Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс відвідала громадськість Доманівського району
AA

Южно-Український енергокомплекс відвідала громадськість Доманівського району

Шостий в 2014 році "круглий стіл" з представниками громадськості Миколаївської області відбувся 26 листопада на Южно-Українській АЕС. Цього разу енергокомплекс відвідала делегація Доманівского району. Головною темою заходу стало продовження терміну експлуатації другого енергоблоку атомної станції. Традиційно зустрічі з фахівцями передувало відвідування інформаційно-культурного центру підприємства, повномасштабного тренажера АЕС, а також Олександрівської  ГЕС і Ташлицької ГАЕС.  

Для представників районів, що входять до зони спостереження Южно-Української АЕС, такі заходи проводяться регулярно, як мінімум, один раз на два роки. Основний кістяк делегацій складають працівники районних держадміністрацій, депутати районної та селищної ради, сільські голови населених пунктів району. Подібні поїздки дозволяють особисто переконатися в безпеці сусіднього об'єкту. Крім того, відомості, які отримують гості енергокомплексу під час візитів, готують їх до сприйняття набагато більших обсягів інформації зі складної для розуміння неспеціалістів тематики - обґрунтування експлуатації енергоблоку №2 ЮУАЕС у надпроектний термін. З нею належить ознайомитися в процесі громадського обговорення, що заплановане на наступний рік.

Під час зустрічі жителі Доманівщини дізналися, що більше 30 відсотків енергоблоків АЕС у світі здолали тридцятирічний рубіж з початку роботи,  що три з п'ятнадцяти діючих енергоблоків в Україні вже благополучно пройшли процедуру продовження терміну експлуатації.  Гостям було представлено інформацію про багаторічну роботу з масштабної модернізації, реконструкції, технічного огляду, кваліфікації обладнання.  В результаті оновлені блоки нічим не поступаються за цільовими критеріями безпеки "молодшим" об'єктам.

Доцільність такої роботи вже ні в кого не викликає сумніву. Зараз, коли знизилося виробництво електроенергії на сході країни, саме атомні станції, у тому числі блоки з продовженим терміном експлуатації, компенсують недовироблення і дозволяють уникнути "віялових" відключень.

Фахівці АЕС доповіли учасникам "круглого" столу про хід робіт з продовження терміну експлуатації енергоблоку №2 і результати, яких буде досягнуто після їх завершення. Головним документом, на основі якого Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) прийматиме рішення про продовження терміну експлуатації, є звіт про періодичну переоцінку безпеки. Він складається з 14 розділів за чинниками безпеки і Комплексного аналізу.  На сьогодні 14 звітів вже пройшли державну експертизу, експлуатуючою організацією прийняті пропозиції щодо усунення зауважень. Комплексний аналіз безпеки вже розроблено, після узгодження органом регулювання усіх 14 звітів його буде оновлено і надано ДІЯРУ.

Ще один напрямок робіт - технічний огляд обладнання. Воно виконується за 15-ма групами обладнання, будівель, споруд. За 12-ма групами рішення про продовження терміну експлуатації вже узгоджені.  За елементами реактора, обладнання першого контуру, захисної оболонки звітні матеріали знаходяться у стадії доопрацювання і узгодження з ДІЯРУ.

Питання, які цікавили гостей під час діалогу, торкалися в основному компенсації ризиків населенню, що проживає в зоні спостереження,  фінансування  програми соціального розвитку регіону, що входить до зони впливу Ташлицької  ГАЕС, формування тарифу на електроенергію, коефіцієнта використання встановленої потужності АЕС, компенсації недовиробітку електроенергії на сході країни атомними електростанціями та вірогідності "віялових" відключень.

Під час візиту було обговорено напрямки подальшого інформування населення Доманівщини про основні аспекти роботи енергокомплексу через районну газету. Така робота ведеться колективом ВП ЮУАЕС на постійній основі вже багато років. Вона приносить свої плоди. Поступово приходить розуміння, що й енергетики, і жителі зони спостереження АЕС - в одному човні. Аби сусідство атомного гіганта було не лише безпечним, а й корисним, необхідно об'єднувати зусилля.

 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 06.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 06травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...