Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Третьому блоку Южно-Української АЕС - 25
AA

Третьому блоку Южно-Української АЕС - 25

20 вересня виповнилося 25 років з дня включення в мережу енергоблоку №3 ЮУАЕС. Чверть сторіччя тому копітка праця проектувальників, конструкторів, будівельників, монтажників, наладчиків та експлуатаційників увінчалася успіхом - до лав діючих став ще один вітчизняний атомний блок. Цього дня в енергосистему країни надійшли перші кіловати, вироблені третім южно-українським «мільйонником».

На сьогодні його загальний виробіток становить 150 млрд кВт·год. електричної енергії. Для генерації аналогічної кількості кіловат на тепловій електростанції потрібно було б спалити 55 млн тонн донецького вугілля, чи 42  млрд кубометрів природного газу.

Енергоблок №3 ЮУАЕС належить до третього покоління атомних блоків, він збудований за уніфікованим проектом АЕС з реактором ВВЕР-1000. У процесі його проектування і спорудження було враховано накопичений на той момент досвід як зарубіжних, так і українських АЕС. Будівництво тривало 5 років. Естафету будівельників гідно прийняли експлуатаційники, чітко й у відведені терміни виконавши всі необхідні передпускові випробування та програму освоєння проектної потужності. 

1989 рік. Літопис пуску третього енергоблоку ЮУАЕС:

  • січень - стартував етап холодно-гарячої обкатки обладнання;
  • 17 липня - комісія Держатоменергонагляду СРСР дала дозвіл на завантаження палива;
  • 18 липня - до активної зони реактора встановлено першу паливну касету;
  • 1 серпня - на штатне місце в реактор завантажено всі 163 касети;
  • 17 вересня – блок виведено на 10% енергетичної потужності для проведення експериментів і вимірів характеристик роботи реакторної установки;
  • 20 вересня, 19 година 05 хвилин, - відбувся енергетичний пуск. Запис у оперативному журналі: «Синхронізація турбогенератора №3, включення в мережу, набір навантаження. Потужність реактора 25%. Потужність електрична 80 мегават»;  
  • 22 вересня - потужність блоку піднято до 40%, робота з освоєння третього енергоблоку  успішно триває;
  • 21 листопада 1989 року - Державна приймальна комісія підтвердила успішне виконання пускової програми та підписала акт про прийняття енергоблоку №3 Южно-Української АЕС в експлуатацію.

У цих лаконічних рядках - самовіддана праця сотень людей, які з гордістю відносять себе до категорії атомників. Наступні 25 років життя блоку - це історія повсякденної, надійної та якісної роботи злагодженого колективу, що вміє долати труднощі і концентрувати зусилля на досягненні поставленої мети. Усі ці роки енергетики не переставали працювати над підвищенням безпеки ввіреного їм устаткування. Реконструкція та модернізація генератора, електричної частини системи регулювання турбіни, системи управління живильною водою парогенераторів, системи кулькоочистки конденсаторів, апаратури контролю нейтронного потоку, системи управління та захисту активної зони реактора, агрегатів безперебійного живлення, уніфікованого комплексу технічних засобів систем безпеки, керуючої обчислювальної системи блоку, - це лише маленька дещиця в безперервному процесі підвищення надійності енергоблоку №3.

Не з чуток знає його персонал і що означає бути першим. У 2005 році в рамках програми диверсифікації поставок ядерного палива для України на енергоблоці №3 ЮУАЕС було розпочато дослідну експлуатацію тепловиділяючих збірок виробництва компанії «Westinghouse». Третій южно-український - єдиний вітчизняний блок, де разом з російським використовується паливо цієї фірми. Сьогодні в активній зоні його реактора працюють 66 касет ТВС-W. Щорічно паливні збірки «Westinghouse» піддаються скрупульозній перевірці. Їх інспекція здійснюється в тому числі й за допомогою спеціального стенду, в завдання якого входить не лише поглиблене обстеження стану ТВС-W, а й, у разі потреби, їх ремонт.

Безпека та надійність - головні критерії роботи атомників: і під час контролю палива, і в процесі експлуатації обладнання, і в ремонті устаткування. Підтвердженням цьому служить стабільна 25-річна робота третього «мільйонника» ЮУАЕС, забезпечена величезною мірою завдяки професіоналізму та відданості своїй справі персоналу підприємства.

Основне завдання, що стоїть перед колективом на нинішньому етапі, - не просто підтримати високий рівень, який було досягнуто за роки успішної експлуатації, а й підготувати блок до роботи в надпроектний термін. Один з напрямків такої підготовки - реалізація Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки. Частину заходів, передбачених цим документом, серед яких реконструкція машини для перевантаження ядерного палива, впровадження системи сиппінг-контролю, призначеної для перевірки герметичності паливних збірок, модернізація устаткування аварійного та попереджувального захистів програмно-технічного комплексу, буде реалізовано під час наступної ремонтної кампанії. На блоці №3 вона розпочнеться в перші дні грудня.

19 вересня з нагоди 25-річчя третього енергоблоку на Южно-Українській атомній станції вшанували кращих представників колективу. За високі професійні показники, вагомий особистий внесок у розвиток і функціонування галузі до нагрудних знаків «Заслужений працівник атомної енергетики» та «Відмінник атомної енергетики» представлено п’ятьох фахівців АЕС, листи подяки за підписом президента «Енергоатому» вручено трьом атомникам, відзнакою «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України» нагороджено п’ятеро енергетиків, грамотами компанії відмічено 22 працівники цехів і підрозділів енергокомплексу. Серед тих, кому вручили нагороди, - як нинішні працівники підприємства, так і ветерани, які брали безпосередню участь у становленні колективу, формуванні його традицій та високих стандартів у роботі. Перебуваючи на заслуженому відпочинку, вони залишаються повноправними членами великої сім’ї южно-українських атомників.

 

Читайте також

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...

Відбулося засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

02.05.2024 року в залі засідань виконавчого комітету Южноукраїнської міської ради, під головува...

Екологічна акція

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

  02 травня 2024 року колектив Южноукраїнського міського центру соціальних служб долучи...

Вічна пам’ять Герою...

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Знову сумна звістка сколихнула Южноукраїнську територіальну громаду. 30.04.2024 помер мешканець нашо...