Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Відбулася тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати
AA

Відбулася тимчасова комісія з питань погашення заборгованості із заробітної плати

На засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося в травні 2015 року під головуванням секретаря Южноукраїнської міської ради Дмитра Мірошника, одним з питань порядку денного комісії, був стан погашення заборгованості підприємств-боржників із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування .

За інформацією заступника начальника Южноукраїнської ОДПІ Головного управління Державної фіскальної служби у Миколаївській області Хоменко Валентини Валеріївни станом на 01.05.2015 року заборгованість підприємств  із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  склала 7 453 тис.грн., з них заборгованість ПАТ «Юженергобуд» 4 512 тис.грн. Найбільший боржник серед активних підприємств КСП «Тепличний комбінат» сума боргу якого становить 1 018 тис. грн.

Згідно ч. 12 ст. 9 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

Своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на розмір пенсії майбутніх та сьогоднішніх пенсіонерів. За нормами Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" у страховий стаж для вирахування розміру пенсії включаються періоди, за які щомісячно сплачені страхові внески в сумі не менше мінімального страхового внеску, розрахованого від мінімальної заробітної плати. У разі, якщо підприємство має борг по сплаті нарахованого єдиного внеску, період, за який така заборгованість повністю не погашена, не зараховується до страхового стажу працівників, а нарахована їм за цей період заробітна плата не включається в розрахунок пенсії. Тобто тільки після повного розрахунку роботодавця з державою ці місяці будуть зараховані до страхового стажу застрахованої особи та зможуть реалізовуватись пенсійні права найманих працівників.

Несплата єдиного внеску позбавляє застраховану особу на соціальний захист у сфері соціального страхування, в першу чергу, в разі втрати роботи, на соціальне страхування у випадку безробіття. Період роботи без сплати єдиного внеску не зараховується до страхового стажу, відповідно цей період не враховується для обчислення допомоги по безробіттю.

До того ж, неплатежі по єдиному соціальному внеску негативно впливають на фінансовий стан самого підприємства. Закон поклав відповідальність за несвоєчасну його сплату або не в повному обсязі саме на страхувальників – роботодавців.

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Тому, підсумовуючи вищесказане, ще раз звертаємось до керівників підприємств, до фізичних осіб - приватних підприємців - вчасно сплачуйте єдиний соціальний внесок, використайте всі можливості для погашення вже існуючої заборгованості та не допускайте її в майбутньому. Забезпечте право на соціальні гарантії своїм найманим працівникам.

 

Читайте також

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...