Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації
AA

Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації

Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації

 26 серпня на Южно-Українській АЕС відбувся урочистий захід з нагоди виробітку підприємством 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації. Нову знаменну дату вписано в історію ВП ЮУАЕС 24 серпня 2014 року о 04 годині 02 хвилини. Вона стала подарунком нашій Вітчизні до 23-ої річниці Незалежності. Цю подію колектив енергокомплексу зустрів з гарними виробничими та економічними показниками, з новими ідеями та планами на майбутнє.

 

З нагоди виробітку Южно-Українським енергокомплексом півтрильйона кіловат-годин електроенергії, а також за добросовісне виконання трудових обов’язків, високий професіоналізм і за добросовісну багаторічну працю 40 южно-українських енергетиків відзначено нагородами ДП «НАЕК «Енергоатом». Серед них один нагрудний знак «Почесний працівник атомної енергетики» та два знаки «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України».

 

«В усіх минулих і нинішніх трудових перемогах простежується впевнена хода колективу, який твердо стоїть на ногах, бачить своє майбутнє та здійснює безпечну і надійну експлуатацію ввіреного йому обладнання. Цим ви вносите свою лепту у розвиток енергетики нашої країни, підвищуючи її енергетичну незалежність», - сказав присутнім на урочистостях директор ВП «Южно-Українська АЕС» Володимир Лісніченко. Він побажав усім довголіття та сил для досягнення нових успіхів і перемог на благо підприємства та вітчизняної енергетичної галузі.

 Южно-Український енергетичний комплекс - єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг. Це унікальний об'єкт з реальною перспективою подальшого розвитку як ядерно-енергетичної, так і гідротехнічної складової.

До складу енергетичного гіганта на півдні України входять три блоки-мільйонники АЕС, два гідроагрегати Олександрівської ГАЕС і перша черга (два агрегати) Ташлицької ГАЕС. Виробленої ними електричної енергії вистачає для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської областей і частково Кіровоградської області. Щорічний вклад комплексу в енерговиробництво України дорівнює 16-20 млрд кіловат-годин. Це близько 10% від загальнодержавного виробітку і приблизно 20% від усієї  електроенергії, виробленої українською атомною генерацією.

Початок славної історії Южно-Українського енергокомплексу було покладено більше 30-ти років тому. За цей час підприємство дозволило країні заощадити понад 141 мільярд  кубометрів природного газу або 185 мільйонів тонн донецького вугілля, які необхідно було б спалити для отримання такої кількості кіловат. Якщо 500 млрд кіловат-годин перерахувати на річне споживання електроенергії всією країною, то ВП ЮУАЕС змогло б безперебійно забезпечувати українців світлом і теплом упродовж трьох років. За вкладеними трудовитратами ця цифра порівняна з працею трьох поколінь южно-українських атомників.

Сьогодні успіхи колективу ВП ЮУАЕС пов'язані з модернізацією виробництва, впровадженням інноваційних програм, підвищенням надійності, а також продовженням терміну експлуатації блоків-ветеранів, що переступили 30-річний рубіж.

У 2012 році на 10 років продовжено життя первістку ЮУАЕС - блоку №1. Перші кіловати цей енергоблок дав країні в грудні 1982 року. У січні 1985-го введено в дію другий «мільйонник». Сьогодні на ньому ведеться активна робота з виконання заходів, пов'язаних з продовженням його експлуатації понад встановлений термін. А третій южно-український енергоблок було підключено до єдиної системи України у вересні 1989 року. З цього часу сумарна потужність атомної станції склала 3000 МВт.

За оцінками міжнародних контролюючих організацій, рівень надійності енергоблоків Южно-Української АЕС відповідає всім європейським вимогам безпеки.

У тісній зв'язці з блоками ЮУАЕС несуть вахту гідроагрегати Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС. Гідроакумулююча електростанція - друга за потужністю складова енергокомплексу. Її будівництво було розпочате в 1981 році. Перший гідроагрегат ТГАЕС прийнято в експлуатацію 28 грудня 2006 року, другий - 31 серпня 2007-го. Сьогодні спорудження Ташлицької ГАЕС триває. Добудову її агрегатів визначено в числі пріоритетних завдань державної політики у сфері  забезпечення енергобезпеки України.

Олександрівська ГЕС - важливий енергетичний об'єкт у складі Южно-Українського енергетичного комплексу, який вирішує багато соціально-екологічних проблем Миколаївської області. Будівництво ГЕС було почато в 1985 році. 27 квітня 1999-го Олександрівська гідроелектростанція була введена в експлуатацію. На ГЕС експлуатуються два гідроагрегати загальною потужністю 11,5 мегават. Середньорічний виробіток електроенергії на ОГЕС складає близько 29 млн кВт·год.

У складі гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу перебуває також водосховище Олександрівської ГЕС, що забезпечує виробництво електроенергії на ГЕС і служить нижнім водосховищем для Ташлицької ГАЕС. Починаючи з 2010 року, воно працює за новими правилами, згідно з якими в періоди маловоддя використовується в якості водного акумулятора. Під час весняного паводку у водоймі акумулюється  додатковий запас води, який спрацьовується в період літньої межені для зниження  вододефіциту в нижній течії річки.

Створення Олександрівського гідровузла на Південному Бузі має велике значення й для захисту жителів Вознесенського та Доманівського районів Миколаївської області від весняних паводків. За підрахунками фахівців, в період максимально можливого паводку на Південному Бузі в зону затоплення та підтоплення може потрапити територія з населенням 13,6 тис. осіб.

ВП ЮУАЕС традиційно славиться висококваліфікованими та компетентними фахівцями. Про їх майстерність і високий професіоналізм свідчить стабільна і безперебійна робота підприємства. На сьогодні - це понад сім тисяч атомників і гідроенергетиків, первинним завданням яких являється не лише забезпечення країни електроенергією, а й чітке дотримання ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Як підкреслив на урочистостях з нагоди виробітку 500 млрд кіловат-годин електроенергії головний інженер Южно-Української АЕС Вячеслав Кузнецов, колектив енергокомплексу є гідним представником світової когорти атомників.

Читайте також

Повідомлення

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Відповідно  до Закону України «Про  засади державної регуляторної політики у сфері г...