Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | На Южно-Українській АЕС завершився конкурс наукових доповідей серед молодих атомників
AA

На Южно-Українській АЕС завершився конкурс наукових доповідей серед молодих атомників

 25 лютого на Южно-Українській АЕС визначився третій переможець основного - виробничого - напрямку конкурсу наукових доповідей серед молодих працівників підприємства. Ним став старший оператор реакторного цеху №1 Євген Никітенко з роботою на тему: «Створення системи віртуальної візуалізації приміщень реакторного відділення».

Традиційний конкурс наукових доповідей молодих фахівців ЮУАЕС проходить вже вп'яте. Проводиться він під патронатом Організації молоді підприємства за підтримки адміністрації та профспілкового комітету станції.

Нинішнього року в заході взяли участь всього 13 осіб. Десятеро з них представляли свої роботи з виробничого напрямку. На розгляд журі молоді фахівці-атомники винесли найрізноманітніші пропозиції з удосконалення виробничого процесу - від підвищення ефективності роботи систем безпеки до очищення вод спецпралень підприємства іоноселективним сорбентом марки «Термоксид-35». Доповіді конкурсантів були присвячені також сучасному методу топлення льоду на дротах ЛЕП, використанню низкопотенціальної енергії ставка-охолоджувача та огляду методів підвищення ефективності АЕС. Як відзначило журі, головний критерій оцінки наукової доповіді - актуальність теми та можливість її практичного застосування на виробництві. Проте з цим завданням, на жаль, впоралися не всі.

З десятка тем виробничого напрямку, безперечну перевагу було надано віртуальній візуалізації приміщень реакторного відділення. Доповідь містить пропозиції з удосконалення системи зберігання та швидкого доступу до проектних і експлуатаційних даних, з навчання та контролю знань працівників АЕС і підрядного персоналу за допомогою візуалізації виробничих ділянок та обладнання. Над проектом молодий атомник працював з травня 2013 року в тандемі з іншим учасником конкурсу - В'ячеславом Губою, який представляв свою доповідь у соціальному напрямку. На думку автора, ця система досить проста в реалізації.

- Будучи стажистом на посаді оператора реакторного відділення, я потрапив на навчання в міжремонтний період і географію приміщень реакторного обладнання вивчав на папері, не маючи реального - візуального - уявлення про нього, - поділився ідеєю створення проекту Євген Никітенко. - Зацікавленість названою проблемою переросла у роботу над програмним комплексом. На одному з семінарів, присвяченому цій тематиці, який проходив на Хмельницькій АЕС, була представлена концепція реалізації програм, що дозволяють візуалізувати виробничі приміщення. Зокрема, як можна здійснити це чисто з технічного боку. Опираючись на досвід Хмельницької та інших АЕС, а також заручившись підтримкою керівництва профільних підрозділів і отримавши необхідні технічні засоби, я почав розвивати проект. Вважаю, що виконана мною робота знайде практичне застосування, тому що вона має перспективу не лише в плані навчання операторів, а й у проведенні інструктажів стороннього персоналу. На мій погляд, система візуалізації приміщень стане корисною також у реалізації принципів АLARA*.

Журі, підбиваючи підсумки конкурсу, зазначило, що цікавих тем, представлених у доповідях, було багато. Їх треба розвивати й удосконалювати для того, щоб можна було застосовувати на практиці. Зокрема, заступник генерального директора з якості та управління Володимир Богатчук сказав, що 10 років, на які продовжено термін експлуатації першого енергоблоку Южно-Української АЕС, мають стати для молодих атомників періодом, впродовж якого вони своїм натиском і розумом зможуть реалізувати актуальні та перспективні проекти підприємства, у тому числі й будівництво 4 енергоблоку.

- Тому що це ваше майбутнє і майбутнє ваших дітей. Саме вашому поколінню належить будувати і розвивати нашу державу. Той внесок, який ви зробили під час підготовки наукових доповідей, поза сумнівом і безперечно високий. Його буде враховано в роботі підрозділів підприємства та закумульовано в процесі вирішення його проблем. Бажаю, щоб ті знання, які ви одержуєте, знаходили застосування в житті та роботі, оскільки наша Южно-Українська АЕС - це ваше майбутнє, - резюмував Володимир Анатолійович.

Нагадаємо, що кращі роботи в соціальному та профспілковому напрямках було названо ще 17 лютого. У категорії «Соціальний напрямок» з доповіддю «Аналіз схем фінансування працівників ВП ЮУАЕС для придбання житла» першим став інженер з експлуатації обладнання атомної станції реакторного цеху №2 В'ячеслав Губа, у профспілковій тематиці призове місце присуджено «Роботі з молоддю» інженера з розрахунків та режимів відділу ядерної безпеки Юрію Сінчуку.

Усіх переможців першого етапу галузевого конкурсу серед молодих працівників буде нагороджено грошовими преміями, а трійка кращих представить Южно-Українську АЕС 21 березня на конкурсі наукових доповідей в ДП «НАЕК «Енергоатом».

 

*Довідково: Alarа (англ. скорочення ALARA, «As Low As Reasonably Achievable» - «настільки низько, наскільки розумно досяжно») - принцип оптимізації сучасної системи протирадіаційного захисту. Принцип ALARA використовується на АЕС і інших радіаційно-небезпечних об'єктах всього світу в якості одного з принципів забезпечення радіаційної безпеки під час проведення, планування, підготовки та виконання радіаційно-небезпечних робіт.

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...