Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води
AA

Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води

 

 

Для забезпечення санітарного попуску в нижній течії Південного Бугу з Олександрівського водосховища спрацьовано 4,5 млн кубометрів води

 Починаючи з 5 серпня, Олександрівське водосховище (є одним з гідротехнічних об'єктів Южно-Українського енергокомплексу) переведене в режим санітарного попуску. За 13 днів - до 17 серпня - з водоймища було спрацьовано 4,5 млн м3 води. Це дозволило забезпечити приписані санітарні витрати річки нижче греблі Олександрівської ГЕС в об'ємі 17 м3/с. При цьому приплив води у водоймище в цей період знижувався до 8 м3/с.

Як водний акумулятор Олександрівське водосховище служить з 2010 року, коли рівень водоймища був піднятий до позначки 16,0 м.

Найнижче за географічним розташуванням на руслі Південного Бугу, в період весняних паводків воно накопичує до 9,5 млн м3 води, яка в жаркі літні  місяці використовується для зниження вододефіциту в нижній течії річки.

 

Зрозуміло, що такого невеликого об'єму недостатньо, аби повною мірою забезпечити безперебійне водопостачання населення та галузей народного господарства, а також підтримку належної санітарно-епідеміологічної й екологічної обстановки в річковому басейні. Тому Южно-Український енергетичний комплекс став ініціатором створення схеми взаємодії та управління всіма розташованими на річці штучними водоймищами. У результаті, в 2010 році були розроблені та введені в дію "Правила експлуатації каскаду водосховищ басейну р. Південний Буг", у яких наведено гідрологічні характеристики та можливі дії з раціонального стоку річки в різні пори року.

Режими роботи основних річкових водосховищ, виходячи з кліматичної та водогосподарської ситуації, розглядаються і приймаються до виконання спеціальною міжвідомчою комісією, мінімум, двічі на рік. Чергове її засідання в режимі відеоконференції пройшло 14 серпня. На ньому, зокрема, зазначалося, що висока температура повітря та практична відсутність опадів призвели до зниження водності річки. Так, якщо в липні на ділянці Первомайськ-Олександрівка* вона складала 30-40 м3/с, то в першій декаді серпня була вже 20-25 м3/с, у другій - лише 15-20 м3/с. На третю декаду поточного місяця фахівці передбачають подальше ускладнення гідрологічної обстановки.

Враховуючи ситуацію, що склалася, для безперебійного водозабезпечення населення та галузей економіки, а також підтримки належної санітарно-екологічної обстановки міжвідомча комісія розпорядилася здійснити спрацювання основних руслових водосховищ, у т.ч. Щедрівського - на 5,4 млн м3, Глибочокського та  Гайворонського - по 1,6  млн м3 і найбільшого Ладижинського - на 15,3  млн м3. Каскад ГЕС-ГАЕС Южно-Українського енергокомплексу при цьому зобов'язаний продовжувати забезпечувати санітарний попуск у нижній течії Південного Бугу в об’ємі 17 м3/с.

"Першу додаткову воду - з Первомайської ГЕС -  ми вже отримали, - повідомив заступник начальника гідротехнічного цеху каскаду ГЕС-ГАЕС Олександр Ігнатов. - Завдяки цьому, витрати річки 19 та 20 серпня збільшилися до 23-25 м3/с. Далі черга за Ладижинським водосховищем. Його спрацювання розпочалося в понеділок, 18 серпня. Через 5-6 днів ця вода буде у нас".

Так загальними зусиллями, об'єднання яких свого часу було ініційоване Южно-Українським енергокомплексом, забезпечується наповненість водної артерії, що протікає територією 5 областей України, водозбірна площа якої розташована виключно на території нашої держави. Та повною мірою розв'язати проблему вододефіциту в басейні Південного Бугу в період літньої межені все ж не вдається. У жаркі місяці вона загострюється з року в рік.

Однією з реальних можливостей підтримати сприятливу екологічну обстановку в нижній течії Південного Бугу є збільшення ємності Олександрівського водосховища. Згідно з проектом, для нормальної роботи каскаду ГЕС-ГАЕС передбачено рівень водоймища 16,0 м. Використання води для потреб народного господарства можливе при вищих позначках - аж до 20,7 м.  У цьому випадку об'єм води, закумульованої для забезпечення водопостачання та екологічного благополуччя регіону,  збільшиться до 42 млн м3.

 *Місто Первомайськ розташоване на 

60 км вище за течією від Олександрівської ГЕС, пгт Олександрівка - на 2,5 км нижче.

 Додатково

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних і маневрених гідроакумулюючих потужностей, а також водних ресурсів річки Південний Буг.

На даному етапі в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 11,5 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

 Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2007 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 900 МВт.

 

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...