Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українську АЕС відвідала громадськість міста Вознесенськ і Первомайського району
AA

Южно-Українську АЕС відвідала громадськість міста Вознесенськ і Первомайського району

Мешканці міста Вознесенськ і Первомайського району 29 січня та 6 лютого (відповідно) стали першими учасниками «круглих столів» у 2015 році на Южно-Українській АЕС. Ці візити продовжили цикл заходів для громадськості населених пунктів, що прилягають до зони спостереження атомної станції. Екскурсії та зустрічі в форматі «питання-відповідь», присвячені питанням продовження терміну експлуатації другого енергоблоку ЮУАЕС, проводяться з квітня 2014-го. Так, минулого року в «круглих столах» взяли участь 224 особи з шести довколишніх населених пунктів. Організовує зустрічі відділ роботи з громадськістю та ЗМІ підприємства.

У рамках перших у нинішньому році «круглих столів» представники Вознесенська та Первомайського району традиційно побували на Ташлицькій ГАЕС, Олександрівській ГЕС і повномасштабному тренажері блочного щита управління енергоблоку. Починаючи діалог з земляками, заступник генерального директора з кадрів і соціальної політики ВП ЮУАЕС Володимир Авраменко підкреслив значущість такого спілкування: «Ми хочемо довести до людей, які підходи ми реалізовуємо для того, аби вирішити всі поставлені сьогодні перед підприємством завдання та почути, що конкретно хвилює кожного з вас».

Безпосередньо про виконання заходів і результати вже проведених на блоці №2 реконструкцій, модернізацій та замін устаткування, що виробило свій ресурс, говорилося в першій частині «круглого столу». Гостям показали презентаційні матеріали, що демонструють процеси, які відбуваються в рамках продовження розрахункового терміну експлуатації. Їм повідомили, що з 15 груп обладнання, будівель і споруд, що підлягають технічному опосвідченню, за 13-ма рішення про продовження вже погоджено, за двома - звітні матеріали перебувають у стадії доопрацювання та узгодження з Державною інспекцією ядерного регулювання України (ДІЯРУ). До виконаних належить також кваліфікація устаткування на «жорсткі» умови навколишнього середовища (цю процедуру пройшло 756 одиниць обладнання). Що стосується кваліфікації на сейсмічний вплив, то на сьогодні з 2013 одиниць устаткування кваліфікацію встановлено для 1522. Роботу з 62-ох буде виконано під час планово-попереджувального ремонту 2015 року, який стартує 12 травня та триватиме 300 діб. За цей термін фахівці-атомники мають також реалізувати 53 заходи, направленні на підвищення безпеки, з 85 обов'язкових у рамках продовження.

Головна думка, яку прагнули донести землякам атомники під час бесіди, полягала в тому, що одним з найважливіших чинників продовження є безперервний процес модернізації та реконструкції, який починається буквально з перших днів життя ядерного блоку. А пролонгація його терміну служби відбувається на підставі нормативної бази, розробленої за співпраці ДП НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання, МАГАТЕ та інших міжнародних організацій. Документи пред'являють жорсткі вимоги для обґрунтування та підготовки до продовження експлуатації, проігнорувати які неможливо. Крім того всім виконаним заходам з підвищення безпеки блоків дана позитивна оцінка зарубіжних експертів, які є частими гостями Южно-Української атомної електростанції. «Міжнародні експерти під час своїх візитів чітко перевіряють, які рекомендації було дано та як їх на сьогодні реалізовано, - акцентував начальник служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації Олександр Манузін. - Сьогодні перевірки підтверджують, що станція є безпечною за всіма стандартами».

Наводячи аргументи на користь другого життя атомних блоків, южно-українські енергетики посилаються на досвід продовження розрахункового терміну служби першого «мільйонника», який показав, що проект технічно здійснимий, економічно вигідний та надійно регульований. Рішення щодо видачі ліцензії енергогенеруючій компанії на продовження життя енергоблоків приймає Державна інспекція ядерного регулювання України. «Подовжувати експлуатацію блоку - це повноваження держави, - відповів Володимир Авраменко на запитання мешканки Вознесенська про те, яким чином вибирається організація, яка надає право подовжувати термін служби енергоблокам. - Це - не тендер і не закупівля. Такі державні органи існують практично в усіх ядерних державах. Якщо блоки будуть небезпечними і такими, що не відповідають загальносвітовим стандартам, то Держатомрегулювання не дозволить продовжити їм життя. А норми безпеки після аварій, що сталися у світі, стають все жорсткішими».

Окрім продовження терміну експлуатації другого енергоблоку, учасників дискусій  також цікавила ціла низка тем, таких як вплив процесу життєдіяльності АЕС на здоров'я населення, яке проживає на території зони спостереження атомної станції, компенсація ризику мешканцям 30-км зони, безпека диверсифікації ядерного палива, а також надійність фізичного захисту атомної станції, імовірність будівництва четвертого енергоблоку на майданчику Южно-Української АЕС та ін.

- Питання насправді дуже складні, - сказав у інтерв'ю відомчим ЗМІ голова Вознесенської екологічної асоціації «Зелений світ» Сергій Колесніков. - Усі ми розуміємо, що важко сьогодні всій державі й в умовах кризи атомній енергетиці доводиться продовжувати стабільно та безпечно експлуатувати ядерні блоки, розвиватися. І ми не проти цього, ми за те, аби все відбувалося розумно, в рамках закону. Ми не вимагаємо неможливого, ми хочемо, щоб люди були здорові, адже атомна енергетика - це дуже складна сфера діяльності, отже, й ставитися до неї треба серйозно.

- Ми взагалі виступали в ролі скептиків-песимістів, - вторить своєму землякові директор громадської організації «Агентство економічного розвитку» Володимир Трандафіл, - проте необхідно визнати, що на всі наші запитання ми отримали об'єктивні відповіді. Нас запевнили і ми віримо, що Южно-Українська АЕС і надалі безпечно служитиме на благо нашої країни та регіону.

Довіряють атомникам і мешканці Первомайського району. Про це під час «круглого столу» сказав редактор багатотиражки «Прибузький вісник» Данило Кіт:

- Хочу зазначити, що багаторічна та плідна співпраця нашої газети з колегами з відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Южно-Української АЕС дає позитивні результати. Жителі нашого району в цей непростий час спокійні за те, що поряд з ними працює АЕС. І вони впевнені, що електроенергія цим підприємством виробляється безпечно.

Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ

Фото Д.КОЖЕВНІКОВА

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...