Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Громадськість Арбузинського району схвалила продовження терміну експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС
AA

Громадськість Арбузинського району схвалила продовження терміну експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС

27 березня в смт Арбузинка відбулися громадські слухання з обговорення питань обґрунтування безпеки продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС. У заході взяло участь більше 100 осіб.

Земляки одноголосно підтримали діяльність ДП НАЕК «Енергоатом» щодо продовження терміну експлуатації блоку №2 за умови забезпечення належного рівня його безпеки та збереження встановлених законодавством соціально-економічних компенсацій ризику від діяльності ВП ЮУАЕС для населення зони спостереження. У резолюцію слухань внесено також декілька пропозицій. Перша стосується збільшення вищезгаданого збору до 2% від загального обсягу вартості виробленої електроенергії, друга - збереження меж блоків споживання електроенергії населенням (до 150 кВт) на рівні минулого року.

Розглянувши представлені на слуханнях матеріали та обговоривши питання продовження розрахункового терміну служби другого блоку, земляки констатували: процедура продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 є діяльністю загальнодержавного значення. Продовження його виробничого життя дозволить забезпечити енергетичну незалежність нашої держави. Впродовж усього періоду експлуатації ЮУАЕС не чинила помітного впливу на стан навколишнього середовища регіону. На атомній станції здійснюються системні заходи з підвищення ядерної та радіаційної безпеки атомного блоку-мільйонника №2 і його підготовки до продовження терміну експлуатації.

У той же час учасники слухань зазначили, що діяльність такого об'єкту, як АЕС, вимагає постійного контролю з боку держави, а ухвалення рішення щодо продовження проектного терміну експлуатації енергоблоку №2 Южно-Української АЕС має здійснюватися органом державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки на підставі глибокого і ретельного аналізу його обґрунтованості.

«В умовах військового конфлікту на сході країни, який призвів до зупинки та руйнування низки енергетичних об'єктів цього регіону, атомна енергетика стала гарантом постійного електропостачання і стабільної роботи об'єднаної енергосистеми України. У цій ситуації не можна допустити тривалого простою або виведення з експлуатації атомного блоку-мільйонника. Для його заміщення держава сьогодні не має ні коштів, ні часу», - зазначено в резолюції слухань.

У підсумковому документі, прийнятому одноголосно, підкреслено необхідність сприяння з боку державних органів управління стабілізації фінансового стану ДП НАЕК «Енергоатом», зокрема, забезпеченню розрахунків за відпущену електроенергію. Це гарантуватиме безперебійне фінансування заходів з продовження терміну експлуатації енергоблоків АЕС. Вказана діяльність дозволить забезпечити підтримку виробництва електроенергії на досягнутому рівні до введення нових потужностей і здійснювати накопичення необхідних засобів на виведення з експлуатації діючих енергоблоків без істотного збільшення навантаження на споживача.

Разом з резолюцією мешканці Арбузинського району прийняли звернення до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, в якому зазначено, що сьогодні Урядом не виконується Постанова КМУ від 2012 року про надання субвенції з державного бюджету місцевим на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Не зважаючи на те, що ДП НАЕК «Енергоатом» перерахування коштів до спеціального фонду держбюджету не припиняло (у 2014 році було перераховано 224 млн грн), місцеві бюджети в 2014-2015рр. гроші не отримали. Таким чином, громадськість Арбузинського району вимагає від Прем'єра прийняти рішення щодо перерахування коштів збору, забезпечивши виконання чинних законодавчих актів.

- Продовження терміну експлуатації другого енергоблоку сьогодні однозначно потрібне, оскільки альтернативи безпечному та дешевому виробітку електроенергії поки немає, - підбив підсумки слухань виконувач обов'язки голови Арбузинської районної державної адміністрації Олександр Палій. - Це важливо ще й тому, що багато теплових електростанцій внаслідок військових дій в країні, вийшли з ладу. Арбузинський район, як і багато інших в Україні, минулого року зіткнувся з проблемою віялових відключень, тому громадськість однозначно підтримала продовження життя блоку. Крім того, на слуханнях ми висунули ряд пропозицій. Одна з основних стосується збільшення відсотка та забезпечення виплати збору соціально-економічної компенсації ризику населення від діяльності АЕС. Ця вимога ще до слухань була викладена в листі президентові ДП НАЕК «Енергоатом» Юрію Недашковському, а сьогодні - у зверненні до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Сподіваємося, що Уряд нас почує, і Постанову все-таки буде прийнято, оскільки на сьогодні в Арбузинському районі є об'єкти, які треба добудувати або відремонтувати. В основному це школи, пункти первинної медико-санітарної допомоги, тобто ті соціальні об'єкти, яких територіальна громада украй потребує.

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...