Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | АСКРО ЮУАЕС: завершено останній етап введення в дослідну експлуатацію
AA

АСКРО ЮУАЕС: завершено останній етап введення в дослідну експлуатацію

 На Южно-Українській атомній станції в дослідну експлуатацію введено 4 модернізовані аспіраційні* пости, що завершують перелік об'єктів автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО). Цій події передували їх попередні випробування за участі представників Держінспекції ядерного регулювання України, які закінчилися позитивним результатом.

Основне призначення АСКРО - здійснення безперервного контролю радіаційної обстановки на проммайданчику, у санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження АЕС за усіх режимів роботи, включаючи проектні та запроектні аварії, а також під час зняття атомної станції з експлуатації.

За інформацією начальника цеху радіаційної безпеки ЮУАЕС Володимира Боярищева, АСКРО на сьогодні є найоптимальнішою схемою збору, обробки, зберігання та надання інформації про стан довкілля. Головна перевага системи в тому, що вона дозволяє отримувати дані в режимі реального часу. А програмне забезпечення нової автоматизованої системи дає можливість не лише аналізувати поточну радіаційну обстановку, а й прогнозувати її з урахуванням метеорологічних параметрів. Сучасний комплекс технічних засобів, на базі якого створено АСКРО, забезпечує високу надійність, оперативність, якість контролю та надання інформації.

Основу АСКРО складають три рівнозначні центральні пункти контролю (ЦПК), розташовані  безпосередньо на щиті радіаційного контролю, у кризовому центрі та в лабораторії зовнішньої дозиметрії АЕС. Спеціальними дубльованими каналами зв'язку сюди надходять покази з периферійних постів спостереження, 12 з яких встановлено у санітарно-захисній зоні (радіус 2,5 км) і 13 - у зоні спостереження (радіус 30 км) атомної станції. Автоматичне опитування постів проводиться не рідше 1 разу на 3 хвилини.

Дублювання ЦПК і каналів зв'язку забезпечує надійне функціонування системи за найнесприятливіших зовнішніх і внутрішніх впливів. Таким чином, АСКРО може безперебійно функціонувати як в умовах нормальної експлуатації АЕС, так і в позаштатній ситуації. Перехід у відповідний режим здійснюється автоматично - коли буде перевищено встановлений рівень потужності еквівалентної дози.

Модернізовані аспіраційні пости, введені в дослідну експлуатацію на третьому етапі реалізації проекту АСКРО, в умовах нормальної експлуатації АЕС перебувають у режимі очікування. Включення в режим вимірювання відбувається автоматично або в ручному режимі в разі виникнення аварійної ситуації. Таким чином, на центральні пункти контролю, окрім показів експозиційної дози, метеопараметрів і активності радіонуклідів у воді промзливової каналізації та скидного каналу, у режимі онлайн почне надходити інформація про об'ємну активність радіоактивних аерозолів і йоду-131 у атмосферному повітрі.

Крім стаціонарних постів спостереження до складу АСКРО входять дві мобільні пересувні лабораторії. Їх розміщено на автомобілях високої прохідності, за допомогою яких персонал лабораторії може виконати відбір проб і провести необхідні виміри в будь-якій точці санітарно-захисної зони та зони спостереження. Спеціальне  обладнання забезпечить надійний прямий зв'язок з центральними пунктами спостереження.

Планується, що дослідна експлуатація АСКРО триватиме впродовж року. Та вже сьогодні покази трьох її постів контролю (у містах Южноукраїнськ і Вознесенськ, а також смт Олександрівка), що пройшли державну метрологічну повірку, в режимі прямої трансляції відображуються на веб-сайті ЮУАЕС. Після введення системи в промислову експлуатацію на електронний сайт підприємства в режимі онлайн надходитимуть дані з усіх автоматичних постів контролю. 

*Аспірація - примусове прокачування повітря через спеціальний фільтр для відбору проб.

 

Читайте також

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...