Res --> 1 Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Гідрокаскад Южно-Українського енергокомплексу готується до весняного паводку
AA

Гідрокаскад Южно-Українського енергокомплексу готується до весняного паводку

 Каскад ГЕС-ГАЕС відокремленого підрозділу «Южно-Українська АЕС» інтенсивно готується до проходження весняного паводку. Починаючи з 15 січня, спеціальна комісія перевіряє готовність до весняної повені Олександрівської ГЕС і Ташлицької ГАЕС. Результати перевірки свідчать: на сьогодні забезпечено цілодобовий контроль стану акваторії Олександрівського водосховища, сформовано чергові аварійно-ремонтні бригади, перевірено систему зв'язку, підготовлено необхідні плавзасоби, обстежено гідромеханічне обладнання та гідротехнічні споруди. Найближчими днями буде організовано позачергове протиаварійне тренування оперативних змін за участю працівників усіх підрозділів енергокомплексу, задіяних у пропуску паводкових вод.

Головний інженер каскаду ГЕС-ГАЕС Сергій Музиченко впевнений: споруди гідрокаскаду до паводку готові. Згідно з проектними розрахунками, вони спроможні пропускати 5,6 тис. кубометрів води за секунду. За 15-річну історію Олександрівського водосховища максимальну витрату води в річці під час весняної повені було зафіксовано в 2003 році, на ділянці Олександрівської ГЕС вона складала близько 2 тис. кубометрів за секунду.  Тоді гідротехнічним спорудам найнижчого зі штучних водоймищ на Південному Бузі довелося виступити регулятором водної стихії, мінімізуючи наслідки  високої повені для міста Вознесенск і інших населених пунктів, розташованих нижче за течією в пониззі. Причому, сталося це в період, коли гідростанція не повністю була готова прийняти високий паводок - недобудованою залишалася гребля на обвідному каналі. Нині южно-українські гідроенергетики впевнені - сьогодні в аналогічній ситуації вони зможуть надійніше захистити сусідів.

Сьогоднішній рівень Олександрівського водосховища складає 16,0 м. Його гідротехнічні споруди готові прийняти велику воду до позначки 20,7 м.

Остаточні метеопрогнози щодо цьогорічного весняного паводку буде оприлюднено в кінці лютого на засіданні міжвідомчої комісії при Басейновому управлінні водними ресурсами р. Південний Буг, яке відбудеться у Вінниці. Тоді ж буде встановлено режими роботи усіх водосховищ та водогосподарських систем річкового басейну на період пропуску  паводкових вод.   

 

Читайте також

Чисте довкілля – запорука здорового способу життя

КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) Южноукраїнської міської ТГ»

В рамках проведення загального екологічного місячника по прибиранню та благоустрою території Южноукр...