Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Прес-тур на Южно-Українській АЕС
AA

Прес-тур на Южно-Українській АЕС

17 вересня на Южно-Українській АЕС побували представники регіональних і центральних засобів масової інформації. Одноденний преc-тур було організовано відділом роботи з громадськістю та ЗМІ ВП ЮУАЕС для знайомства журналістів з роботою атомної станції та для інформування населення про різні аспекти діяльності підприємства. Головними темами, що обговорювалися під час зустрічей та прес-конференції з фахівцями атомної станції, стали дві знаменні дати - виробіток ВП ЮУАЕС 500 млрд кВт·год. електроенергії з початку експлуатації та 25-річчя третього южно-українського енергоблоку.

Під час візиту гості мали змогу на власні очі побачити повномасштабний тренажер (ПМТ) блочного щита управління (БЩУ) енергоблоку №3, побувати в машинних залах і на БЩУ 2-го «мільйонника», поставити питання атомникам і отримати на них компетентні відповіді. На ПМТ гостей зацікавив процес проведення занять і підтримки кваліфікації оперативного персоналу атомної станції, а також наскільки тренажер оснащено сучасним устаткуванням та чи здатен він до моделювання важких аварій, подібних тій, що сталася на японській АЕС «Фукусіма-1». Одному з журналістів трапилася нагода повернути «заборонений» червоний важіль на щиті аналога-тренажера, тим самим змінити потужність реакторної установки та перевести її в підкритичний гарячий стан. Як пояснив гостям Геннадій Артюшкін, начальник відділу з підготовки персоналу на ПМТ-3 Южно-Української АЕС, такі - реагування в позаштатних або аварійних ситуаціях - та інші завдання ставляться на заняттях перед атомниками. «По суті, - уточнює він, - це іспит для оперативної зміни енергоблоку на готовність виконувати завдання, ввідні умови для яких вони не знають заздалегідь».

Після екскурсії представники ЗМІ взяли участь у прес-конференції, на якій провідні фахівці Южно-Української АЕС під головуванням заступника генерального директора з якості та управління підприємства Володимира Богатчука відповідали на питання про інтенсивність планових ремонтів на енергоблоках, вірогідних віялових відключеннях споживачів електроенергії, які сьогодні анонсуються урядом у зв'язку з важкою ситуацією на сході України, про можливість АЕС протистояти тероризму, диверсифікацію ядерного палива, корпоратизацію ДП НАЕК «Енергоатом», про проведення заходів у рамках продовження терміну експлуатації другого енергоблоку та ін. Підбиваючи підсумки, гості подякували атомникам за відкритість і доступність інформації. Враженнями поділився редактор газети «Прибузький Вісник» Данило Кіт:

- Дуже приємно, що відділ роботи з громадськістю та ЗМІ Южно-Української АЕС веде цілеспрямовану роботу, звернену на те, аби населення нашого регіону мало повноцінну інформацію про діяльність підприємства. Соціальних викликів, які сьогодні надходять до інформаційного простору, останнім часом ми спостерігаємо багато, населення стурбоване рівнем екології та іншими аспектами. Тому інформування громадськості має бути пріоритетним як для Южно-Української атомної станції, так і для нас, працівників засобів масової інформації. І, на мій погляд, відділ роботи з громадськістю та ЗМІ з цим дуже добре справляється. Екскурсії та прес-конференції проводяться не лише для ЗМІ, а й для жителів районів Миколаївської області, частими гостями майданчика атомної станції є представники депутатського корпусу. Таким чином до людей доноситься вся інформація про АЕС. Побачивши на власні очі роботу атомників, а тут дійсно все підпорядковано чіткому дотриманню правил нормативних документів, ми переконалися в тому, що атомною станцією електроенергія виробляється безпечно, її персонал кваліфікований і відповідально ставиться до своїх професійних обов'язків.

Діалог громадськості з фахівцями атомної станції вселяє в нас, мешканців найближчих до ядерного сусіда сіл і міст, надію та оптимізм, що все буде добре. По-перше, будемо взимку з електроенергією, по-друге, нам гарантована безпека і, по-третє, з екологією теж усе буде в порядку.

За результатами багаторічного досвіду нашої редакції хочу сказати, що люди активно цікавляться діяльністю Южно-Української атомної станції. Причому, населення, що читає нашу газету, - це, в основному, люди старшого покоління, яким більше притаманне критичне ставлення до всього, і у них виникають деякі сумніви, мовляв, чи не принесе шкоду діяльність першого енергоблоку, термін експлуатації якого було продовжено ще на 10 років? Відповіді на свої запитання вони знаходять у публікаціях про АЕС, які, на мій погляд, конче потрібні, оскільки виважена та аргументована інформація дає позитивний результат.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 06.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Станом на 06травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської територіальної...

До уваги жителів громади!

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Цієї неділі Україна вже втретє святкуватиме Великдень під час повномасштабної війни. Зазвичай, в цей...

Хвилинка доброти та допомоги

Управління охорони здоров'я Южноукраїнської міської ради

Напередодні світлого свята Великодня  управління охорони здоров’я Южноукраїнської місь...