Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | 16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА
AA

16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА

У період з 25 листопада по 10 грудня на території України заплановане проведення щорічної міжнародної акції «16 днів проти насильства», одним з основних завдань якої є проведення широкої інформаційної кампанії з метою підвищення обізнаності населення з питань попередження насильства в сім'ї, жорсткого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Згідно статті 15 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» особи, які вчинили насильство в сім'ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивільно-правову відповідальність відповідно до закону.

Адміністративне законодавство України містить спеціальну норму, що закріплює адміністративну відповідальність за вчинення насильства в сім’ї. Такі дії кваліфікуються за ст.173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) санкцією якої передбачено відповідальність за умисне вчинення відносно членів сім’ї будь-яких дій фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування фізичного насильства, що не завдало фізичного болю і не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого.

Такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням двадцяти відсотків заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'яти діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою статті 173-2 КУпАП, тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців із відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.
Кримінальне законодавство України, на відміну від адміністративного, не містить окремої статті, якою б передбачалась відповідальність за вчинення саме сімейного насильства. Разом з цим, чимало статей Кримінального кодексу України (ККУ) передбачають відповідальність за кримінальні правопорушення, які можуть бути пов’язаними з насильством в сім’ї та часто вчиняються відносно членів родини. Це, зокрема, нанесення тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості (статті 121, 122, 123, 125 ККУ), побої і мордування (ст. 126 ККУ), погроза вбивством (ст. 129 ККУ), зґвалтування (стаття 152 ККУ), насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним шляхом (ст. 153 ККУ) та інші. Найбільш тяжкими злочинами даної категорії є умисні вбивства (стаття 115 ККУ).

У разі вчинення насильства в сім’ї або реальної його загрози необхідно обов’язково звернутися до Южноукраїнського МВ УМВС України в Миколаївській області. Це можна зробити зателефонувавши на телефон чергової частини, спецлінії «102», або відвідавши міськвідділ чи найближчий дільничний пункт міліції особисто. 

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 06.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 06травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...