Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Актуальні питання трудових відносин з мобілізованими працівниками
AA

Актуальні питання трудових відносин з мобілізованими працівниками

Із початку антитерористичної операції в Україні неодноразово зазнавали змін законодавчі акти, що регламентують трудові відносини з мобілізованими працівниками. Наразі, коли основні законодавчі норми встановили, що гарантії щодо збереження місця роботи, посади і середнього заробітку поширено до фактичної дати звільнення з військової служби, коли механізм компенсації підприємствам середнього заробітку за кошти державного бюджету вже відпрацьовано, у роботодавців, у процесі роботи, все ж таки виникають деякі питання стосовно правильності застосування ними норм трудового законодавства по відношенню до мобілізованих працівників. Розглянемо найпоширеніші з них.

   Запитання:

            Працівник приніс повістку з військкомату про призов на військову службу у зв’язку з частковою мобілізацією з 21 березня 2014 року. Ми звільнили працівника на підставі його заяви та повістки військкомату за пунктом 3 статті 36 КЗпП. Чи правильно ми вчинили?

            Відповідь:

            Так, це відповідало нормам законодавства, що діяло на момент звільнення, проте відповідно до роз’яснення Державної інспекції України з питань праці «Щодо мобілізації» від 30.04.2014 – працівники, звільнені на підставі пункту 3 статті 36 Кодексу законів про працю України, мають бути поновлені на роботі шляхом скасування наказу про звільнення. Відмова роботодавця від скасування наказу про звільнення працівника у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації та/або невиплата середньої заробітної плати є порушенням законодавства про працю і тягне за собою кримінальну (ст. 172 Кримінального кодексу України), адміністративну (ч. 1 ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення) та дисциплінарну (ст. 147 Кодексу законів про працю України)  відповідальність.

            Запитання:

            На період щорічної відпустки основного працівника прийняли нового працівника за строковим трудовим договором, якого призвали на військову службу під час мобілізації. Чи можна звільнити такого працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору, чи маємо зберігати за ним посаду і зарплату цілий рік?

            Відповідь:

            Так, організація має право звільнити такого працівника в останній день строкового трудового договору

           Запитання:

            Під час щорічної відпустки працівник отримав повістку про призов на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Чи можна відкликати працівника з відпустки?

            Відповідь:

            Закон про відпустки не передбачає відкликання працівника зі щорічної відпустки у разі призову на військову службу у зв’язку з мобілізацією. Однак рішення є, якщо працівник, який перебуває у щорічній відпустці, передав в організацію повістку, якою його призивають на військову службу у зв’язку з мобілізацією, роботодавець видає наказ про увільнення працівника від роботи і про перенесення невикористаної частини щорічної відпустки працівника на період, який припадає на строк після його демобілізації

           Запитання:

            Працівник був попереджений про звільнення у зв’язку із скороченням посади. Строк попередження спливав 30.04.2014. Однак 28.04.2014 працівник був призваний на військову службу у зв’язку із мобілізацією. Чи можемо ми скоротити працівника під час служби? Якщо ні, то чи потрібно повторно повідомляти працівника про скорочення після демобілізації і знову чекати 2 місяці, чи можна звільнити його на підставі вже врученого повідомлення?

            Відповідь:

            За умов дотримання процедури скорочення, звільнення можливе у перший день роботи після демобілізації або після спливу одного року з дня призову на військову службу під час мобілізації, якщо працівник продовжує проходити військову службу (не був демобілізований) і роботодавець має підтвердження цьому

            Запитання:

            Чи зараховувати до стажу роботи для відпусток час, коли працівник проходив військову службу за призовом під час мобілізації?

            Відповідь:

            Час, коли працівник проходив військову службу за призовом під час мобілізації, зараховується до стажу роботи в організації, що дає право на щорічну основну відпустку, утім, не зараховується до стажу роботи в організації, що дає право на щорічну додаткову відпустку Час проходження військовослужбовцями військової служби, протягом якого особа брала участь в АТО в особливий період, зараховують до стажу державної служби у трикратному розмірі (п. 3 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.05.1994 № 283)

             Запитання:

            Чи зберігається за працівниками, які призвані на військову службу у зв’язку із мобілізацією, пільговий стаж для призначення пенсії за Списком     № 2 на час проходження служби?

            Відповідь:

            Ні, час проходження військової служби у зв’язку із мобілізацією до пільгового стажу для призначення пенсії за Списком № 2 не зараховується. Однак в цей час опрацьовується питання щодо внесення змін до Закону            № 2011 в частині надання можливості зарахування до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, також і військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період

             Запитання:

            Чи можна на час мобілізації основного працівника прийняти іншого?

            Відповідь:

            Так, за строковим трудовим договором. 

            Запитання:

            Як табелювати мобілізованих працівників?

            Відповідь:

            Буквеним кодом «ІН» («Інший невідпрацьований час, передбачений законодавством»), або цифровим — «22»

             Запитання:

            Працівник отримав повістку про призов під час мобілізації. Ми увільнили його від роботи. Через 10 днів працівник повернувся і надав довідку, що перебував у лікарні на обстеженні за направленням військкомату. Чи потрібно видавати наказ про те, що працівник став до роботи?

            Відповідь:

            Наказ потрібен, утім, не тільки про те, що працівник став до роботи. В наказі неохідно перекваліфікувати підстави увільнення працівника від роботи

             Запитання:

            Працівник підприємства був мобілізований. З кінця минулого місяця не виходить на зв’язок, що з ним — рідні не знають. Чи продовжувати нараховувати йому середню зарплату, яку отримує мати за дорученням? Куди звертатися для документального підтвердження правомірності нарахування такому працівнику зарплати?

            Відповідь:

            Середній заробіток працівнику потрібно нараховувати і виплачувати. Для підтвердження правомірності нарахування такому працівникові зарплати можна звернутись до територіальних органів Державної інспекції України з питань праці

             Запитання:

            Працівник нашої організації був мобілізований для проходження військової служби. У наказі військової частини про звільнення з військової служби, який надав працівник, написано «з 12 жовтня 2014 року виключити із списків особового складу частини та всіх видів забезпечення». З якої дати працівник має приступити до роботи?

            Відповідь:

            Працівник має стати до роботи 13 жовтня

             Запитання:

            Працівник не з’являвся на роботі протягом трьох місяців, не виходив на телефонний зв’язок. Нещодавно він прийшов на роботу і надав документи, що підтверджують проходження працівником у цей період військової служби у зв’язку із мобілізацією. Наразі працівник хоче звільнитися за власним бажанням. Чи зобов’язана організація виплатити працівнику середній заробіток за час проходження військової служби та чи зараховувати цей період до стажу роботи для надання відпустки?

            Відповідь:

            Так, організація зобов’язана нарахувати і виплатити середній заробіток і врахувати час проходження військової служби при розрахунку стажу роботи для надання відпустки

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...