Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації
AA

Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації

Южно-Український енергокомплекс переступив черговий знаменний рубіж - виробив 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації

 26 серпня на Южно-Українській АЕС відбувся урочистий захід з нагоди виробітку підприємством 500 млрд кіловат-годин електроенергії з початку експлуатації. Нову знаменну дату вписано в історію ВП ЮУАЕС 24 серпня 2014 року о 04 годині 02 хвилини. Вона стала подарунком нашій Вітчизні до 23-ої річниці Незалежності. Цю подію колектив енергокомплексу зустрів з гарними виробничими та економічними показниками, з новими ідеями та планами на майбутнє.

 

З нагоди виробітку Южно-Українським енергокомплексом півтрильйона кіловат-годин електроенергії, а також за добросовісне виконання трудових обов’язків, високий професіоналізм і за добросовісну багаторічну працю 40 южно-українських енергетиків відзначено нагородами ДП «НАЕК «Енергоатом». Серед них один нагрудний знак «Почесний працівник атомної енергетики» та два знаки «За вагомий внесок у розвиток атомної енергетики України».

 

«В усіх минулих і нинішніх трудових перемогах простежується впевнена хода колективу, який твердо стоїть на ногах, бачить своє майбутнє та здійснює безпечну і надійну експлуатацію ввіреного йому обладнання. Цим ви вносите свою лепту у розвиток енергетики нашої країни, підвищуючи її енергетичну незалежність», - сказав присутнім на урочистостях директор ВП «Южно-Українська АЕС» Володимир Лісніченко. Він побажав усім довголіття та сил для досягнення нових успіхів і перемог на благо підприємства та вітчизняної енергетичної галузі.

 Южно-Український енергетичний комплекс - єдине в Україні підприємство з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг. Це унікальний об'єкт з реальною перспективою подальшого розвитку як ядерно-енергетичної, так і гідротехнічної складової.

До складу енергетичного гіганта на півдні України входять три блоки-мільйонники АЕС, два гідроагрегати Олександрівської ГАЕС і перша черга (два агрегати) Ташлицької ГАЕС. Виробленої ними електричної енергії вистачає для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської областей і частково Кіровоградської області. Щорічний вклад комплексу в енерговиробництво України дорівнює 16-20 млрд кіловат-годин. Це близько 10% від загальнодержавного виробітку і приблизно 20% від усієї  електроенергії, виробленої українською атомною генерацією.

Початок славної історії Южно-Українського енергокомплексу було покладено більше 30-ти років тому. За цей час підприємство дозволило країні заощадити понад 141 мільярд  кубометрів природного газу або 185 мільйонів тонн донецького вугілля, які необхідно було б спалити для отримання такої кількості кіловат. Якщо 500 млрд кіловат-годин перерахувати на річне споживання електроенергії всією країною, то ВП ЮУАЕС змогло б безперебійно забезпечувати українців світлом і теплом упродовж трьох років. За вкладеними трудовитратами ця цифра порівняна з працею трьох поколінь южно-українських атомників.

Сьогодні успіхи колективу ВП ЮУАЕС пов'язані з модернізацією виробництва, впровадженням інноваційних програм, підвищенням надійності, а також продовженням терміну експлуатації блоків-ветеранів, що переступили 30-річний рубіж.

У 2012 році на 10 років продовжено життя первістку ЮУАЕС - блоку №1. Перші кіловати цей енергоблок дав країні в грудні 1982 року. У січні 1985-го введено в дію другий «мільйонник». Сьогодні на ньому ведеться активна робота з виконання заходів, пов'язаних з продовженням його експлуатації понад встановлений термін. А третій южно-український енергоблок було підключено до єдиної системи України у вересні 1989 року. З цього часу сумарна потужність атомної станції склала 3000 МВт.

За оцінками міжнародних контролюючих організацій, рівень надійності енергоблоків Южно-Української АЕС відповідає всім європейським вимогам безпеки.

У тісній зв'язці з блоками ЮУАЕС несуть вахту гідроагрегати Ташлицької ГАЕС і Олександрівської ГЕС. Гідроакумулююча електростанція - друга за потужністю складова енергокомплексу. Її будівництво було розпочате в 1981 році. Перший гідроагрегат ТГАЕС прийнято в експлуатацію 28 грудня 2006 року, другий - 31 серпня 2007-го. Сьогодні спорудження Ташлицької ГАЕС триває. Добудову її агрегатів визначено в числі пріоритетних завдань державної політики у сфері  забезпечення енергобезпеки України.

Олександрівська ГЕС - важливий енергетичний об'єкт у складі Южно-Українського енергетичного комплексу, який вирішує багато соціально-екологічних проблем Миколаївської області. Будівництво ГЕС було почато в 1985 році. 27 квітня 1999-го Олександрівська гідроелектростанція була введена в експлуатацію. На ГЕС експлуатуються два гідроагрегати загальною потужністю 11,5 мегават. Середньорічний виробіток електроенергії на ОГЕС складає близько 29 млн кВт·год.

У складі гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу перебуває також водосховище Олександрівської ГЕС, що забезпечує виробництво електроенергії на ГЕС і служить нижнім водосховищем для Ташлицької ГАЕС. Починаючи з 2010 року, воно працює за новими правилами, згідно з якими в періоди маловоддя використовується в якості водного акумулятора. Під час весняного паводку у водоймі акумулюється  додатковий запас води, який спрацьовується в період літньої межені для зниження  вододефіциту в нижній течії річки.

Створення Олександрівського гідровузла на Південному Бузі має велике значення й для захисту жителів Вознесенського та Доманівського районів Миколаївської області від весняних паводків. За підрахунками фахівців, в період максимально можливого паводку на Південному Бузі в зону затоплення та підтоплення може потрапити територія з населенням 13,6 тис. осіб.

ВП ЮУАЕС традиційно славиться висококваліфікованими та компетентними фахівцями. Про їх майстерність і високий професіоналізм свідчить стабільна і безперебійна робота підприємства. На сьогодні - це понад сім тисяч атомників і гідроенергетиків, первинним завданням яких являється не лише забезпечення країни електроенергією, а й чітке дотримання ядерної, радіаційної та екологічної безпеки. Як підкреслив на урочистостях з нагоди виробітку 500 млрд кіловат-годин електроенергії головний інженер Южно-Української АЕС Вячеслав Кузнецов, колектив енергокомплексу є гідним представником світової когорти атомників.

Читайте також

Інформація про надходження та використання бюджетних коштів Южноукраїнської міської територіальної громади за період з 19.07.2024 по 25.07.2024

Фінансове управління Южноукраїнської міської ради

За відповідний період до бюджету громади  надійшло доходів в сумі 18 479,8 тис. грн., із них:...

27 липня - 30 років від дня створення управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Шановні працівники управління соціального захисту населення! Від імені Южноукраїнської міської ра...

Звіт про результати проведення внутрішньої оцінки якості та моніторингу надання соціальних послуг у комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Южноукраїнської міської територіальної громади»

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

Комунальним закладом «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних посл...

Торгівля людьми

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

Особа вважає себе такою, яка була втягнута у військовий конфлікт, і хоче оформити статус постраждало...