,8 млн м3 використовуються для водогосподарських потреб Миколаївщини. Цього запасу дедалі частіше не вистачає.

Підняття  рівня Олександрівського водосховища до позначки 20,7 м дозволило б досягти корисної ємності 72,6 млн м3, більше половини з якої, а саме 46,10 млн м3, призначатиметься для водозабезпечення населення та народного господарства області.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...