Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Надпроектна експлуатація другого енергоблоку ЮУАЕС не знизить рівень його безпеки
AA

Надпроектна експлуатація другого енергоблоку ЮУАЕС не знизить рівень його безпеки

 Залишилося сім місяців до закінчення 30-річного розрахункового терміну служби другого енергоблоку Южно-Української АЕС. До цього часу підприємство має підготувати та обґрунтувати друге життя блоку-ветерана. Сьогодні фахівці ЮУАЕС ведуть активну роботу з виконання заходів, спрямованих на підвищення рівня його безпечної експлуатації. По суті, другий «мільйонник» з продовженим терміном життя за показниками безпеки має бути не гіршим за сучасних реакторів.

Велика кількість заходів, що реалізуються, зосереджена в Комплексній (зведеній) програмі підвищення безпеки енергоблоків АЕС України (К(з)ППБ). Документ затверджено КМУ та розраховано до 2017 року. Програма передбачає доведення безпеки обладнання до рівня сьогоднішніх загальносвітових зразків, вимоги до яких з часу пуску блоку значно посилилися. У числі розділів К(з)ППБ - обов'язковий комплекс постфукусімських робіт, поліпшення показників імовірнісного аналізу безпеки (ІАБ) та ін. Перші заходи націлено на запобігання запроектним режимам, можливим внаслідок впливів природного характеру, другі - на оцінку рівня безпеки устаткування для сприяння в процесі експлуатації. У процесі реалізації ІАБ є ще один напрямок - оцінка та зіставлення рівня безпеки з явними і неявними стандартами.

Імовірнісний аналіз безпеки спільно з аналізом запроектних аварій є основою відбору аварійних сценаріїв, для яких необхідна розробка інструкцій з управління (виходячи з їхнього внеску в показники безпеки), а також основою для заходів, спрямованих на підвищення безпеки енергоблоку.

- Згідно з національними нормативними документами, аналіз безпеки - одна зі складових Звіту з аналізу безпеки. Він має продемонструвати, що енергоблок відповідає таким цільовим критеріям безпеки, як частота плавлення активної зони (ЧПАЗ) і частота граничного аварійного викиду (ЧГАВ), - говорить заступник начальника служби аналізу безпеки Южно-Української АЕС Андрій Нікітенко. -  Відповідно до «Загальних станів безпеки атомних станцій», АЕС відповідає вимогам безпеки, якщо в результаті запроваджених технічних і організаційних заходів значення ЧПАЗ не перевищує порядку, рівного 1·10-4 на реактор у рік (тобто одна подія на 10 тисяч років), а значення ЧГАВ, - не вище за порядок, рівний 1·10-5, що відповідає одній події на 100 тисяч років.

У 2011 році, в процесі виконання процедур з продовження терміну експлуатації першого енергоблоку Южно-Українською АЕС, модернізаційні та інноваційні процеси дозволили довести критерії безпеки блоку №1 до рівня вимог, що пред'являються до діючих ядерних установок. На сьогодні ЧПАЗ на цьому блоці складає 2,073·10-5 (допустимий критерій 1·10-4), а ЧГАВ - 2,38·10-6 (допустимий критерій 1·10-5). Прогнозні розрахунки, виконані в 2013 році з урахуванням заміни застарілого обладнання на надійніше, продемонстрували, що показники безпеки значно підвищилися. За цільовими критеріями коефіцієнт безпеки цього блоку в 5 разів вищий, ніж це було потрібно для продовження терміну експлуатації.

Щодо блоку №2. Під час виконання імовірнісного аналізу безпеки в 2013 році, тут отримано наступні результати: сумарне значення ЧПАЗ складає 2,30·10-5, значення ЧГАВ на номінальному рівні потужності - 2,85·10-6. Це означає, що на сьогодні на другому «мільйоннику» Южно-Української АЕС у достатньому обсязі реалізуються всі вимоги з забезпечення безпеки реакторної установки, передбачені нормативними документами. Звітні матеріали з виконаним аналізом проходять узгодження в Держатомрегулювання України.

Резюмуючи вищесказане, Андрій Нікітенко підкреслює: «Необхідно розуміти, що оцінка аналізу безпеки вимагає постійного вивчення та контролю, спрямованих на підвищення безпеки заходів і модернізацій, а також накопичення та підтримку в актуальному стані статистичних даних. Оскільки одним з основних завдань до наступної періодичної переоцінки безпеки (через 10 років) є облік повного спектру вихідних подій аварій для всіх регламентних станів реакторної установки».

За попередніми результатами виконаного аналізу можна стверджувати, що на сьогодні відсутні всякі передумови для зниження рівня безпеки другого енергоблоку під час експлуатації його в надпроектний період. Більше того, існує стійка тенденція підвищення його рівня безпеки через впровадження організаційно-технічних заходів різних програм з підвищення безпеки. Їх попередня оцінка підтверджує, що значення ЧПАЗ і ЧГАВ відповідатимуть імовірнісним критеріям безпеки.

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...