Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Індексація заробітної плати проводиться для того, щоб частково захистити населення країни від зростання споживчих цін на товари та послуги
AA

Індексація заробітної плати проводиться для того, щоб частково захистити населення країни від зростання споживчих цін на товари та послуги

Для того, щоб зберегти купівельну здатність громадян в умовах зростання цін на товари та послуги існує індексація грошових доходів. Сутність індексації полягає у збільшенні номінальних доходів громадян в залежності від збільшення індексу споживчих цін або індексу інфляції. Індекс споживчих цін – це головний показник, на якому пов’язаний механізм індексації

Індекс споживчих цін (те саме, що і індекс інфляції) – показник, який характеризує зростання або падіння рівня цін на товари та послуги. Визначається у відсотках до попереднього місяця.
Найбільш спрощений приклад (насправді розрахунок складніший): станом на початок березня певний товар коштує 100 грн. За березень його ціна зросла на 2 грн. Це означає, що індекс інфляції за березень складає 102%.

Поріг індексації – величина індексу споживчих цін наростаючим підсумком, яка надає право на індексацію заробітної плати. Складає 101%. Тобто, коли індекс споживчих цін наростаючим підсумком перевищив поріг індексації, заробітна плата повинна індексуватися.
Приклад:
Індекси інфляції (умовні):
Січень - 100,8%
Лютий - 100,0%
Березень - 100,6%
Розрахуємо за кожен місяць, чи перевищено поріг індексації?
Січень – 100,8%, що менше ніж 101%. Поріг індексації не перевищено.
Лютий – (100,8/100)*(100,0/100)*100=1,008*1,000*100=100,8%, що менше ніж 101%. Поріг індексації не перевищено.
Березень - (100,8/100)*(100,0/100)*(100,6/100)*100=1,008*1,000*1,006*100=101,4%, що більше ніж 101%. Поріг індексації перевищено.

Базовий місяць – місяць, за який не здійснюється розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком.

Яка частина заробітної плати індексується?
Згідно статті 2 Закону №1282-XII індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. Якщо мова йде про індексацію заробітної плати, то необхідно орієнтуватися на прожитковий мінімум для працездатних осіб.
Наприклад. Прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 1218 грн. Працівник отримує заробітну плату в розмірі 2500 грн. Якщо поріг індексації перевищено та заробітна плата підлягає індексації, індексуватися повинна лише її частина, яка дорівнює прожитковому мінімуму, тобто 1218 грн.

Хто зобов’язаний проводити індексацію?
Індексацію зобов’язані проводити всі без виключення роботодавці: підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також фізичні особи, що використовують працю найманих працівників.

Основний принцип проведення індексації заробітної плати
Пункт 4 Порядку №1078 містить загальне правило визначення суми індексації заробітної плати: «Сума індексації грошових доходів громадян визначається як результат множення грошового доходу, що підлягає індексації, на величину приросту індексу споживчих цін, поділений на 100 відсотків».
Величина приросту індексу споживчих цін поділена на сто відсотків є ні чим іншим, як коефіцієнтом індексації.
Приклад: Коефіцієнт індексації становить 0,021. Заробітна плата працівника становить 2500 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб складає 1218 грн. Сума заробітної плати після нарахування індексації складатиме. 2500-1218 = 1282 - заробітна плата, яка не індексується. Індексація зарплати в межах прожиткового мінімуму 1218*0,021=25,57 грн. 1282+1218+25,57=2525,57 грн. – проіндексована заробітна плата.

Яку величину прожиткового мінімуму слід застосовувати?
Якщо мова йде про індексацію заробітної плати, то береться величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений на місяць, за який здійснюється індексація. Тобто, якщо ми індексуємо заробітну плату за травень, то і прожитковий мінімум слід брати за травень.

Коли треба починати проводити індексацію заробітної плати?
Згідно пункту 1-1 Порядку №1078 підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.
Якщо брати умови нашого прикладу, то індекс споживчих цін наростаючим підсумком за період січень – березень склав 101,4%, тобто перевищив поріг індексації у березні. Індекс інфляції за березень публікується до 10 квітня. Це значить, що індексації підлягає заробітна плата за травень. Сума індексації зарплати на травень буде визначатися виходячи з коефіцієнту індексації, розрахованого при перевищенні порогу індексації у березні.

Коли починає індексуватися заробітна плата новоприйнятого працівника?
Місяць оформлення працівника на роботу вважається базовим. Але згідно абзацу 3 пункту 10-1 Постанови №1078: «Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації заробітної плати новоприйнятих працівників здійснюється з місяця прийняття працівника на роботу.».
Наприклад, індекси інфляції складають:Січень (місяць прийняття на роботу) - 101,1%. Індекс споживчих цін перевищив поріг індексації у першому ж місяці роботи працівника. Індекс споживчих цін за січень публікується до 10 лютого. Отже індексації підлягатиме заробітна плата за березень.

Які доходи підлягають індексації?
У загальному визначенні, індексації підлягають грошові доходи населення, одержані ними в гривнях на території України, які не мають разового характеру:

  • пенсії, щомісячне довічне грошове утримання, що виплачується замість пенсії;
  • стипендії;
  • оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер;
  • грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, посадових осіб митної служби;
  • суми виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування 
  • суми відшкодування шкоди, заподіяної працівникові каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.


    Які доходи не підлягають індексації?
    Перелік видів доходів, які не індексуються, також встановлені статтею 2 Закону №1282-XII (дуже загальний перелік) та пунктом 3 Постанови КМУ №1078. В цьому випадку, доцільно перелічити ці види доходів в скороченому вигляді. Отже, індексації не підлягають:

    1. доходи від оренди, цінних паперів, ведення особистого підсобного господарства, доходи від ведення підприємницької діяльності;
    2. лікарняні (сюди включаються суми оплати перших п’яти днів за рахунок роботодавця та допомога за всі інші дні за рахунок фонду соціального страхування);
    3. виплата для організації підприємницької діяльності, разова виплата у разі стійкої втрати працездатності або смерті внаслідок нещасного випадку на виробництві;
    4. допомога у зв'язку з вагітністю та пологами, допомога при народженні дитини, допомога на поховання;
    5. цільова разова матеріальна допомога, одноразова допомога при виході на пенсію, суми соціальних пільг, компенсації (крім виплат, визначених пунктом 2 цього Порядку), винагорода за підсумками роботи за рік тощо;
    6. соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму (розширений перелік у Порядку №1078);
    7. державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям, допомога на дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, допомога на дітей одиноким матерям, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.


    Чи підлягають індексації виплати, розмір яких визначається виходячи з середньої заробітної плати?
    Сюди відносяться, наприклад, відпускні або грошова компенсація за невикористану відпустку. Такі виплати не підлягають індексації, оскільки при їх розрахунку вже була врахована індексація.

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...