Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Южно-Українська АЕС: гаряча пора ремонту
AA

Южно-Українська АЕС: гаряча пора ремонту

На ЮУАЕС у розпалі ремонтна кампанія.  Вона стартувала на  енергоблоці №2 17 червня. Відповідно до встановленого графіка, ремонт другого блоку-мільйонника триватиме 84 доби, на відміну від стандартних 52.

  Планово-попереджувальний ремонт (ППР) на АЕС - це проведення в заздалегідь заплановані терміни регламентованих видів технічного обслуговування та ремонту. У рамках ремонтної кампанії усуваються несправності та обстежується обладнання для підтвердження його технічного стану, виконується перевантаження ядерного палива, а також модернізаційні та реконструктивні операції для підвищення техніко-економічних показників роботи станції.

Подовження терміну попереджувального ремонту на блоці №2 пов'язане з низкою заходів, передбачених програмою підготовки до продовження його експлуатації в надпроектний період. Найбільш витратною за часом фахівці називають модернізацію обладнання контролю та управління системи нормальної експлуатації реакторного відділення. Саме цей процес визначає загальну тривалість ремонтної кампанії. Згадану роботу включено до Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки атомних енергоблоків України. Під час нинішнього ППР на другому южно-українському "мільйоннику" обладнання контролю та управління системи нормальної експлуатації реакторного відділення має бути повністю модернізоване.  

Об'єктом реконструкції є обладнання, розташоване в реакторному відділенні, спецкорпусі, на блочному та резервному щитах управління, яке задіяне в схемах захисту та блокувань систем компенсації зміни тиску першого контуру, парогенераторів, головних циркуляційних насосів, продувки-підживлення першого контуру та маслопостачання головних циркнасосів. У процесі модернізації реалізується значний обсяг демонтажних і монтажних робіт, під час яких морально та фізично застарілі контрольно-вимірювальні прилади, шафи, стійки, датчики, апаратура дистанційного управління і сигналізації замінюються сучасним комплексом технічних засобів. Фірма-виробник нового обладнання - Науково-виробниче підприємство "Радій" (м. Кіровоград), яка є давнім партнером Южно-Української АЕС і одним зі світових лідерів у царині розробки та виробництва програмно-технічних комплексів (ПТК) для систем забезпечення безпечної експлуатації атомних електростанцій.

Обладнання, що реконструюється, відноситься до елементів, важливих для безпеки. Новий ПТК реалізовано на базі передових технічних засобів з використанням сучасних інформаційних технологій і відповідає вимогам стандартів, норм і правил України щодо безпеки АЕС. Він здійснює контроль і первинну обробку вхідної аналогової і дискретної інформації, безперервний контроль технологічних процесів, ініціює дії захисту та блокувань, автоматичне регулювання і дистанційне управління виконавчими механізмами в усіх режимах роботи енергоблоку, безперервну діагностику та відображення стану первинних датчиків, органів управління, виконавчих механізмів і власних технічних засобів, безперервну архівація та візуальне представлення оперативному і обслуговуючому персоналу інформації про вхідні-вихідні сигнали, зовнішні та внутрішні команди управління, стан первинних датчиків і виконавчих механізмів, а також стан власних технічних засобів. Узагальнюючи перераховані функції, можна сказати, що програмно-технічний комплекс систем нормальної експлуатації реакторного відділення забезпечує автоматичний контроль працездатності та управління обладнанням, що бере  участь у виконанні основних функцій.

Водночас з оновленням обладнання здійснюється заміна кабелів. Для нових зв'язків вибрано кабелі, що не поширюють горіння, сертифіковані в Україні та дозволені до використання на АЕС.

До робіт з модернізації залучено фахівців підприємств-підрядників "Радій" і "Електроюжмонтаж", а також цеху теплової автоматики та вимірювань і електроцеху атомної станції. Щоб укластися у відведені терміни, ремонтний персонал АЕС і підрядних організацій працює за змінним графіком, що забезпечує безперервність реконструктивного процесу.

Атомники впевнені, що надійніша сучасна елементна база та можливість безперервної діагностики, отримані в результаті модернізації обладнання систем нормальної експлуатації реакторного відділення, підвищать надійність і безпеку роботи реакторної установки. Це стане черговим кроком на шляху до продовження терміну експлуатації другого блоку Южно-Української АЕС.

 

Читайте також

З Днем Матері!

Южноукраїнський міський центр соціальних служб

12 травня в Україні  відзначають одне з найзворушливіших свят – ДЕНЬ МАТЕРІ.  Це...

Відбулося чергове засідання комісії з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті Южноукраїнської міської ради

Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

10.05.2024 під головуванням міського голови Валерія ОНУФРІЄНКА відбулося чергове засідання комісії з...

Про укладання колективних договорів у Южноукраїнській міській територіальній громаді станом на 01.05.2024

Управління соціального захисту населення Южноукраїнської міської ради

На 83 підприємствах, установах та організаціях Южноукраїнської міської територіальної громади укладе...