Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українську АЕС відвідала громадськість Новобузького району
AA

Южно-Українську АЕС відвідала громадськість Новобузького району

Відділ роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС продовжує цикл круглих столів для мешканців населених пунктів, прилеглих до зони спостереження атомної станції. Зустрічі присвячуються питанням продовження терміну експлуатації другого енергоблоку Южно-Української АЕС. У рамках заходу 25 вересня атомну станцію відвідали представники Новобузького району на чолі з керівником райдержадміністрації Сергієм Івановим. Делегація побувала також на Ташлицькій ГАЕС і повномасштабному тренажері блочного щита управління енергоблоку.

Під час екскурсії об'єктами Южно-Українського енергокомплексу атомники ознайомили гостей з особливостями його роботи та перевагами. Детальніші показники діяльності АЕС в царині безпечної експлуатації були озвучені в процесі діалогу за круглим столом. У форматі «питання-відповідь» депутати Новобузької районної ради, представники районної державної адміністрації, управління освіти та голови сільських рад дізналися про безперервну роботу трудового колективу підприємства над удосконаленням і оновленням блоків. Особливу увагу, безумовно, було приділено другому енергоблоку, на якому сьогодні активно реалізуються заходи з реконструкції, модернізації та заміни обладнання, що виробило свій ресурс.

З презентаційним матеріалом щодо процесів, які відбуваються в рамках продовження розрахункового терміну експлуатації блоку №2, гостей ознайомив начальник відділу служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації станції Олександр Тарасов. Він підкреслив, що роботи виконуються відповідно до нормативних державних документів, в основі яких лежать вимоги Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), настанови з безпеки, з продовження терміну експлуатації енергоблоків. Вітчизняні нормативні документи розроблялися за співпраці фахівців ДП НАЕК «Енергоатом», Державної інспекції ядерного регулювання України та низки міжнародних організацій і позитивно оцінені експертами різних країн.

Про показники безпеки Южно-Української АЕС присутніх поінформував начальник служби аналізу безпеки Олександр Марков, почавши з того, що у громадськості до фахівців АЕС стало вже традиційним питання про те, як може «старий» атомний блок безпечно виробляти електроенергію? «Дійсно, - продовжив Олександр Васильович, - проект двох перших блоків створювався в 70-ті роки минулого століття, до лав діючих вони увійшли в 80-ті і відтоді безпечно та надійно експлуатуються. Порівняно недавно на ЮУАЕС відбулася комплексна перевірка безпеки трьох енергоблоків місією МАГАТЕ з залученням кращих світових експертів у царині реакторів ВВЕР, яка підтвердила, що рівень проектної безпеки южно-українських «мільйонників» відповідає всім світовим критеріям. Навіть тим вимогам, які Міжнародне агентство розробило для водо-водянних енергоблоків кілька років тому. Це стало можливим завдяки тому, що свого часу проектувальники заклали великі запаси безпеки - в товщину трубопроводів, у розміри захисної оболонки реактора, в об'єми води для аварійного охолодження і т.д. Ці аспекти та постійна робота з підвищення безпеки енергоблоків дозволили їм пропрацювати 30 років, і після Комплексної оцінки з'ясовується, що вони нічим не відрізняються від інших атомних блоків у світі, а за деякими аспектами навіть перевершують».

Окрім теми продовження терміну експлуатації другого енергоблоку, учасники дискусії  також виявили зацікавленість до питань утилізації радіоактивних відходів, які утворюються на підприємстві, та їх об'ємів, про вплив викидів АЕС на стан здоров'я населення 30-км зони. У рамках діалогу представники Новобузького району отримали відповіді на запитання про забезпечення Южно-Української АЕС ядерним паливом на чергову паливну кампанію, про внесок підприємства в розвиток соціальної інфраструктури міста-супутника атомної станції та ін.

За словами гостей, зустріччю та екскурсією вони залишилися задоволені. Голова Новобузької райради Юрій Бондарь, подякувавши фахівцям Южно-Української атомної станції за гостинність, відзначив, що після всього побаченого та почутого страхи стосовно АЕС розвіялися. «Те, що ми знали про діяльність підприємства і те, що побачили на власні очі - це земля і небо. Тепер ми сміливо можемо донести до громадськості району, що тут проводиться велика робота щодо безпечної експлуатації та подальшої роботи блоків для того, аби Миколаївська область і Україна були забезпечені електроенергією». Ще один гість - підприємець з Нового Бугу Юрій Черемис у свою чергу вважає витрачений на екскурсію час корисним, оскільки отримав достовірну та вичерпну інформацію і впевнений, що спокійно жити з таким сусідом як атомна станція можна.

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...