Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС працюють експерти команди партнерської перевірки ВАО АЕС
AA

На Южно-Українській АЕС працюють експерти команди партнерської перевірки ВАО АЕС

4 листопада на Южно-Українській АЕС стартувала партнерська перевірка Московського центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС-МЦ). Продовжиться вона до 29 листопада. Міжнародну команду в складі 24-х експертів і 2-х координаторів з Чехії, Словаччини, Росії, Ірану, Болгарії, Швеції, США, Пакистану, Індії, України, Китаю та Франції очолює представник ВАО АЕС-МЦ на майданчику атомної станції Дуковани (Чехія) Збинек Грунда.

Групу фахівців, які проводять перевірку на ЮУАЕС, сформовано з представників Московського, Атланського, Паризького та Токійського регіональних центрів Всесвітньої асоціації. Упродовж двох тижнів вони визначатимуть сильні та слабкі сторони в роботі підприємства шляхом обходу головних технологічних приміщень станції, спостереження за роботою персоналу під час проведення ремонтних процесів, проведення інтерв'ю з керівниками та працівниками АЕС, а також аналізу виробничої документації на робочих місцях. Діяльність атомної станції вивчатиметься за 10 напрямками: ефективність організаційної структури, експлуатація, технічне обслуговування та ремонт, інженерна підтримка, вдосконалення виробничої діяльності, радіаційний захист, хімія, підготовка персоналу, протипожежний захист і протиаварійна готовність. Окремо буде розглянуто впровадження рекомендацій, викладених в SOER*. «Я впевнений, що на Южно-Українській АЕС ми знайдемо сильні сторони в роботі, які буде корисно запозичити іншим атомним станціям, - сказав на відкритті партнерської перевірки її керівник Збинек Грунда. - Разом з контрпартнерами також визначимо області для поліпшення, причини та чинники, що сприяють їх виникненню». Окрім цього команда експертів за час роботи на майданчику атомної станції оцінить рівень її культури безпеки.

Після аварії на АЕС «Фукусіма» у формат проведення партнерських перевірок і їх періодичність було внесено зміни. Южно-Українська електростанція стане першою вітчизняною АЕС, яка пройде перевірку за новою редакцією документа «Виробничі завдання та критерії їх виконання». Як зазначив у вступному слові головний інженер ЮУАЕС Вячеслав Кузнецов, «це, безумовно, покладає на наше підприємство, як на першопроходців, велику відповідальність. Хочу відзначити, що ми отримаємо максимальну користь від партнерської перевірки, за результатами якої сподіваємося наблизити діяльність нашої станції до вимог кращих світових стандартів».

Южно-Українська атомна електростанція входить до московського центру ВАО АЕС. Він об'єднує 24 станції з 14 країн, на яких встановлено реактори російського зразка. Партнерські перевірки на ЮУАЕС проводилися вже чотири рази. Остання проходила в 2010 році. Їх результати завжди підтверджували відповідність діяльності атомної станції світовим стандартам.

Основна мета Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції, - максимальне підвищення рівня безпеки та надійності енергоблоків АЕС шляхом обміну інформацією і взаємного порівняння результатів, прагнення досконалості членів асоціації.

Рівень безпеки, надійності та ефективності під час виробництва електроенергії на атомних станціях значною мірою визначається глибиною професійних знань, забезпеченням їх постійного вдосконалення, а також усвідомленням усіма працівниками АЕС базових критеріїв і принципів культури безпеки. Необхідними складовими процесу забезпечення безпеки та ефективності виробництва є проведення незалежної оцінки діяльності станції на всіх етапах виробничого циклу з висловлюванням зовнішньої експертної думки, а також взаємний обмін позитивним управлінським і експлуатаційним досвідом. Таким чином, партнерські перевірки є дієвим методом постійного вдосконалення роботи АЕС.

Попередній звіт партнерської перевірки буде вручено керівництву Южно-Української АЕС на підсумковій нараді експертів ВАО-МЦ, яка відбудеться 28 листопада. Впродовж двох місяців станція отримає фінальний звіт. Далі, виходячи з рекомендацій експертів, буде розроблено заходи з поліпшення роботи. Через півтора-два роки, як правило, призначається повторна місія для аналізу виконаних рекомендацій.

* SOER - звіти про значний досвід експлуатації з важливих проблемних областей, виявлених за повідомленнями про події, які представлено членами ВАО АЕС. SOER містять рекомендації, розроблені на підставі досвіду експлуатації в областях, важливих для ядерної безпеки та надійності енергоблоків.







 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...