Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | ЮУАЕС готується до впровадження системи ризик-моніторингу
AA

ЮУАЕС готується до впровадження системи ризик-моніторингу

Южно-Українська атомна електростанція реалізує пілотний проект з впровадження ризик-орієнтованого підходу до експлуатації, ремонту та технічного обслуговування обладнання енергоблоків.

3-8 лютого в Швеції пройшла стартова нарада за проектом "Впровадження системи ризик-моніторингу на блоці №3 ЮУАЕС". Місце її проведення вибране не випадково: розробник програмного забезпечення для ризик-моніторингу компанія Lloyds Register є організацією технічної підтримки SSM - шведського регулюючого органу з радіаційної безпеки. SSM керує проектом і забезпечує фінансування консультативної підтримки на усіх етапах його реалізації.

Світова практика показує, що впровадження ризик-орієнтованих підходів, зокрема, у царині оптимізації технічних обслуговувань і ремонтів, дозволяє скоротити витрати та збільшити виробіток електроенергії за рахунок оптимізації часу технічного обслуговування, випробувань і ремонту обладнання. Причому, вказаний підхід дозволяє робити це без впливу на кількісні показники безпеки енергоблоків.

Рішення про доцільність застосування ризик-орієнтованого підходу на АЕС нашої держави український ядерний регулятор прийняв у 2001 році. Начальник служби аналізу безпеки Южно-Української АЕС Олександр Марков вважає таке рішення обґрунтованим і прогресивним: "Головна наша мета - безпека. А вона оцінюється рівнем ризиків. Чим менше ризик, тим вища безпека. Тому логічно вести експлуатацію, ремонт і випробування систем енергоблоку, керуючись об'єктивними показниками ризику". Олександр Марков був учасником стартової наради з впровадження нового пілотного проекту на южно-українському майданчику. Проект розрахований на два роки і, згідно з планами, має  бути завершений до листопада 2015 року.

Ризик-моніторинг - інструмент оперативного контролю рівня ризику під час перемикань, що змінюють конфігурацію систем діючої АЕС. Найпершу систему ризик-моніторингу було впроваджено в 1988 році у Великобританії. Сьогодні вона набула широкого поширення в багатьох країнах з розвиненою атомною енергетикою. Так, вже до 2003 року такі системи використовувалися, як мінімум, на 100 атомних блоках світу.

Слід зазначити, що минулого року на першому енергоблоці ЮУАЕС вже було зроблено перші кроки з впровадження ризик-моніторингу на основі оперативного ІАБ (імовірнісного аналізу безпеки) енергоблоку №1. І нинішній проект, окрім його впровадження на третьому блоці, передбачає допомогу зарубіжних колег в удосконаленні пілотної версії на першому. Для блоків №1 і №3 придбано спеціальне програмне забезпечення, що дозволяє в безперервному режимі відстежувати показники ризику залежно від поточної конфігурації АЕС. Під час реалізації проекту належить розробити структуру монітору ризику та інтегрувати його з існуючою моделлю імовірнісного аналізу безпеки.

У підсумку системами ризик-моніторингу планується оснастити усі три енергоблоки Южно-Української атомної станції. На другому "мільйоннику" таку роботу буде виконано по аналогії з першим (енергоблоки №1 і №2 - блоки ВВЕР-1000 малої серії).

            

Читайте також

Потужність дози радіоактивного випромінення на території Южноукраїнської міської територіальної громади станом на 02.05.2024

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

  Станом на 02 травня 2024 року потужність дози на території Южноукраїнської міської тери...

Зарахування до страхового стажу періоду догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для розрахунку страхової виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності

Головне управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області

Відповідно до частини 1 статті 14 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціа...

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...