Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС реконструюють перевантажувальну машину енергоблоку №3
AA

На Южно-Українській АЕС реконструюють перевантажувальну машину енергоблоку №3

Реконструкція машини, призначеної для перевантаження ядерного палива на третьому енергоблоці ЮУАЕС, розпочалася відразу після закінчення технологічних операцій з  вивантаження активної зони реактора, перестановок у басейні витримки та контролю герметичності оболонок паливних касет. Ця робота включена до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки АЕС і є одним з головних реконструктивних процесів ремонтної кампанії на блоці №3, багато в чому визначаючи  її тривалість - 119 діб (планово-попереджувальний ремонт на третьому «мільйоннику» стартував 8 грудня 2014 р. та триватиме до 5 квітня 2015 р.).

Необхідність масштабної модернізації викликана моральним і фізичним зносом перевантажувальної машини. «За 25 років експлуатації енергоблоку №3 машина, що забезпечує перевантаження палива, жодного разу не реконструювалася. За вказаний період рівень нормативних і технічних вимог значно підвищився. Тому прийшов час кардинально відновити це обладнання, що забезпечує, перш за все, ядерну безпеку під час проведення транспортно-технологічних операцій з ядерним паливом», - коментує ситуацію начальник дільниці електроцеху АЕС Володимир Чумак. Під його керівництвом працюють фахівці, які забезпечують ремонт і релейний захист реакторного та турбінного електроустаткування, і беруть безпосередню участь у нинішньому процесі реконструкції.

Перевантажувальна машина (ПМ) атомного енергоблоку - складний робот-маніпулятор, механічна частина якого розташована в центральному залі реактора, пульт управління  встановлений зовні гермооболонки. Масштабна модернізація торкнеться обох складових машини: повній заміні підлягають робоча штанга, приводи переміщення, телевізійна штанга, всі кабельні сполучення (необхідно прокласти 12 км нового кабелю) та ін. Від попереднього варіанту залишаться лише металоконструкції мосту та візка, що пересувається по ньому. Таким чином, буде повністю оновлено 90% обладнання. Істотно зміняться його надійність і функціональні можливості. Впроваджуване устаткування має двоканальну будову зі 100-відсотковим резервуванням з боку системи управління ПМ. На пульт управління машини заводяться показники загальностанційних датчиків (контроль сейсмічного стану, параметрів середовища в басейні витримки, пожежна сигналізація), а також дані аварійного осцилографа («чорного ящика»).

Результатом усіх перерахованих нововведень стане надійніша робота перевантажувальної машини, підвищена точність виконуваних операцій, яка, в свою чергу, дозволить проводити процес перевантаження зі скороченням термінів. «Це буде перша в Україні перевантажувальна машина серійного ядерного блоку, технічними можливостями якої передбачено режими роботи з ядерним паливом різних типів і різних виробників*, - підкреслює начальник цеху з ремонту реакторного обладнання енергоремонтного підрозділу ЮУАЕС Сергій Шпирко. – Проектом передбачено плавні переходи швидкісних режимів, більш висока точність вагомірних і координатних характеристик та, відповідно, менша погрішність виконання операцій.  Відійшли ми і від трисекційного типу робочої штанги, який використовується на більшості АЕС. Нова робоча штанга двосекційного виконання, що знизить затирання паливних збірок під час їх вертикального переміщення та надасть можливість виконувати зовнішній огляд ядерного палива у процесі перевантаження».             Разом з фахівцями енергоремонтного підрозділу та електричного цеху ЮУАЕС у процесі реконструкції бере участь персонал підрядних організацій - ТОВ «Кузнецовське налагоджувально-монтажне підприємство «Електропівденмонтаж» і ПАТ «Юженергобуд».  Всього в роботах задіяно більше 120 фахівців. Завершити модернізацію ПМ планується за 30 діб. 

*З 2005 року в активній зоні реактора енергоблоку №3 разом з російськими паливними збірками, що використовуються на всіх українських АЕС, працюють касети виробництва транснаціональної фірми «Westinghouse».

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...