Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Прокуратура міста Южноукраїнська попереджає про відповідальність
AA

Прокуратура міста Южноукраїнська попереджає про відповідальність

З метою недопущення грубого порушення законів України прокуратура міста Южноукраїнська інформує про сувору відповідальність, яка чекає на організаторів та учасників провокаційних акцій за вчинення протиправних дії, що мають ознаки сепаратизму та тероризму, пов’язані з ухиленням від призову за мобілізацією, а також за вчинення правопорушень із застосуванням вогнепальної та холодної зброї.

Останнім часом українське суспільство зіткається з сепаратистськими та іншими проявами, які загрожують територіальній цілісності України та грубо порушують конституційні права громадян.

Згідно з законом, територіальна недоторканність України є невід’ємною складовою її самостійності та незалежності, а посягання на неї можуть потягнути кримінальну відповідальність.

З метою недопущення протистояння у суспільстві, кожен повинен усвідомлювати повну відповідальність за свої слова та дії.

Наголошую, що особливо небезпечними є заклики до сепаратизму, за які передбачене суворе покарання.

Так, статтею 109 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за сепаратизм - дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, у тому числі за публічні заклики до таких дій, а також за розповсюдження матеріалів із закликами. За такі діяння законом передбачено покарання від трьох до десяти років позбавлення волі.

Також, статтею 110 Кримінального кодексу передбачено відповідальність за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Це дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, у тому числі вчинені особою, яка є представником влади, та такі, що призвели до загибелі людей. Такі дії караються позбавленням волі на строк від трьох років до довічного позбавлення волі.

19 червня 2014 року Президент України підписав Закон України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму», який набрав законної сили з 11 липня цього року.

Цим законом доповнено Особливу частину КК України новою нормою ст.110-2, якою встановлено відповідальність за фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України у вигляді позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Крім того, КК України доповнено ст. 1141 якою встановлено відповідальність за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.

За своєю правовою природою злочини вказаної категорії є особливо тяжкими, саме тому і відповідальність за них дуже сувора, аж до довічного позбавлення волі.

Окрім того, в даний час правоохоронними органами здійснюється посилений контроль у сфері обігу та використання зброї. Тому необхідно знати, що носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу тягне за собою кримінальну відповідальність за статтею 263 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Тому всім власникам зброї необхідно запам’ятати, у разі її неправомірного використання на шкоду інтересам держави в умовах сьогодення кримінальної відповідальності їм не уникнути.

Зокрема, вироком Южноукраїнського міського суду від 25.11.2014 гр.Б. засуджено за ч. 1 ст. 259, ч. 1 ст. 263, 70, 75 КК України до покарання у виді позбавлення волі  строком на 3 роки з випробуванням строком на 1 рік.

Згідно вироку гр.Б. 15.07.2014 близько 10:30 год., перебуваючи у холі будівлі автовокзалу міста, зробив неправдиве повідомлення про замінування будівлі, передавши працівникам вокзалу свій речовий мішок.

У зв’язку з вищевикладеним, працівниками вокзалу терміново про вказаний факт було  повідомлено  Южноукраїнський МВ УМВС України в Миколаївській області.

Невдовзі до Южноукраїнського міського автовокзалу прибули працівники міліції, які перевірили будівлю автовокзалу на наявність вибухонебезпечних пристроїв та при перевірці кімнати зберігання речей оглянуто військовий рюкзак, який тимчасово залишив там гр.Б.. Під час перевірки в рюкзаку виявлено тряпчаний мішечок з порохом, патрони загальною кількістю 116 штук, дві ручні гранати Ф-1 та РГД-5а, котрі були вилучені.

З огляду на вказане закликаємо мешканців міста, представників громадськості проявити активну громадянську позицію і повідомляти в прокуратуру, правоохоронні органи міста інформацію про підготовку або вчинення дій, що порушують закон та дестабілізують ситуацію в нашому місті. При цьому запевняю, що жодне таке повідомлення не залишиться без реагування, а винні особи понесуть покарання, на яке заслуговують.

            Якщо Ви володієте будь-якою інформацією з вказаних фактів, Ви можете звернутися до прокуратури міста Южноукраїнська, зателефонувавши на номер 5-71-72 та (або) до Южноукраїнського МВ УМВС України в Миколаївській області на номер 2-54-00, 102.

 

Читайте також

Відбулася комплексна перевірка Южноукраїнської міської територіальної громади щодо виконання вимог законодавства у сфері цивільного захисту

Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

У період з 23 по 26 квітня 2024 року за розпорядженням голови Миколаївської обласної державної адмін...

До уваги ветеранів війни, членів їх сімей та членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України!

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

20 березня 2024 року командою Мінветеранів спільно з Товариством Червоного Хреста України запрова...