Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Зміни в пенсійному законодавстві
AA

Зміни в пенсійному законодавстві

З 1 квітня 2015 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 р. № 213. Цей Закон передбачає зміни законодавчих норм, які регулюють питання пенсійного забезпечення за трьома основними блоками.

Перший блок стосується виплати пенсій пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах, тобто на посадах державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів та деяких інших категорій працівників. Унесені до 14 пенсійних законів зміни передбачають, що в період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена.

Ця норма не поширюється на інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих/померлих військовослужбовців, учасників антитерористичної операції. Ці категорії пенсіонерів будуть отримувати пенсії в повному обсязі незалежно від факту роботи та посади, на якій працюють, а також незалежно від виду та закону, згідно з яким її призначено.

Пенсіонери-науковці, які працюють на «спеціальних» посадах, зможуть одержувати 85 % належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами.

Ці нововведення є черговим кроком уніфікації пенсійного законодавства та запровадження єдиних принципів пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян.

 У другому блоці йдеться про порядок виплати пенсій іншим категоріям  працюючих пенсіонерів.

Для них передбачено, що в період роботи виплачується 85% призначеного розміру пенсії.

Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 150 % розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, - 1423, 50 грн. Пенсії, призначені в розмірі менш ніж 1423, 50 грн. працюючим пенсіонерам виплачуватимуться в повному обсязі. Якщо ж розмір пенсії більше ніж 1423, 50 грн., пенсія буде виплачуватися на рівні 85%, але не менше ніж 1423, 50 грн.

Ця норма діятиме до 1 січня 2016 року.

Працюючим пенсіонерам із числа інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей загиблих/померлих військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», пенсії виплачуватимуться в повному обсязі незалежно від розміру.

В усіх випадках після звільнення з роботи , зокрема й зі «спецпосад», виплата пенсії буде поновлена у повному обсязі.

Статус пенсіонера, який працює або який не працює, і, відповідно, розмір пенсії до виплати органи Пенсійного фонду України визначать за матеріалами пенсійних справ і даними системи персоніфікованого обліку. Додатково необхідно подавати документи в органи Пенсійного фонду України лише тим пенсіонерам, які своєчасно не виконали передбачене в законодавстві зобов’язання  протягом десяти днів поінформувати органи Фонду про працевлаштування/звільнення з роботи.

Третій блок пов'язаний зі зміною умов призначення пенсій на пільгових умовах та пенсій за вислугу років.

По-перше з 1 квітня 2015 року поетапно змінюється вік жінок, потрібний для призначення пенсій на пільгових умовах.

Вік виходу на пенсію жінок змінюється:

а) з 45 до 50 років для жінок, які народилися після 1 квітня 1970 р.(за Списком № 1 – переліком особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

б) з 50 до 55 років для жінок, які народилися після 1 квітня 1965 р.(за Списком № 2 –  переліком особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт, затвердженим Кабінетом Міністрів України); це стосується жінок, які працюють трактористами-машиністами, доярками, свинарками, зайняті на вирощуванні тютюну, є робітницями текстильного виробництва, водіями міського пасажирського транспорту.

Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років: кожного року на шість місяців. Зазначена зміна потрібна, щоб узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який змінюється починаючи з 1 жовтня 2011 р.

Також поетапно на шість місяців за рік змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому тривалість пільгового стажу залишається без змін.

По-друге, на 5 років поетапно протягом 10 років на шість місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, , потрібного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників – потрібної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів тощо.

 

При цьому умови призначення пенсій за вислугу років щодо тривалості раніше набутого спеціального стажу залишаються незмінними.    

Наприклад, учитель, лікар, які на 1 квітня 2015 р. відпрацювали по 25 років, зможуть у будь-який час після звільнення з роботи скористатися своїм правом на призначення їм пенсії за вислугу років.

                                                                       За матеріалами Пенсійного фонду України

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...