Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українську АЕС з робочим візитом відвідали голова ДІЯРУ та президент «Енергоатома»
AA

Южно-Українську АЕС з робочим візитом відвідали голова ДІЯРУ та президент «Енергоатома»

16 червня 2015 року у ВП «Южно-Українська АЕС» пройшли робочі наради з питань підготовки до продовження терміну експлуатації другого енергоблоку та реалізації проектів реконструкції системи техводопостачання атомної станції і підвищення охолоджуючої спроможності Ташлицького водосховища. У них взяли участь фахівці Державної інспекції ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на чолі з головою ДІЯРУ Сергієм Божком, представники дирекції НАЕК «Енергоатом» на чолі з президентом компанії Юрієм Недашковським та спеціалісти Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки.

Під час наради з виконання робіт, пов'язаних з продовженням терміну експлуатації енергоблоку №2, було представлено доповіді про поточний стан справ, детально розглянуто стадії реалізації заходів щодо кожного з напрямків, визначено шляхи вирішення проблемних питань. Суттєву увагу в процесі обговорення було приділено роботі з громадськістю. Йшлося також про дотримання вимог міжнародної конвенції Еспо. Южно-українські фахівці доповіли про хід підготовки звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС).

Нині на другому блоці ЮУАЕС у розпалі ремонтна кампанія. Вона стартувала 10 травня 2015 р. і, відповідно до встановленого графіка, триватиме 222 доби. У перебігу планово-попереджувального ремонту продовжується реалізація заходів з підвищення безпеки енергоблоку, основна мета яких - приведення обладнання блоку у відповідність до чинних норм і правил ядерної та радіаційної безпеки. Дотримання цієї умови має послужити обґрунтуванням для дозволу на експлуатацію енергоблоку в надпроектний термін.

На думку Сергія Божка, на сьогодні немає якихось суттєвих перешкод, які б заважали продовженню терміну експлуатації блоку №2 ЮУАЕС. При цьому очільник Держінспекції ядерного регулювання підкреслив, що остаточна думка з цього питання сформується в грудні нинішнього року, коли буде завершено весь цикл запланованих робіт.

Підбиваючи підсумки наради, Юрій Недашковський зазначив: «Сьогодні у нас була, по суті, фінішна нарада, адже наразі ми знаходимося на фінішній прямій: до 17 грудня поточного року нам слід виконати увесь обсяг запланованих заходів, підготувати всі необхідні звіти, має бути завершено експертизу Держатомрегулювання та отримано ліцензію. Тож на нараді, перш за все, йшлося про виконання рішень, прийнятих раніше колегією ДІЯРУ, а також про вирішення проблемних питань щодо поставок деяких видів продукції, необхідної для реалізації намічених планів». Окремо президент «Енергоатома» торкнувся питань дотримання екологічних стандартів та роботи з громадськістю: «Сьогодні добре відчутний той тиск і пресинг, які здійснюються на компанію. «Зелена» тема дуже зручна для політичних спекуляцій, багато організацій відверто перекручують факти, подають викривлену інформацію. Наше завдання - донести до громадськості всі основні наші рішення та обґрунтування того, що енергоблок, термін якого продовжується, є більш безпечним у порівнянні з тими, що лише підходять до цього етапу. Адже на ньому вже виконано весь комплекс ключових заходів з підвищення безпеки, включаючи постфукусімські, а ключові показники безпеки не лише відповідають вимогам світової практики, а й набагато кращі від показників діючих енергоблоків, термін проектної експлуатації яких ще не завершився».

Під час робочого візиту учасники делегації відвідали також майданчики бризкальних басейнів, струменеспрямовуючої споруди (завіси) та насосної підживлення Ташлицького водосховища, де провели виїзну нараду з питань реалізації цих трьох будівельних проектів. Зокрема, йшлося про те, що запланована реконструкція системи техводопостачання атомної станції дозволить уникнути втрат у виробітку електроенергії через високу температуру циркуляційної води. Так, у результаті будівництва системи бризкальних басейнів додатковий річний відпуск електроенергії складе від 547 млн кВт-год. (затверджені консервативні дані) до 2549 млн кВт-год. (максимальна розрахункова оцінка). Комплекс споруд для заповнення та підживлення ставка-охолоджувача АЕС (насосна станція підживлення №2, підстанція 35/6 кВ та ін.) дозволить забезпечити споживачів системи технічного водопостачання охолоджуючою водою, а облаштування струменеспрямовуючої завіси в акваторії Ташлицького водосховища та введення в дію бризкальних басейнів стануть додатковими заходами з підвищення охолоджуючої здатності водоймища в умовах відсікання частини його акваторії в процесі будівництва третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС.

Юрій Недашковський наголосив на важливості реалізації цих проектів: «У ситуації, в якій перебуває наша країна, розгортати масштабне будівництво нових ядерних енергоблоків дуже дорого та тривало за часом. Значно простіше та швидше виконати низку заходів, що дозволять підвищити ефективність уже діючих атомних блоків.  На Южно-Українській АЕС такими заходами є роботи з підвищення охолоджуючої здатності Ташлицького водосховища. Виконання всього комплексу, передбаченого з цього напрямку, дозволить у найнапруженіші періоди ввести додатково 1400 МВт потужності. Крім того, це надасть можливість у подальшому розширити Ташлицьку ГАЕС і добудувати агрегати №3,4,5,6, тобто ввести додаткові регулюючі потужності, такі необхідні для надійної роботи енергосистеми України».

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...