Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На повітряній лінії Ташлицьцої ГАЕС змонтовано пристрої, що захищають від птахів
AA

На повітряній лінії Ташлицьцої ГАЕС змонтовано пристрої, що захищають від птахів

 На повітряній лінії ПЛ-330 кВ «ТГАЕС-1», яка зв'язує Ташлицьку гідроакумулюючу електростанцію (ТГАЕС) і Южно-Українську АЕС, встановлено додаткові пристрої, що захищають від птахів. Роботи виконувало Южноукраїнське підприємство електричних мереж. Дані пристрої необхідні для боротьби з чорними бакланами, які використовують опори та грозозахисні троси ПЛ-330 кВ «ТГАЕС-1» у якості місць для посадки.

Як констатує персонал каскаду ГЕС-ГАЕС, активна життєдіяльність пернатих призводить до технологічних порушень у роботі повітряної лінії. Три її опори з 33 встановлено поряд з Ташлицьким ставком-охолоджувачем, де птахи полюють на рибу. У результаті їхньої життєдіяльності неодноразово відбувалися однофазні короткі замикання фази «В» ПЛ-330 кВ «ТГАЕС-1», що призводило до її відключення дією релейного захисту. Останнє таке порушення в роботі сталося 30 вересня.

За словами фахівців, було розглянуто різні можливі причини виникнення однофазних коротких замикань фази «В». Проте під час розслідування порушень, енергетики довгий час не могли виявити причину ушкодження устаткування. Після аналізу аналогічних порушень на інших високовольтних лініях енергосистем України та світу, консультацій з колегами з Національної енергокомпанії України НЕК «Укренерго», було визначено, що причиною порушень є птахи. Аварійні відключення ПЛ-330 кВ «ТГАЕС-1» відбувалися в ранкові години, коли пернаті звільнялися від посліду. Виявлений характер ушкоджень у місці кріплення шлейфу дроту до підтримувальної гірлянди ізоляторів фази «В» опори  №4 та точкові сліди дії електричної дуги в результаті перекриття електродуги повітряного ізоляційного проміжку «провід-траверса», дозволив визначити, що причиною порушення є струмінь посліду птахів, які сидять на траверсі опори №4 або грозозахисному тросі.

За статистичними даними з 1998 року в усьому світі пробої від удару блискавки склали 47%, з невідомих причин - 24% та встановлених зараз фактів пробою від пташиного посліду -16%. Ця проблема давно відома в світовій практиці та її рішенням служать різні промислові пристрої, що відлякують птахів. Опубліковано статті, пов'язані з аваріями на повітряних лініях через пташиний послід.

За словами енергетиків, досі всі спроби відлякати пернатих від високовольтних ліній, на жаль, не мали успіху. Птахи швидко пристосовуються до технічних пристроїв, продовжуючи завдавати шкоди. На сьогодні розглядається можливість придбання біоакустичного приладу, що сполохує пернатих. Ця система є найбільш ефективним засобом захисту від будь-яких птахів, за винятком воронових. Принцип роботи приладу засновано на якісному цифровому відтворенні криків тривоги та лиха пернатих, а також їх природних ворогів - хижаків. Використовується він для захисту великих територій, зокрема, аеродромів, підприємств агрокомплексу, портових споруд і є абсолютно безпечним для здоров'я птахів. До того ж монтаж пристроїв для відлякування птахів матиме відчутний економічний ефект: істотно скоротиться кількість аварійних відключень лінії, перехідних процесів на енергоблоках АЕС, а отже, зменшаться й витрати на відновлення порушеного енергопостачання.

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...