Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Ташлицькій ГАЕС у ремонті два гідроагрегати
AA

На Ташлицькій ГАЕС у ремонті два гідроагрегати

На Ташлицькій гідроакумулюючій станції (входить до складу Южно-Українського енергокомплексу) у розпалі ремонтна кампанія. Перший агрегат ГАЕС зупинено для відновлення працездатності генераторного вимикача насосного режиму, що виробив свій комутаційний ресурс. До ремонту залучено представників фірми-виробника вимикача - компанії АВВ (Швейцарія), одного з провідних світових постачальників систем передачі та розподілу електроенергії. 12 листопада вони приступили до роботи.

Генераторні вимикачі насосного режиму (комутаційні вимикачі) на всіх ГАЕС світу належать до розряду електричного обладнання, що піддається в процесі роботи підвищеним навантаженням. Щоразу під час відключення насос-двигуна їм доводиться розмикати ланцюг з великим струмом, що призводить до прискореного зносу цього устаткування. Для визначення ресурсу комутаційних вимикачів існують спеціальні системи моніторингу. Саме за свідченнями такої системи на гідроагрегаті №1 ТГАЕС розпочато поточний ремонт. 

Відновлення працездатності генераторного вимикача насосного режиму - процес дуже відповідальний. Основна частина робіт виконується вузькими фахівцями АВВ, які спеціально прибули на майданчик гідрокомплексу ВП ЮУАЕС. На виконання деяких операцій відводяться чітко регламентовані часові проміжки. Це пов'язано з вимогою щодо обмеження  в часі періоду контакту розібраних вузлів вимикача із зовнішнім повітрям. У роботі використовується спеціальне оснащення: муфельна піч, спецпрес, прилади діагностики та ін.

Паралельно з ремонтом комутаційного вимикача на першому агрегаті ТГАЕС ведеться плановий поточний ремонт гідрогенератора, насос-турбіни та допоміжного обладнання. Всі роботи планується завершити до 28 листопада.

  На відміну від короткострокового ремонту на агрегаті №1, тривалість ремонтної кампанії на другому агрегаті Ташлицької ГАЕС значно довша. Стартувавши 25 вересня 2014 р., його реконструкція продовжиться до 19 лютого 2015 р. Такі терміни обумовлені необхідністю його повного оновлення. Агрегат №2 гідроакумулюючої електростанції Южно-Українського енергокомплексу, відповідно до вдосконаленого проекту, був експериментальним. Його головною відмінністю від першої машини були збільшені лопаті робочого колеса. Кожну з них було додатково наплавлено  на 70 мм, що дозволило закачувати воду у верхнє водоймище ГАЕС на позначку 103 м, тоді як агрегат №1 працює лише до позначки 99,5 м.

 Та можливість збільшення корисного об'єму верхньої водойми спричинила й негативні наслідки. Вищезгадане вдосконалення призвело до підвищеної вібрації (її рівень на деяких вузлах машини перевищував норми в 4-5 разів), руйнування підшипників і незадовільного функціонування направляючого апарату. Особливо це проявлялося в насосному режимі роботи гідроагрегату. Тому  заводом-виробником була виказана заборона на його використання у якості насосу. Таким чином, з жовтня 2013 р. гідроагрегат ТГАЕС №2 працював виключно в генераторному режимі. У насосному функціонувала лише перша машина.

                Після ретельного вивчення проблеми, було прийняте технічне рішення повернутися до первинного проекту робочого колеса. Іншими словами, після реконструкції другий агрегат Ташлицької ГАЕС стане ідентичним першому. Під час масштабної модернізації будуть повністю замінені робоче колесо, підшипники направляючого апарату та ущільнення валу турбіни. Паралельно з цим буде виконано ремонт генератора та низку інших необхідних робіт.

            Переважна більшість потрібного для реконструкції та ремонту обладнання і комплектуючих виготовляється на вітчизняних заводах. Шеф-нагляд також покладено на українські  підприємства – «Гідроенерготехсервіс», «Турбоатом», «Електроважмаш».

                На сьогодні триває розбирання гідроагрегату, ведеться дефектування його обладнання та формування планів з усунення виявлених дефектів. Йде підготовка до установки нових підшипників підвищеної зносостійкості. На їх поставку на майданчик ГАЕС гідроенергетики очікують 26 листопада. Наступні технологічні операції - заміна робочого колеса, монтаж підшипників, лопаток, кришки - вимагатимуть від ремонтників великої точності. Технічні допуски, встановлені заводом-виробником, - десяті та соті частки міліметра, тоді як вага, наприклад, кришки гідроагрегату становить 250 т.

            Правильність вибраного шляху з відновлення повної працездатності другого гідроагрегату ТГАЕС та якість виконаних робіт буде перевірено під час гідроенергетичних випробувань, які пройдуть після завершення всіх реконструктивних робіт.

Ремонт блочного трансформатора першого гідроагрегату ТГАЕС

Йде реконструкція гідроагрегату №2

Фахівці АВВ приступили до ремонту комутаційного вимикача

 

 

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...