Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС пройшли перевірочні тактико-спеціальні навчання
AA

На Южно-Українській АЕС пройшли перевірочні тактико-спеціальні навчання

30 липня на Южно-Українській АЕС пройшли перевірочні тактико-спеціальні навчання, в яких взяли участь особовий склад трьох Державних пожежно-рятувальних частин (ДПРЧ) №№25, 27 і 28, що несуть охорону ВП ЮУАЕС, Ташлицької ГАЕС і міста Южноукраїнськ, персонал електричного та турбінного цехів, цеху диспетчерського та технологічного управління, відділу охорони праці, а також аварійна бригада цеху теплопостачання та підземних комунікацій атомної станції.

Відповідно до плану тренування УМОВНА пожежа виникла в верхній частині обмотки блочного трансформатора енергоблоку №2, який сьогодні перебуває в планово-попереджувальному ремонті. Зокрема, під час подачі напруги на трансформатор, виникло УМОВНЕ коротке замикання з ушкодженням його входу та викидом палаючого масла. Автоматичні системи пожежогасіння УМОВНО не спрацювали, внаслідок чого виникла загроза поширення вогню на технологічне обладнання всередині машинної зали та її покрівлі загальною площею 300 кв.м. У локалізації пожежі було задіяно 8 одиниць спеціалізованої техніки та близько 40 осіб.

За тактичним задумом процес ліквідації пожежі ускладнився тим, що внаслідок теплового впливу виникло УМОВНЕ руйнування колони протипожежної перегородки. Під завалом УМОВНО опинився один з бійців 27ДПРЧ, який УМОВНО захищав сусідні трансформатори. Його довелося звільняти за допомогою пневмо- та гідроінструментів.

Гасіння УМОВНОГО займання проводилося за допомогою води та вогнегасного порошку. Упродовж години УМОВНУ пожежу було погашено.

За словами заступника начальника 1-го Державного пожежно-рятувального загону Олександра Бузуна, особливість цих навчань полягала в тому, що ліквідація пожежі проводилася на електроустановках під напругою 300-330 кВ. У бійців-рятувальників досвіду гасіння займань на електроустаткуванні під напругою вище 220 кВ до цього моменту не було. Це потребувало від особового складу повного зосередження та підвищених заходів обережності.

У практичному тренуванні відпрацьовувалися прийоми та методи проведення розвідки, оцінки обстановки на пожежі, визначення вирішального напрямку оперативних дій пожежних підрозділів, вибирання засобів і способів гасіння вогню. Особливу увагу було приділено взаємодії з оперативними службами ЮУАЕС. Окрім стандартної екіпіровки, бійці застосовували спеціальні засоби, які захищають від поразки електричним струмом і забезпечують роботу пожежників в умовах значної задимленості.

Перший заступник Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Миколаївській області Микола Панасенко, який був присутній на навчаннях у якості спостерігача, зазначив, що «дії особового складу підрозділів держслужби з надзвичайних ситуацій та персоналу підприємства злагоджені та знаходяться на високому рівні. По-іншому й бути не може, тому що це об'єкт №1 і до нього у нас пильна увага. Оцінка дій учасників навчань - відмінно».

Микола Анатолійович також підкреслив, що 1-й Державний пожежно-рятувальний загін недаремно носить перший номер, оскільки за усіма показниками серед інших ДПРЗ, що охороняють атомні станції, він - кращий гарнізон в Україні. «Своє завдання загін виконує та здатний виконувати за будь-яких умов», - резюмував М.Панасенко.

Пожежні навчання на об'єктах Южно-Української атомної електростанції - заходи планові. Вони проводяться регулярно відповідно до затвердженого графіку.

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...